Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

MOTIVACIJSKI SKUP OŠ Sv. Filip i Jakov želi opet do šampionske titule

15.03.2019. 08:49
MOTIVACIJSKI SKUP OŠ Sv. Filip i  Jakov želi opet  do šampionske  titule


U Osnovnoj školi Sv. Filip i Jakov jučer je otvoren natječaj za projekt Hrvatske radiotelevizije pod nazivom Najljepši  školski vrtovi u Republici Hrvatskoj u 2019. godini. Tom prigodom  održao se i motivacijski stručni skup pod nazivom “Uređenje vrtova u  dječjim vrtićima, osnovnim i  srednjim školama, centrima za odgoj i  obrazovanje te učeničkim domovima u Zadarskoj županiji“.
Događanje su organizirali HRT i Zadarska županija koja je i pokrovitelj samog događaja.
– Skup je dio velikog obrazovno-ekološkog projekta Najljepši školski  vrtovi koji Hrvatska radiotelevizija provodi već 25 godina. Projekt u suradnji s HRT-om provode Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Fond za  zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo poljoprivrede te  brojni donatori, kazao je Davor Meštrović, popularni voditelj i urednik  na Hrvatskoj televiziji.
Projekt promiče isključivo uzgoj izvornoga i domaćeg bilja, prepoznavanje ljepote vlastitog krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u  svim područjima Hrvatske.
– OŠ Sv. Filip i Jakov je 2009. godine, dok je bila u staroj školi, bila  pobjednikom projekta Najljepši školski vrtovi. U novu školu smo uselili  prije pet godina, imamo vrt 7.000 metara četvornih metara na kojem je  100 stabala i oko 300 raznih sadnica i želimo povratiti šampionsku titulu, poručila je Gordana Kurtov, ravnateljica.
Sve aktivnosti prati kamera HTV-a kroz informativne i zabavne emisije u programu, emitiraju se reportaže u radijskoj emisiji Slušaj kako  zemlja diše, a otvorena je i stranica na Facebooku Najljepši školski vrtovi – HRT projekt.
– Kao osnivaču, itekako nam je važno da naše ustanove ne budu samo lijepe i funkcionalne zgrade, već da i njihovo okruženje plijeni svojim izgledom, naglasio je Božidar Longin, te nastavio:
– Nažalost, ne možemo se pohvaliti da je u svim školama skrb o okolišu na visokoj razini. Ponekad su uzrok tome objektivne okolnosti ne  imanja prostora, a ponekad je, pak, uzrok i nedostatak motivacije kod  ravnatelja i profesora, sasvim iskreno će Longin.
U kulturno-umjetničkom programu nastupili su učenica Lana  Džunić na flauti uz pratnju na glasoviru prof. Pere Prosenice te  mješoviti školski zbor sastavljen od drugaša i trećaša.
– Vrtovi osim boravka na svježem zraku koji je koristan i djeci i odraslima, pružaju prigodu svim učenicima da iskažu svoje sposobnosti i  vještine, zaključio je župan Longin.
Osim navedenih na skupu su nazočili Zoran Pelicarić Peco, načelnik  Sv. Filip i Jakova, Ivan Šimunić, županijski pročelnik Đurđica Čočić, voditeljica projekta, predstavnici nadležnih ministarstava i drugi.


Sve nagrade su novčane
Glavne su nagrade: Zlatna povelja HRT-a ( za Najljepši školski vrt u  RH) i nagrada za Najljepši vrtić u RH. Tu su i  nagrade koje dodjeljuju  donatori : Najljepša učionica na otvorenom koju dodjelju Ministarstvo  znanosti i obrazovanja, Zelena povelja Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša te Nagrada za tradicijski uzgoj koju dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede. Sve su nagrade novčane i iznose 10.000 kuna za  prvo, odnosno 5 000  i 3 000 kuna za drugo i treće mjesto po kategoriji.