Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

(NE)KULTURA Musapstan i dalje Zadranima služi kao deponij

15.03.2019. 09:33
(NE)KULTURA Musapstan i dalje  Zadranima služi  kao deponij


Unatoč silnim dosadašnjim akcijama čišćenja park šume  Musapstan od ilegalnih deponija te mogućnosti besplatnog odlaganja  glomaznog otpada u dva reciklažna dvorišta Diklo i Gaženica, Zadranima je očito i dalje lakše ilegalno deponirati otpad na toj, uistinu nesretnoj, lokaciji. Šetači i slučajni prolaznici ponovno su na više mjesta naišli  na mnoštvo ilegalno deponiranog otpada te su nam poslali fotografije.


Opet bačen otpad
Odgovor o tome nadziru li tu park šumu njihovi redari te može li se otpad u što kraćem vremenu ukloniti, pokušali smo dobiti od Hrvatskih  šuma, u čijoj je i nadležnosti ta zadarska šuma, no do trenutka objave  ovoga teksta  odgovor nije stigao.
Iz Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, reagirao  je pročelnik Robertino Dujela, koji je kazao kako će prijavu proslijediti u  komunalno redarstvo kako bi isti postupali.
– Prema Zakonu o šumama, dužnost Šumarije Zadar je da održava i  vodi brigu o urednosti prostora kojim upravljaju. Komunalni redari, sukladno planiranom, ciljano nadziru lokacije divljih deponija, posebno u  predstojećim mjesecima kad je pojačan intenzitet građevinskih radova.  Još jednom obaviještavam sve naše građane da fizičke osobe mogu besplatno odlagati reciklabilni otpad u reciklažnim dvorištima Diklo ili  Gaženica, radnim danom 8 – 20 i subotom 8 – 16 sati, kazao je Dujela naglasivši da će se, ako bude potrebno, vrata reciklažnih dvorišta otvoriti i  nedjeljom samo da se građane potakne da otpad ne odbacuju na javne  površine.
Također, dodao je kako je, sukladno izmjenama Zakona o održivom  gospodarenju otpadom, UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša  pripremio izmjenu Odluke o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada u svezi reguliranja ovlasti komunalnih redara. Nastavno na izmjene Zakona o održivom gospodarenju otpadom, komunalni  redari imat će ovlasti ne samo nad vlasnikom onečišćene površine, već i  nad samim onečišćivačem, odnosno počiniteljem onečišćenja.


Projekt "Park šuma Musapstan“ i dalje na čekanju
Kako je Zadarski list već pisao, Musapstan još od 2007. godine čeka  realizacija projekta "Park šuma Musapstan“, no zbog nedostatka sredstva u proračunu Grada Zadra i Hrvatskih šuma, on još uvijek nije  zaživio. Podsjetimo, riječ je o projektu koji bi ovu park šumu trebao pretvoriti u rekreacijski centar s ljetnom pozornicom i raznim drugim sadržajima, u prostor zaštićen od ovako ružnih prizora i koji će napokon  skinuti stigmu zbog koje se ova Park šuma češće poistovjećuje s ilegalnim deponijima nego „zelenim plućima“ Zadra.
U svezi proglašenja parka, upit smo poslali UO za prostorno uređenje i  graditeljstvo i izravno zadarskoj Šumariji, koja bi i trebala brinuti o park  Šumi Musapstan. No do trenutka pisanja ovog članka odgovore nismo  dobili.