Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Povjerenstvo odbacilo prijavu protiv načelnika Lišana Ostrovičkih

15.03.2019. 14:29
Povjerenstvo  odbacilo prijavu  protiv načelnika  Lišana  Ostrovičkih


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na jučerašnjoj  je sjednici odbacilo prijavu protiv načelnika općine Lišane Ostrovičke,  Ivice Musića, donoseći odluku o nepokretanju postupka.
Protiv Musića su podnesene čak dvije prijave, no obje su anonimne i  prijavljuju ga za isto djelo – nezakonito zapošljavanje pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Općine, Marine Mamić.
Na sjednici Općinskog vijeća Lišana Ostrovičkih na ovo je zapošljavanje prošle godine upozorio nezavisni općinski vijećnik Željko Mijić koji  je za naš list tada pojasnio zašto tvrdi da je riječ o nezakonitom natječaju.


Nije bilo povreda Zakona
– Načelnik je svjesno išao u to, iako je znao da krši zakon. Postavili smo  mu pitanje o ovom zapošljavanju, nakon što smo vidjeli kakvi se uvjeti u  natječaju traže, a znajući  da gospođa Mamić ne udovoljava uvjetima koji  traže visoku stručnu spremu i pet godina radnog iskustva u struci. Da  nešto nije u redu s ovim natječajem shvatili smo onog dana kada načelnik Musić na sjednici Općinskog vijeća nije htio predstaviti novu pročelnicu niti napomenuti da je proveden natječaj. Stoga smo i na sjednici  Općinskog vijeća postavili pitanje zapošljavanja pročelnice, no načelnik  je rekao da ona ispunjava uvjete. I mi bismo voljeli da se u Općini zaposli  mlada majka s dvoje djece, ali neka se to učini po zakonu, kazao nam je  tada Mijić.
U Povjerenstvu, pak ,kažu drugačije, pojašnjavajući kako u slučaju zapošljavanja pročelnice Mamić ipak nije bilo povreda Zakona o sprječavanju sukoba interesa.


Nema interesne povezanosti
– Načelnik Musić prijavljen je zbog zapošljavanja pročelnice Marine  Mamić koja je na lokalnim izborima bila na kandidacijskoj listi grupe birača čiji nositelj je bio dužnosnik Ivica Musić. Povjerenstvo je utvrdilo  da  je gospođa Mamić doista bila na listi načelnika Musića, ali da ne postoji  niti jedna druga okolnost iz koje bi proizlazila interesna povezanost  dužnosnika i gospođe Mamić, a Povjerenstvo je  kroz dosadašnju praksu  zauzelo stav kako pripadnost istoj političkoj opciji samo po sebi ne predstavlja okolnost povodom koje bi nastala interesna povezanost u smislu  Zakona o sprječavanju interesa, kazala nam je glasnogovornica Martina  Jurišić, dodajući kako su ispitali i način koji je Općina prošle godine provela natječaj za pročelnicu Jedinstvenog upravnog odjela.
– Povjerenstvo je utvrdilo da je natječaj proveden, da su se na njega javile dvije osobe, od kojih se jedna nije odazvala testiranju, te je gospođa  Mamić ostala kao jedini kandidat koji je ostvario potreban broj bodova  ispunjavajući potrebne uvjete natječaja, temeljem čega je i zaposlena.  Natječaj je, dakle, proveden regularno i nisu utvrđene okolnosti iz kojih  bi proizlazila povreda Zakona o sprječavanju sukoba interesa, zaključili  su u Povjerenstvu.




Musić: Očekivao sam ovakav ishod  jer sam natječaj proveo po zakonu
Za komentar odluke Povjerenstva pitali smo i načelnika Ivicu Musića koji je zadovoljan ovakvim razvojem situacije.
– Očekivao sam ovakav ishod jer sam natječaj proveo po zakonu. Gospođa Marina  Mamić bila je  jedina osoba na natječaju i odlučili smo se za nju kako ne bismo bili  bez pročelnika. Da se javio netko drugi i ispunjavao uvjete, zaposlili bismo tu osobu,  ali ovako smo morali zaposliti gospođu Mamić. Meni je važno da sam sve proveo po  zakonu i da nikome nisam pogodovao. Međutim, u ovakvim slučajevima moramo biti  svjesni činjenice da smo mi ruralna sredina i da nam nedostaje visokoobrazovanih  ljudi, odnosno da jedna mala općina nema iste uvjete kao i gradovi, kaže Musić.