Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

HT PREMIJER LIGA Iako je u mislima Igokea ni dalmatinski derbi nije bagatela

15.03.2019. 08:59
HT PREMIJER LIGA Iako je u  mislima  Igokea ni  dalmatinski  derbi nije  bagatela


Dalmatinski derbi između Zadra i Splita prolazi nekako ispod radara iako se radi o srazu druge i treće momčadi HT Premijer lige.  Večeras na Višnjiku u 20 sati dolazak Splita za momčad Ante Nazora prvenstveno predstavlja priliku za potvrdom jedne od prve dvije pozicije  na ljestvici, jer Splićani trenutno na jedan poraz od Zadra ne bi više u  tom slučaju predstavljali prijetnju pred završnih pet kola. No i pored tog  rezultatskog imperativa Split je prilika za povratak potpuno izgubljenog  samopouzdanja proteklog vikenda nakon visokih poraza od C. zvezde i  Osijeka.


Pokazati karakter
Jer ono mnogo bitnije od lova na pozicije pred doigravanje domaćeg  prvenstva slijedi za manje od 48 sati u Laktašima gdje će vizu za ostanak  u ABA ligi osigurati jedino pobjeda. Stoga se trener Zadra, Ante Nazor,  nalazi u jednoj konfuznoj situaciji koju je naravno najbolje riješiti poštujući zacrtani hodogram. Prvo treba preskočiti Split, pa onda reći Igokea.  To je jedini ispravni put.
– Ostali smo gdje smo bili i prije prošlog kola, na diobi prvog mjesta s  Cibonom. Istina razdrmao nas je poraz u Osijeku koji je bio neočekivan i  gdje smo djelovali jako dezorijentirano. Večeras želimo pokazati karakter  na domaćem terenu, želimo pokazati napredak i osvježenje te želimo da  to bude uvertira za utakmicu s Igokeom dva dana poslije koja nam je  praktički utakmica sezone. U pripremi ne možemo dijeliti ova dva susreta, već ih gledati kao jednu cjelinu i nastojati napredovati u igri te se što  je moguće bolje pripremiti za tu utakmicu s Igokeom koja nam je  ključna – kazao je Ante Nazor u najavi večerašnjeg derbija lige. Momčad  s Gripa dijeli sličnu sudbinu tijekom sezone s klubom s Višnjika. Usponi  i padovi, ozljede i pehovi sve su to simptomi koji su prepoznatljivi i na  sjeveru Dalmacije.


Bez Dašića i Vaughna
– O Splitu neću trošiti puno riječi. Imali su velike ambicije na početku  sezone, no imali su dosta pehova. Jednako tako, u tom kontekstu  možemo gledati i sebe. Promjenom trenera su se konsolidirali, neki mladi igrači su iskočili, pokazali su napredak i na strani i na domaćem terenu te nas ne očekuje nimalo lagan zadatak. S obzirom na stanje kakvo je  u obje momčadi ne bih želio da se utakmica bagatelizira jer je za mene,  ali i za mnoge ljude koji godinama prate dalmatinsku košarku, to istinski  derbi. Pozivam navijače da na taj način isprate večerašnji dvoboj – pozvao je Nazor navijače večeras u Krešin dom gdje će nažalost domaći sastav biti lišen usluga Vladimira Dašića i Kwamea Vaughna. Njih je ipak za  očekivati u rosteru za nedjelju kad Zadar bije hamletovsku bitku s Igokeom.
– Teška je situacija. Imamo problema s gripom. Dašić je ostao prikovan  za krevet i čisto sumnjam da ćemo ga koristiti u današnjoj utakmici.  Nastojat ćemo ga pripremiti za nedjelju. Također, Vaughn još uvijek nije  dovoljno dobro rehabilitiran da bi već danas mogao nastupiti – zaključio  je Nazor.




Grgurević: Zadar je uvijek veliki  izazov
Split na Višnjik dolazi osokoljen pobjedom u ABA 2 ligi protiv Heliosa u Domžalama. U stanju su pozitivnog šoka proizvedenog nakon nedavne smjene trenera. Vladimira Anzulovića je pred osam dana zamijenio Ante Grgurević koji će tako imati priliku nastupiti po prvi put kao trener u dalmatinskom derbiju kojeg je kao igrač Splita  odigrao nebrojeno puta.
– U Zadru nikada nije bilo lako igrati, to je uvijek derbi, ali za svakog igrača i trenera je to užitak i izazov. I iskustvo koje je potrebno svakome da budeš bolji ako  imaš strast u ovom poslu. Nama je svaka utakmica bitna, mi smo u fazi upoznavanja  na relaciji trener-momčad. Iz tog razloga nam je svaka bitna. Znam da biste voljeli  čuti direktne izjave, nama je svaka utakmica do kraja sezone kao finale – kazao je  Splitov trener Ante Grgurević koji je vrlo je jasan kada govori o ambicijama “Žutih”,  ali i pun respekta kada se spomene kvaliteta Zadra.
– Zadar ima širinu i iskustvo, ima intenzitet ABA lige u kojem igra cijelu sezonu, a  to stvara razliku u svim segmentima igre. Ako u intenzitetu pružimo otpor Zadru rastu nam šanse. Bez obzira na to što se igra u Zadru svaki trener priprema momčad za  pobjedu, nijedan trener ne priprema utakmicu da bi je odradio – rekao je Grgurević.


Ova liga kao da nikog ne interesira
Posljednje kolo HT Premijer lige donijelo je nove iznenađujuće rezultate. Poraze  su upisali Cedevita, Zadar i Cibona. Posebno su bili čudni ne samo porazi već i prelagan način na koji su Osijek i Gorica sredili abaligaše. Čak je dojam da se u posljednjim kolima počelo kalkulirati i ciljati izbjegavanje Cedevite u polufinalu doigravanja, pa je i prvo mjesto postalo opasno ako će Cedevita koja će tada upregnuti svoju  najjaču postavu završiti četvrta.
Mi smo zadnju utakmicu igrali loše, no bit ću brutalno iskren, dojam je da to nikoga ne zanima. Poslije partije u Osijeku primjerice nije bilo konferencije za medije.  Mi smo loše igrali i ne bježim od toga. Pred vama sam mnogo puta rekao da me je  sram, ali gledajući percepciju javnosti to kao da nikoga ne interesira. Cibona dan nakon izgubi od Gorice, već drugi put u sezoni, a to kao da nikoga ne zanima. Možda bi  ljudi koji to vode trebali na neki drugi način, a ne na umjetan, napraviti da to nekoga  uistinu zanima – prokomentirao je Nazor.


Nastojali odgoditi utakmicu
Teško je izbaciti iz glava Igokeu iako je pred njima uvijek atraktivni izazov Split.  Igrači i stručni stožer koliko se god trudili koncentrirati se samo na sljedeću utakmicu svjesni su da je Igokea u nedjelju najvažnija utakmica sezone. Priznao je i Nazor  da je teško održati pravi fokus u takvoj situaciji.
– Mada imamo jedan dan između i put koji nije toliko dug, teško je. Možda bi cijeli  tim nekih stručnjaka mogao polučiti bolji odgovor nego ja – prokomentirao je taj nezavidan položaj koji nije izbjegnut unatoč pristanku Splita da se dalmatinski derbi  prolongira za termin nakon Igokee.
– Puno toga nam ne odgovara. Mi smo nastojali odgoditi utakmicu. Ante Grgurević, moj prijatelj, bi prvi napravio sve da se susret odgodi. Sa strane oba kluba pokazana je dobra volja, međutim jednostavno nismo mogli.