Budući pomorci uspješno plove - u pjesničke vode!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
STIHOVI I VALOVI
Mladi pjesnici i budući pomorci, pod vodstvom svojih mentora, profesora hrvatskog jezika, natjecali su se u literarnom izrazu.
Vedran SITNICA
Učenici i mentori Pomorske škole Zadar

Umjetnost je osobita ljudska djelatnost čije se značenje konstituira u složenom komunikacijskom procesu između umjetnika, umjetničkog djela i publike. Da nije uvijek lako naći put do publike i da za taj dijalog treba poprilično hrabrosti dokaz su svi sudionici ovogodišnje smotre radova Lidrano učenika srednjih škola Zadarske županije koja se održala u Benkovcu sredinom veljače 2018.

I ove je godine u fokusu mladih umjetnika koji su željeli dati svoj doprinos bila kreativnost. Smotra radova učenika srednjih škola Zadarske županije tradicionalno se održala u Benkovcu i okupila učenike iz literarnog, novinarskog i dramskog izraza. Sudjelovalo je trinaest srednjih škola među kojima i Pomorska škola Zadar. Mladi pjesnici i budući pomorci, pod vodstvom svojih mentora, profesora hrvatskog jezika, natjecali su se u literarnom izrazu.

"Susret", "Zrcalo tuge" i "Tihe jeke"

Tako se ove godine mogao čuti glas Matije Gulana koji se predstavio publici s dva lirska rada: "Susret" i "Zrcalo tuge". Matija je mladi lirski glas, učenik drugog razreda koji se u svojim lirskim minijaturama poigrava minimalističkim izrazima i kompleksnim metaforama. Pjesma "Susret" posebno je privukla pozornost žirija koji ga je istaknuo kao jednog od originalnijih autora.

- Moje pjesme nastaju na način da povezujem rečenice koje sam zapisivao kroz duži period vremena ili me pak inspirira neki događaj u danu. Također, inspiraciju znam potražiti i u stihovima poznatih pjesnika, poput Cesarića, jer znaju imati nevjerojatan poticaj na pisanje, priča Matija. Mentor mu je Ivica Ušljebrka.

Nijansirano drugačiji u izrazu Martin Roko Karaban, učenik trećeg razreda, na Lidranu 2018. se predstavio pjesmom "Tihe jeke".

- Tijekom vremena su se nakupile neke moje misli koje sam povezao u jedno. To je bila moja inspriracija za "Tihe jeke". A općenito najzaslužija za moje pisanje je profesorica i moja mentorica Ivana Milutin. Potaknula me da više pišem i da se dalje razvijam u literarnom izrazu, govori Martin koji, između ostalog, inspiraciju često zna pronaći u djelima Oscara Wildea ili pak u stihovima Edgara Allana Poea, Baudelairea i Bukowskog.

"Magičnost jedne riječi"

Eugen Krunoslav Bešenji je maturant Pomorske škole. Ove se godine predstavio proznim radom "Magičnost jedne riječi". Kompleksna je to priča koja vješto uklapa tradiciju, religiju, Bibliju i naposljetku potragu za osobnim identitetom. Snagom riječi i interpretacijom napisanog ostavio je snažan dojam na žiri.

- Inače jako volim čitati Bibliju. Dosta sam radio na povezivanju Starog i Novog zavjeta. Konkretno, Židovi kažu da Ješua (Isus Krist) nije njihov Mesija. A ja sam pronašao tekstove iz Starog zavjeta koji su povezani s Novim zavjetom i u kojima se može to i dokazati. A znam i ponešto hebrejskog jezika pa me sve to skupa dosta fasciniralo. Volim taj fantastični izraz koji koketira s bajkom, a mentorica Tea Vidaić me potiče da tako i nastavim.

- Županijsko prosudbeno povjerenstvo ove godine nije bilo posve naklonjeno našim učenicima u smislu da ih proglase najboljima, no samo sudjelovanje i pokazivanje svoga rada te upoznavanje mladih autora je samo po sebi inspirativno i zanimljivo iskustvo. To je i razlog da se svake godine naši učenici rado odazivaju na ovakve manifestacije. Učenici su svakako prošli zapaženo i dobili poticaj, vjetar u leđa da se nastave baviti literarnim radom. Na mladima svijet ostaje a njihovo vrijeme tek dolazi, kazala je profesorica Ivana Milutin.

Uspjeh i talent učenika vjerojatno ne bi došli do izražaja da u svemu tome nije bilo podrške njihovih profesora i škole općenito.

- Da nema našeg ravnatelja i njegove podrške učenicima i profesorima, u smislu da nas potiče na kreativnost koju prenosimo na svoje učenike, teško da bi se u našoj školi bilo ovakvih učenika. Zaista se kao škola možemo pohvaliti divnim timskim radom, zaključak je mentora.

 

Perković: Svaka generacija nosi ponekog "bisera"

Što se mene tiče, zahvalan sam njima na svim aktivnostima i trudu koji ulažu u dodatni rad s učenicima, paralelno sa svojim obavezama iz programa. Upravo zahvaljujući njima, sad ispada da su pomorci iznimni pjesnici. Naravno, lirskih talenata je bilo uvijek i svaka generacija nosi ponekog "bisera", ali je najvažnije njih otkriti kao takve, što zapravo definira nastavnika i njegovu posvećenost poslu. Moji dojmovi su osebujni jer se momci svaki put pokažu s djelima s kojima ih nikad ne bih povezao na prvi pogled. Posebno me oduševljava kad, u onome što rade, koriste dijalekt mijesta ili područja iz kojih dolaze i time doprinose uzdržavanju povjesnog, pomalo arhaičnog govora i humora... i osebujnih ljubavnih tema...i tema o moru, kaže ravnatelj Svetko Perković, dodajući kako između mora i pjesnika ima neka tajna veza.

Radovi u zbirci

Profesor Ivica Ušljebrka pohvalio je učenike i njihovo sudjelovanje na manifestaciji koja se održala 2017. godine, a održat će se i ove godine u rujnu. Radovi učenika Nina Sutlovića, Duje Grdovića, Eugena Krunoslava Bešenjija, Martina Roka Karabana i Matije Gulana nalaze se u zbirci Millenium stih – poetski maraton "Riječi iznad svega" Zadar 2017.

- Biti dio ovako značajne zbrike, i njima i nama profesorima bio jedan poseban doživljaj, a svakako je nagovještaj da nije posljednji put te da je pred ovim mladim momcima svijetla pjesnička budućnost.

Susret

Dotakni me prvi put

Dotakni me kao zemlju kaplja

Nježno i konačno

Dotakni me kao dah

Da bridim, da se odvojim od tla

Dotakni me da ostane trag

Željan

Dubok

Vječan

 

Matija Gulan, Pomorska škola Zadar

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)