Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Rejting zadarskih stranaka saznali nakon ankete o kvaliteti vode!?

15.03.2018. 20:59
Rejting zadarskih stranaka saznali nakon ankete o kvaliteti vode!?


Na stolove zadarskih HDZ-ovaca ovih su dana stigli rezultati najnovije interne ankete. Uspoređujući ih s onima iz ankete provedene u isto vrijeme prošle godine, vladajućoj stranci u Zadru rejting je opao za 4,8 posto, no to ne znači ništa posebno jer su ispred glavne oporbene stranke, SDP-a, za gotovo 15 posto.
Riječ je, naime, HDZ-ovoj redovitoj provedbi ispitivanja javnog mnijenja kojom prije svega žele utvrditi kojim njihovim konkurentima popularnost raste ili pada. Rezultate ankete stoga drže u tajnosti, no od njihovih smo članova ipak dobili uvid u dokument koji otkriva najnovije stanje rejtinga HDZ-a i ostalih stranaka u Zadarskoj županiji.
Anketa je provedena na 500 ispitanika, a građani koji su zaprimili poziv kažu kako ih je nazvala agencija Ipsos puls iz Splita. Međutim, za razliku od prošlogodišnjeg ispitivanja javnog mnijenja u kojem su anketirane odmah pitali za koga bi glasovali na izborima, ove je godine anketa počela sa pitanjem o – kvaliteti vode.


Pitanja o kvaliteti vode
Jedan nam Zadranin tako kaže kako su ga pitali je li zadovoljan čistoćom vode i sanacijom šteta nakon poplava prošle godine u Zadru, a onda, onako usput, uslijedilo je pitanje o tome za koga bi glasovao. No anketa je imala još jedan raritet, a taj je da, ukoliko kažete da biste glas dali HDZ-u, slijedi potpitanje o tome s kojom je sigurnošću ovakav vaš izbor na ljestvici od 1 do 5. Kažete li jedan to znači da biste možda glasovali za HDZ, a petica znači da biste sto posto glasovali za njih.
Anketa je lokalnom HDZ-u tako pokazala da nemaju straha što se tiče podrške birača, iako su u laganom padu. Što se tiče SDP-a, oni su na istoj razini kao prošle godine kada su po ovoj anketi imali 21 posto glasova.
U odnosu na prošlu godinu, međutim, velik su pad zabilježili Akcija mladih i Most. Akcija mladih je tako lani imala 7,9 posto, a godinu dana kasnije ima pad od 3,6 posto. Mostu je, pak, s lanjskih 6,3 posto rejting pao za 2,6 posto.
Anketa između ostalog otkriva i da, osim HDZ-a i SDP-a, sve ostale stranke imaju potporu birača ispod izbornog praga od pet posto. I HSLS je zabilježio velik pad, što i nije čudno s obzirom da je prošlogodišnja anketa provedena u vrijeme kampanje za lokalne izbore kada su za gradonačelnika kandidirali Nina Dellaviju. To im nije donijelo prolaz u Gradsko vijeće ili Županijsku skupštinu, ali je ovaj poznati Zadranin ipak za par postotaka podigao popularnost svojoj stranci.


U HDZ-u ne žele govoriti o anketi
Rejting je pao i HSP-u, ali i većini manjih stranaka, dok je MODES ostao na istoj poziciji. Ova stranka trenutačno radi na okupljanju nekoliko jačih stranaka i lista duž Hrvatske, što će im do iduće ankete vjerojatno donijeti porast popularnosti.
Zanimljivo je da su nam prošle godine neki od oporbenih čelnika u Zadru rekli kako su sigurni da je njihov rejting veći te da ne vjeruju "namještenim anketama". No ankete nisu namještene upravo stoga što su tajne i jer je to jedini način na koji HDZ može dobiti vjerodostojne rezultate svojega i rejtinga ostalih stranaka.
Zanimljivo je, pak, i to da nitko u lokalnom HDZ-u nije htio komentirati anketu uz obrazloženje da "o anketi pojma nemaju". To je donekle razumljivo jer niti jedna stranka, osobito vladajuća, ne želi da se zna kako je naručila internu anketu, pogotovo ako je pitanje o glasovanju "pripetano" na kraju – ankete o vodi.
 




Rezultati ankete za grad Zadar:
HDZ 34,2 posto
SDP 20,6
Akcija mladih 4,3
NHR 4,1
Most 3,7
Živi zid 3,7
NL Bleke i konji 2,0
HNS 1,6
HSU 1,2
HSP 0,9
HSS 0,6
MODES 0,6
Hrast 0,5
HSLS 0,4
Reformisti 0,2
Netko drugi 1,1