OPASNOST NA MELADI Iz ruševine izlaze "mali krokodili", a prijeti i urušavanje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Stanari se pobunili zbog prijeteće ruševine na Prilazu Fabijanića
Pokušali smo urgirati u Gradu i prije dvije godine, ali nije bilo sluha, a sad su prvi put pokazali dobru volju. Danas su komunalni redari izašli na teren i nadam se da će se sad stvarno nešto pokrenuti, rekla je Danijela Pera, predstavnica stanara
Vedran SITNICA
Ruševina prijeti okolnim kućama

Između kuća i zgrada na adresi Prilaz Fabijanića na Meladi,  iza bršljana i borova skriva se velika ruševina koja predstavlja opasnost  za prolaznike i obližnje stanare. Nekoliko napuštenih objekata, jedna  veća i dvije manje kuće, doslovno su pred raspadom. Veliku kuću kojoj  je propao strop i napukao cijeli vanjski zid djeli tek koji metar  od kuće i  terase u vlasništvu Ivana Validžića.

Bura porušila kuću

- Jedan dio je pao prije godinu i pol, a prije nekoliko dana kad je bila  ona jaka bura, propalo je skroz. To se glasno čulo. Otkad se urušilo, više  nitko tu ne ulazi, a do tad su se tu okupljali ovisnici, spavali unutra. Sad  samo i dalje zarasta, unutra se svašta koti, zmije, pantagane, samo što  mali krokodili ne izlaze. Mi smo došli ovdje 1991. godine i od onda tu  nitko od vlasnika nije zavirio, govori Ivan Validžić, pokazujući nam i  krov manje ruševine čije su se kupe udubile prema dimnjaku (koji još  uvijek stoji).

Validžić je, kaže, već prije tri godine pisao Mjesnom odboru Maslina,  ali nije dobio odgovor.

Nives Jurišić iz obližnje prodavaonice ljekovitog bilja Jerkin, koja također živi u neposrednoj blizini ovih ruševina, kaže da je zvala Komunalno redarstvo prije dvije godine, ali dobila je odgovor da je to privatno vlasništvo i da se ništa ne može.

- Ja znam tu obitelj, prije rata smo imali dobrosusjedske odnose, skupa smo artičoke sadili. Do prije dvije godine je jedna od vlasnica, teta  Jelica, još dolazila i povremeno bi prozračila i malo uredila, ali već je jako onemoćala i dementna pa ne može više dolaziti. Kako je ona prestala dolaziti, ubrzo se i urušio strop. Neki od suvlasnika su, nažalost,  već umrli, djeca su im po svijetu. Sveukupno je valjda 15-16 suvlasnika,  a većina njih tu nikad više neće ni doći niti ih je briga za to, kazala je  Nives Jurišić, dodajući da su nerijetko štakori i u ljekarnu znali ući iz te  ruševine.

Djeca često prolaze

- Zasad su najveći problem ogromne pantagane i svakakve bagodine  koje od tamo izlaze, ali opasnost prijeti od urušavanja. Zar kod nas uvijek treba netko izgubiti glavu da bi se reagiralo, pita se Jurišić.

Danijela Pera, predstavnica stanara iz obližnje zgrade ističe da se najviše boji radi djece koja onuda moraju proći da bi došla do škole.

- Jednom broju djece iz kuća iznad te ruševine taj je prilaz jedini put  do škole i najviše se za njih bojim. Osim toga, može se sve urušiti na  našu zgradu, na obližnje kuće, zaista je od životne važnosti sanirati to.  Zasad jedan zid drži bršljan, ali mogao bi ga taj bršljan potegnuti dolje,  kaže Pera koja tamo živi već 30 godina.

Kako ističe Pera, pokušali su urgirati i prije dvije godine, ali nije bilo  sluha, a sad su iz Grada prvi put pokazali dobru volju.

- Zaista su danas komunalni redari izašli na teren i nadam se da će se  sad stvarno nešto pokrenuti. S obzirom da je takva situacija s vlasništvom, a opasnost prijeti, mi stanari zaista ne možemo ništa drugo  poduzeti, samo Grad to može. Bili bismo zadovoljni da se to poravna i  da bude sigurno, kazala je Pera.

Redari već izašli na teren

Kad smo nazvali pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, Robertina  Dujelu, u vezi ove ruševine, redari su već bili na terenu.

- Neposredno pred Vaš upit komunalni redari su reagirali temeljem sugestije Mjesnog odbora i krenuli na izvid lokacije ruševne zgrade na Meladi. Po formiranom zapisniku i utvrđenom neprihvatljivom stanju, pokrenut će se upravni postupak prema  vlasnicima objekta, ukoliko isti već nije pokrenut. Slični postupci u pravilu završavaju upravnim sporom, a to nam uvelike otežava promptnost rješavanja. No, ukoliko  nam vlasnici ruševnih objekata daju suglasnost, putem ugovorenog izvođača radova  Odjel za komunalne djelatnosti će ukloniti ruševinu. Za pokrenute upravne sporove  nezahvalno je prognozirati vrijeme okončanja, neovisno o sudskoj praksi, kazao je  Dujela.

S obzirom na dugogodišnji problem brojnih ruševina koje su ostale nakon Domovinskog rata, može se reći da se Grad uspješno uhvatio u koštac s time pa su tijekom  2018. godine uklonjene četiri ruševine i to u Pazinskoj ulici, kod Sabunjara na cesti  D8, te u ulicama Valerija de Ponte i Danijela Farlattija.

- Trenutačno imamo u pripremi dva izuzetno zahtjevna uklanjanja. Naime,  urušeni objekti su naslonjeni na susjedne, a susjedni nakon uklanjanja ruševine moraju ostati neoštećeni. Riječ je o jednom objektu u ulici Ive Mašine na području  mjesnog odbora Crvene Kuće te o objektu na Putu Stanova, govori Dujela.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)