Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vladimir Zagorec oslobođen u slučaju “Šporerova vikendica”

14.03.2017. 23:00
Vladimir Zagorec oslobođen u slučaju “Šporerova vikendica”


Nakon 15 godina povlačenja po sudovima bivši pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec (53) te dvojica njegovih podređenih službenika jučer su na ponovljenom procesu nepravomoćno oslobođeni optužbe da su sredstvima MORH-a ilegalno obnovili famoznu vikendicu i tenisko igralište zagrebačkog skupštinara Antuna Šporera u Novigradu kraj Zadra daleke 1997. godine. U obrazloženju presude sudac Županijskog suda u Zagrebu Tomislav Juriša utvrdio je kako nema dokaza za bilo kakvu štetu za državni proračun jer se Šporerova vikendica nalazila na lokaciji ratne operacije Maslenica i zbog boravka vojnika u njoj preko godinu dana opravdalo se pravo na sanaciju. Osim toga, brojni svjedoci govorili su da je presudno odlučivanje o obnovi imao Glavni stožer Oružanih snaga RH zbog čega su i Zagorčevi suoptuženici načelnik i pomoćnik načelnika Uprave za graditeljstvo MORH-a Matko Kakarigi (76) i Juraj Vojković (77) oslobođeni. Riječ je bila o 1,1 milijun kuna navodne štete.
Na objavu presude došao je jedino Kakarigi. Prvotno, postupak se vodio i protiv spomenutog Šporera, ali je zbog njegove bolesti razdvojen 23. siječnja i vrlo je neizvjesno hoće li biti dovršen. Šporer je domaćoj javnosti postao poznat kao vijećnik oporbenog HSS-a u zagrebačkoj gradskoj skupštini koji je te iste 1997. prešao u HDZ i tako mu osigurao prevlast u Zagrebu. Iako se obnova vikendice i teniskog terena dovodila u vezu nagrade za političku trgovinu, kalkuliralo se kako su mu se ipak »odužili« na neki drugi, opipljiviji način. Vrijedi podsjetiti da je u prvom sudskom procesu Šporer nepravomoćno osuđen na 18 mjeseci zatvora, a Kakarigi i Vojković na 10 mjeseci uvjetno uz rok kušnje od tri godine, dok je Zagorec bio oslobođen.
 Suđenje se vuklo deset godina, a promijenila su se barem četiri suca. Ipak, Vrhovni sud ukinuo je presudu nižeg suda iz prosinca 2011. godine i zatražio novi postupak. Umirovljeni general HV-a bio je i nekadašnji direktor RH Alana koji je 2009. osuđen na sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zlouporabe položaja i ovlasti u aferi »Dragulji«. Podsjećamo, Zagorca se teretilo da je 2000. godine odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane uoči smjene HDZ-ove vlasti iz sefa MORH-a odnio torbu s dijamantima vrijednim pet milijuna dolara. Zagorec je nakon pet godina po zatvorima u ljeto 2013. pušten na uvjetnu slobodu s obzirom da je odležao dvije trećine kazne. U zatvoru je bio od listopada 2008. kad ga je Austrija izručila Hrvatskoj. Sporni dragulji, koji su navodno bili polog njemačkog trgovca za kupovinu oružja tijekom ratnih 90-tih, nikad nisu pronađeni.