Slikar bez kojega je nemoguće zamisliti bečku modernu

Slika korisnika mkvanja
Izložba o Gustavu Klimtu na Sveučilištu u Zadru
UNIZD
Na Sveučilištu u Zadru jučer je otvorena putujuća izložba o Gustavu Klimtu

Na Sveučilištu u Zadru jučer je otvorena putujuća izložba o  Gustavu Klimtu, koju su omogućili Austrijski kulturni forum iz Zagreba  i Austrijska knjižnica „Dr. Alois Mock“ iz Zadra. Tim povodom u  Svečanoj dvorani dr. sc. Irena Kraševac s Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu održala je predavanje pod nazivom „Gustav Klimt i bečka  secesija“.

U uvodu je znanstvena voditeljica Austrijske knjižnice prof. dr. sc.  Anita Pavić rekla kako je običaj da ona organizira književne susrete, radionice, znanstvene skupove pa i izložbe, koje su najčešće dvojezične.

- Klimt je bio poznavatelj brojnih tehnika kojima je progovarao o  čovjeku s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće. Poznat je po svojim provokativnim motivima žena, ali je ostavio i mnoge druge izvanredne slike.  Bečka moderna nezamisliva je bez ovog umjetnika, čije slike na tržištu  umjetnina danas postižu najveće cijene, rekla je Pavić-Pintarić.

Malo je poznato kako je Klimt s još dvojicom umjetnika izradio  stropne slike za riječko HNK Ivana pl. Zajca. Slike su trenutačno na restauraciji kako bi u punom svjetlu dočekale sljedeću godinu kada je Rijeka Europska prijestolnica kulture.

- Ova mala sadržajna izložba vrlo je vješto napravljena, na panelima  koji se lako transportiraju a daju vrlo temeljitu informaciju o njemu  kao umjetniku, ali i jednoj od najznačajnijih osoba austrijske kulture,  rekla je dr. Kraševac.
Izložba se može razgledati u galeriji na drugom katu zgrade  Sveučilišta na rivi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno