Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

HT PREMIJER LIGA Little razriješio muku

15.03.2019. 21:30
HT PREMIJER LIGA Little  razriješio  muku


Dalmatinski derbi privukao je tek nekih 700-njak znatiželjnika u Krešin dom iako su koplja ukrstili druga i treća momčad lige. Na kraju je pobjeda pripala Zadru koji se morao dobrano za nju pomučiti. S tim 13. slavljem ove sezone u HT Premijer ligi zadržali su se na diobi prvog mjesta s Cibonom i na pravi način najavili sutrašnju bitku za abaligaški o(p)stanak u Laktašima.
Žorićev bijes
Važnost utakmice za jedne i druge nije uopće bila upitna, no nekako se od početka osjećalo kod igrača Ante Nazora manjak fokusa pogotovo u obrani s obzirom da su im misli sigurno bile usmjerene ka sutrašnjem biti ili ne biti ogledu s Igokeom u ABA ligi. Primili su domaći košarkaši čak 21 poen u otvarajućoj četvrtini, a više od te činjenice Nazora je ljutilo podcjenjivanje Tomislava Gabrića koji je potpuno neometan u prvoj četvrtini ubacio tri trice.
Uz šuterski učinak Gabrića i skakački doprinos Cobbinsa Splićani su držali u neizvjesnosti Zadrane koji su dan prije dalmatinskog derbija permanentno ostali bez Kwamea Vaughna dok Vladimir Dašić zbog gripe nije bio u zapisniku. Od početka je stoga Nazor ukazao povjerenje na jedinici Lovri Bašiću koji je zabio prvih pet zadarskih poena. Uz Božića je Bašić u prvim minutama bio najeksploatiraniji domaći igrač, a priključili su im se Vuković i Brzoja čiji poeni su i donijeli tri viška (21:18) krajem prve dionice. U drugoj četvrtini Marić je ubacio za najveće vodstvo Zadra 25:21 nakon čega je uslijedila crna rupa domaćeg sastava koju su Splićani iskoristili za seriju 10:0. Ponovno je ubojit bio Gabrić dok je ostatak posla obavio Kedžo s pet vezanih poena za novu zabrinutost na tribinama Višnjika, jer su gosti stigli do 25:31. I onda je nenadano Zadru stigla pomoć Splićana točnije mladog Lovre Runjića koji je u bloku zakačio i srušio na pod Luku Žorića na što je zadarski centar doslovno podivljao i tražio obračun s mladim igračem Splita. Uspjeli su ga nekako smiriti suigrači, a Žorić je svoj bijes i agresiju usmjerio na teren te je bio glavni pokretač povratka Zadra u egal (31:31).
Doprinijelo je to i podizanju komorne atmosfere u Krešinom domu kao i ulazak u igru Jure Planinića. Do kraja poluvremena održao se potpuni egal iako je domaći sastav kazano nogometnim rječnikom imao više od igre. Ruku su gostima u tim završnim minutama prvog dijela pružili i suci koji su Kedžu tretirali kao zaštićenu endemsku vrstu, pa je stasiti Splićanin ni kriv ni dužan s linije za bacanja održao utakmicu u neizvjesnim vodama s blagom prednošću Zadra (44:42).
Serija Littlea
Nastavak su zakucavanjima otvorili Cobbins s jedne i Vuković s druge strane, a na kakav-takav rezultatski pomak se trebalo čekati četiri minute kad su Zadrani uspjeli preko Vukovića i Bašića izjednačiti najveću prednost u utakmici (53:50). Nije Split nimalo pokazivao znakove predaje, a u prilog su im išle i četvrte osobne Vukovića, Littlea i Božića. Bez te tri bitne karike na terenu Nazor je pokušavao pronaći dobitnu kombinaciju. Nakon trice Vrgoča za novo poravnanje (58:58) činilo se da će u završnih 10 minuta uslijediti teška bitka za svaku loptu, no šest poena u nizu Zadar je doveo u najugodniju situaciju tijekom cijelog dvoboja (64:58) koju je ublažio Cobbins u posljednjim sekundama (64:60).
Stvari su na svoje mjesto počelo polako sjedati ulaskom u završnu dionicu. Zahvaljujući Mariju Littleu Zadar je u tri minute stigao do kapitalnih 12 viška (72:60). Zabio je Amerikanac dvije trice i jednu dvicu s kojima su bitno splasnule ambicije Splita u ovoj utakmici. U preostalom vremenu gosti su se trudili, posebno preko Marčinkovića, vratiti u život, no uspjeli su tek doći do pet zaostatka (77:72), a s druge strane je Žorić vratio plus 10 (82:72) koji su postali nedostižni do kraja za Splićane. Žorić je s 28 poena bio prvo ime derbija dok je u redovima Splita prednjačio Marčinković s 20 ubačaja.
Vaughn više nije član Zadra
Kwame Donte Vaughn službeno više nije dio momčadi Košarkaškog kluba Zadar. Potvrdio je to u predvečerje dalmatinskog derbija sa Splitom, sportski direktor Branimir Longin. Ugovor o suradnji KK Zadar i Kwamea Vaughna raskinut je iz više razloga, kako navodi sportski direktor. No, uglavnom je naglasak na tome što razigravač nakon 25 dana, koliko je bio izvan pogona “nije u mogućnosti pružiti adekvatnu potporu na nivou koja se između ostalog od igrača takvog profila očekuje”.
– Klub se trenutačno nalazi pred iznimno važnim susretima u završnicama kako domaće, tako i regionalne lige, a na veliku žalost kluba i momčadi, u tako važnim utakmicama nije se mogao iskoristiti veliki potencijal igrača kao što je Vaughn.
Vaughn se zahvalio na ukazanoj prilici, momčadi i načinu na koji primljen u istu. Također, zahvalio se i navijačima te istaknuo kolika mu je čast što je barem na kratko vrijeme imao privilegiju igrati košarku u gradu u kojem se, kako navodi, košarka istinski živi. Isto tako zadarskom klubu poželio je sve najbolje u budućim natjecanjima. Ono što je također važno za napomenuti jest da igrač od strane kluba nema nikakvih dodatnih financijskih potraživanja i da se suradnja raskida u prijateljskom ozračju. (kkzadar.hr)
ZADAR 91
SPLIT 88
(23:21, 21:21, 20:18, 27:28)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 700. Suci: Nikola Perlić, Marko Mustapić, Krunoslav Peić.
ZADAR: Bašić 13 (2-2), Marić 5 (1-2), Žorić 28 (8-8), Krajina 2, Vuković 12 (1-1), Brzoja 5 (1-2), Špralja, Little 13, Erslan, Božić 7, Planinić 6 (2-2). Trener: Ante Nazor.
SPLIT: Kalajžić 11 (7-8), Veljačić, Rebić, Kedžo 12 (4-5), Gabrić 16 (3- 4), Omrčen, Runjić 2 (0-2), Marčinković 20 (1-6), Jukić 2, Vrgoč 4 (1-2), Cobbins 18 (4-5). Trener: Ante Grgurević.
Šut za dva: Zadar 26-44 (59%); Split 22-44 (50%).
Šut za tri: Zadar 8-20 (40% – Bašić 3, Little 3, Vuković, Božić); Split 8-18 (44% – Marčinković 3, Gabrić 3, Kedžo, Vrgoč).
Slobodna bacanja: Zadar 15-17 (88%); Split 20-32 (62%).
Skokovi: Zadar 34(6); Split 34(9).
Osobne pogreške: Zadar; Split.