Nagradu za najbolje vino za sljubljivanje s kamenicama na uglednom Oyster Wine Contest u japanskom Tokiju dobilo je Rose scuro iz 2016. godine vinarije „Kraljevski vinogradi“ iz Zadra. Riječ je o natjecanju najboljih svjetskih vina koja se sljubljuju s kamenicama na kojemu svi uvoznici vina iz Japana imaju pravo prijaviti samo jedno vino, odnosno ono koje smatraju idealnim za taj gastronomski i enološki užitak. Iako se za tu svrhu uglavnom nominiraju bijela vina, na ovogodišnjem vinskom natjecanju nedavno održanom u Japanu glavnu nagradu i prestižnu titulu najboljeg vina odnijelo je rose vino cijenjenog hrvatskog i zadarskog vinara.
– Nekako smo svi pomalo tužni zbog događanja s kamenicama u Malostonskom zaljevu, ali istovremeno imamo zbog dobivene nagrade razlog za radost i ponos. Natjecanje je inače nastalo kako bi uvoznicima svjetskih vina u Japan dalo odgovor na pitanje kako proširiti potrošnju s ovako specijaliziranim izborom vina za jednu od najcjenjenijih hrana u Japanu, kaže Zoran Pantalon, direktor „Kraljevskih vinograda“. Pred najpoznatijima stručnjacima vina tako se na Oyster Wine Contest našlo čak 219 biranih uvoznih vina iz cijelog svijeta, a po strogim pravilima slijepog kušanja devet sudaca odabralo je dvadeset najboljih. Rose scuro „Kraljevskih vinograda” bio je najbolji među najboljima, ili prvi izbor u probranom društvu svjetskih vina.
– Velika je krajnja korist ovog izbora i nagrade, jer je naše Rose scuro osvojilo vinsku oznaku s pečatom natjecanja koja se postavlja na grlo svake butelje i nudi najboljim restoranima u Japanu, dodaje enologinja „Kraljevskih vinograda“ Marina Radulić.
Japan je inače jedan od najvećih uzgajivača kamenica na svijetu, čija sezona izlova počinje već u zimskom periodu. Tada se traže različite vrste vina koje se najljepše sljubljuju s kamenicama, pa se istovremeno povećava potražnja za kombinacijama vina i kamenica kao zasebnog brenda kojega u Japanu posebno ne treba predstavljati. Ono što se naročito ocjenjivalo pri izboru za najbolje vino su mineralnost, svježina, izvrsna kiselost, kvaliteta istovremenog uživanja u vinu i kamenicama, okus tamjana i joda, osjećaj slanosti te potpunost i zaokruženost u osjetu sljubljivanja s kamenicama. One se poslužuju svježe uz krišku limuna, no jednako su izvrsne i kada se pripremaju u tempuri na japanski način, tako da njihov bogat okus u potpunosti dolazi do izražaja. (Kažimir ŠKRBIĆ)
Sezona kamenica u Hrvatskoj
Kamenice su jedna od najpoznatijih i najmističnijih svjetskih delicija, koje su se u drevna vremena jela u čast božice ljepote Afrodite, a njezina čuvena svojstva i danas privlače svjetske gastronomske stručnjake koji ih pripremaju na razne načine. Kamenica ima mesnato tijelo koje je puno joda, kroma, cinka i selena, a također obiluje bjelančevinama, mineralima, ugljikohidratima, i vitaminima. Čak tri grama limunovog soka ima istu količinu vitamina C, kao i 15 grama mesa kamenice u punoj zrelosti. Sezona kamenica u Hrvatskoj počinje u vrijeme svetkovine Svetog Josipa koji se slavi 19. ožujka, a to je ujedno i Očev dan.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
mali nogomet
Sv. Ante Zrilić nekretnine vratio se u Prvu ligu
Zadar
OŠ Krune Krstića
NAGRADE ADDIKO BANKE Zadarske učenice najbolje u financijskoj pismenosti
Plodovi zemlje i mora
VINSKE KRONIKE
Počeo izlaziti prvi hrvatski vinski digitalni časopis, Vinske zvijezde
Ostali sportovi
Uspjeh ŠSD Jadran
Odbojkaši OŠ Bartula Kašića viceprvaci Hrvatske
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
NAVIJAČKA PJESMA
VIDEO Predstavljena ‘Diži se grade’, nova zadarska navijačka pjesma: ‘Nastala je iz ljubavi prema…’
Županija
obavijest hep-a
DONOSIMO POPIS Nekoliko ulica u Zadru i županiji dio petka bez struje
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV
Ninov trofejni kantar
Županija
NEPRAVOMOĆNO