Poezija odgovor na životne dileme

Slika korisnika valentinam
RADIONICA "POEZIJOM PROTIV STRESA"
Voditelj radionice, koji kroz različite oblike umjetničkog izražavanja nudi odgovore na pitanja kako svakodnevicu učiniti ljepšom i odgovoriti na pitanja može li se umjetnošću riješiti neki životni problem, jučer je za "alat" upotrijebio poeziju
Marin GOSPIĆ
Nikša Eterović s grupom studenata

Doc. dr. art Nikša Eterović, sa završenim studijem filozofije, komparativne književnosti i kazališne režije, jučer je u sklopu proljetnog ciklusa radionica Studentskog savjetovališta Sveučilišta u Zadru, u Studentskom klubu "Božo Lerotić", održao radionicu "Poezijom protiv stresa".

Voditelj radionice, koji kroz različite oblike umjetničkog izražavanja nudi odgovore na pitanja kako svakodnevicu učiniti ljepšom i odgovoriti na pitanja može li se umjetnošću riješiti neki životni problem, jučer je za "alat" upotrijebio poeziju.

Eterović je na početku radionice grupi studenata kazao kako poezija nisu samo stihovi neke pjesme, već da se ona nalazi u svakodnevnom životu i nudi mogućnost da se kroz nju pronađu odgovori na životne dileme.

Pjesme postaju mediji

- Samo moramo biti dovoljno otvoreni prema ovakvom načinu gledanja na život i svijet oko sebe. Pjesme onda postaju mediji kroz koji se kanalizira naša svakodnevnica, ali i budućnost koju želimo ostvariti, rekao je Eterović te grupu studenata izveo na zadarsku rivu u šetnju. Na samom početku dao im je osnovne naputke o pojmu stresa i razlogu zbog čega on nastaje, a onda ih poveo preko rive i uputio da svu svoju pažnju usmjere prema trenucima, odnosno detaljima koje vide, čuju, osjete. Jednu dionicu zadarske rive studenti su prošli zatvorenih očiju ođeni Eterovićevim glasom, a pred sam povratak u Studentski klub, ponovo se razgovaralo o stresu, o trenutku, sastavu ljudskog tijela kojeg čini više od 70 posto vode.

- Koliko samo vode proteče za života jednog čovjeka, dobacio je Eterović te potom sa studentima odradio praktični dio u prostorijama Studentskog kluba.

Dojmovi na papiru

Na listu papira studenti su ispisivali svoje dojmove iz šetnje po rivi, bilježili sve što su vidjeli, čuli, osjetili, primjetili. Papir je kružio iz ruke u ruku, tako da je na koncu svaki od njih imao u rukama list papira na kojem je svaki iz grupe ostavio i svoj "pečat". Ispisane riječi na koncu su upotrijebljene za stihove. Zadatak je bio složiti stihove iz ponuđenih riječi na papiru - poslužiti se ponuđenim riječima. Te stihove studenti su potom čitali, neki nevoljko i stidljivo, a neki s lakoćom.

- Na žalost, na našem je Sveučilištu puno depresivnih studenata. Svjedoci smo da svake godine barem jedan oduzme sebi život. To nema veze sa Sveučilištem kao takvim, već s načinom života u kojem se stalno nešto očekuje, a ništa se ne može ostvariti. Iz depresije se može izići kad se shvati gdje si ušao u to stanje. Tuda ćeš onda i izići. Poeziju koristim za poticanje kreativnosti, ne da bi sada netko postao pjesnik, već da pojedinca potaknem da primjeti trenutak. Ne treba kukati "moj život je težak", već reći "ja sam život koji živjeti želi". Meni je bitno u grupi potaknuti čovjeka, jer grupa obavi 60 posto posla, približio je studentima svoju metodu Eterović dodajući kako njegove metode uspijevaju iz razloga što u grupi dovede ljude da shvate kako je svačija intima zapravo univerzalna. Istaknuo je i da ne priznaje "ja to ne mogu i neću" već samo mogu i hoću, a kroz svoje radionice on to i uspijeva postići. Jučerašnji sudionici u njegovoj radionici otišli su dobre volje. Stres je ostao iza njih, doživjeli su nešto novo, otpustili "kočnice" i naučili primjetiti detalje, trenutke koji su neponovljivi jer život je kretanje, protočnost bez ponavljanja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno