Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

OYSTER WINE CONTEST Rose scuro iz Petrčana ocijenjeno najidealnijim za sljubljivanje s kamenicama

15.03.2019. 09:53
OYSTER WINE CONTEST Rose scuro iz  Petrčana  ocijenjeno  najidealnijim  za sljubljivanje  s kamenicama


Nagradu za najbolje vino za sljubljivanje s kamenicama na uglednom Oyster Wine Contest u japanskom Tokiju dobilo je Rose scuro iz 2016. godine vinarije „Kraljevski vinogradi“ iz Zadra.  Riječ je o natjecanju najboljih svjetskih vina koja se sljubljuju s kamenicama na kojemu svi uvoznici vina iz Japana imaju pravo prijaviti samo  jedno vino, odnosno ono koje smatraju idealnim za taj gastronomski i  enološki užitak. Iako se za tu svrhu uglavnom nominiraju bijela vina, na  ovogodišnjem vinskom natjecanju nedavno održanom u Japanu glavnu  nagradu i prestižnu titulu najboljeg vina odnijelo je rose vino cijenjenog  hrvatskog i zadarskog vinara.
– Nekako smo svi pomalo tužni zbog događanja s kamenicama u Malostonskom zaljevu, ali istovremeno imamo zbog dobivene nagrade razlog za radost i ponos. Natjecanje je inače nastalo kako bi uvoznicima  svjetskih vina u Japan dalo odgovor na pitanje kako proširiti potrošnju s  ovako specijaliziranim izborom vina za jednu od najcjenjenijih hrana u  Japanu, kaže Zoran Pantalon, direktor „Kraljevskih vinograda“. Pred najpoznatijima stručnjacima vina tako se na Oyster Wine Contest našlo čak  219 biranih uvoznih vina iz cijelog svijeta, a po strogim pravilima slijepog kušanja devet sudaca odabralo je dvadeset najboljih. Rose scuro  „Kraljevskih vinograda” bio je najbolji među najboljima, ili prvi izbor u  probranom društvu svjetskih vina.
– Velika je krajnja korist ovog izbora i nagrade, jer je naše Rose scuro  osvojilo vinsku oznaku s pečatom natjecanja koja se postavlja na grlo  svake butelje i nudi najboljim restoranima u Japanu, dodaje enologinja  „Kraljevskih vinograda“ Marina Radulić.
Japan je inače jedan od najvećih uzgajivača kamenica na svijetu, čija  sezona izlova počinje već u zimskom periodu. Tada se traže različite vrste vina koje se najljepše sljubljuju s kamenicama, pa se istovremeno povećava potražnja za kombinacijama vina i kamenica kao zasebnog brenda kojega u Japanu posebno ne treba predstavljati. Ono što se naročito  ocjenjivalo pri izboru za najbolje vino su mineralnost, svježina, izvrsna  kiselost, kvaliteta istovremenog uživanja u vinu i kamenicama, okus  tamjana i joda, osjećaj slanosti te potpunost i zaokruženost u osjetu sljubljivanja s kamenicama. One se poslužuju  svježe uz krišku limuna, no jednako su izvrsne i kada se pripremaju u tempuri na japanski način, tako  da njihov bogat okus u potpunosti dolazi do izražaja. (Kažimir ŠKRBIĆ)


Sezona kamenica u Hrvatskoj
Kamenice su jedna od najpoznatijih i najmističnijih svjetskih delicija, koje su se u  drevna vremena jela u čast božice ljepote Afrodite, a njezina čuvena svojstva i danas  privlače svjetske gastronomske stručnjake koji ih pripremaju na razne načine. Kamenica ima mesnato tijelo koje je puno joda, kroma, cinka i selena, a također obiluje  bjelančevinama, mineralima, ugljikohidratima, i vitaminima. Čak tri grama limunovog soka ima istu količinu vitamina C, kao i 15 grama mesa kamenice u punoj zrelosti. Sezona kamenica u Hrvatskoj počinje u vrijeme svetkovine Svetog Josipa koji  se slavi 19. ožujka, a to je ujedno i Očev dan.