Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Jačanjem međunarodne suradnje i reorganiziranjem NUTS 2 sustava do ravnomjernijeg regionalnog razvoja

15.03.2019. 14:56
Jačanjem međunarodne suradnje i reorganiziranjem NUTS 2 sustava do ravnomjernijeg regionalnog razvoja


U četvrtak, 14. ožujka župani su se okupili na 51. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održanoj u Virovitičko-podravskoj županiji.
Uvodno se članovima izvršnog odbora obratiom domaćin – župan Igor Andrović.
„Drago mi je da smo se okupili u Kuriji Janković – prostoru koji je uredila upravo Virovitičko-podravska županija kroz projekte Europske unije. Izvršni odbor prilika je da se osvrnemo na nekoliko važnih tema poput energetske obnove i tema koje se tiču obrazovanja. Ponosan sam što svi mi kao članovi Izvršnog odbora, unatoč  različitim političkim opcijama, uvijek pronađemo zajednički zaključak iza kojeg stojimo. S obzirom na to da sutra otvaramo 24. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede VIROEXPO, siguran sam da će prisustvo brojnih župana i njihovih zamjenika dati jedan veći dignitet i važnost sajmu“, istaknuo je župan Andrović.
Jedna od točaka bila je rasprava oko aktualnosti koje se tiču područne (regionalne) samouprave iz nadležnosti Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Detaljni uvid u tu temu dala je državna tajnica u Ministarstvu Marija Pletikosa.
U nastavku sjednice, župani su se složili kako će prijenos poslova državne uprave, potaknuti funkcionalnu decentralizaciju koju Hrvatska zajednica županija zagovara već niz godina.
„Glavna poruka je da promjene dolaze jedino suradnjom i to na svim razinama – lokalnoj odnosno regionalnoj, nacionalnoj i europskoj. Ciljevi regionalnog razvoja su na temeljima daljnje decentralizacije fiskalnih kapaciteta i decentralizacije obveza i nadležnosti. U smjeru ravnomjernog regionalnog razvoja na nacionalnoj razini ide i preuzimanje poslova ureda državne uprave, a na europskoj nova NUTS 2 klasifikacija. Reorganiziranjem NUTS 2 sustava u Republici Hrvatskoj stvorit će se povoljniji položaj županijske uloge regionalnog razvoja.“, zaključio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.
Izgradnja, dogradnja, energetska obnova te održavanje i upravljanje zgradama javne namjene jedna je od najvažnijih zadaća i odgovornosti hrvatskih županija, ali i cijelog javnog sektora Republike Hrvatske. Potrebe za financiranjem ovih aktivnosti radi dosezanja pedagoškog, zdravstvenog, ali i općenito niskoenergetskog standarda gradnje posljednjih su godina sve izraženije, a sve s ciljem osiguranja kvalitetne javne usluge s najnižim ukupnim životnim troškovima i višom vrijednosti za novac poreznih obveznika.
Stoga je ravnatelj Regionalne energeteske agencije sjeverozapadne Hrvatske dr. sc. Julije Domac predstavio inovativni program Izgradimo Hrvatsku! kojim bi se obuhvatila realizacija 1/10 ukupnih potreba za izgradnjom, dogradnjom i energetskom obnovom javnih građevina na nacionalnoj razini (oko 1,5 mil. m2) ukupne vrijednosti kapitalnih ulaganja od oko 1 milijarde eura primarno korištenjem sredstava iz fondova EU.
„U svrhu uklanjanja navedenih ograničenja tradicionalnog modela realizacije te ubrzavanja investicija za javne potrebe u zgradarstvu i infrastrukturi predlaže se pokretanje Nacionalnog programa Izgradimo Hrvatsku!, odnosno nacionalnog programa izgradnje, dogradnje i energetske obnove zgrada i infrastrukture koji će se temeljiti na alternativnom načinu nabave – javno-privatnom partnerstvu. Osnovno obilježje ovog modela nabave jest obveza privatne strane da projektira, financira i izvrši sve radove, održava i upravlja imovinom te jamči za ugovorene standarde tijekom ugovorenog razdoblja  i to s nižim ukupnim životnim troškovima“, objasnio je ravnatelj Domac.
U ime Zadarske županije nazočan je  bio zamjenik župana Šime Mršić. (Zadarska županija)