SVEUČILIŠTE Radionice o Biofeedbacku i Neurofeedbacku

Slika korisnika mkvanja
U povodu obilježavanja Tjedna mozga
Tretman ovim tehnikama provodi se individualno, a krajnji cilj je smanjiti stres kod pacijenata i osvijestiti promjene koje su nastale uslijed bolesti, te razviti kod pacijenata kritički uvid u njegovo zdravstveno stanje
Marin GOSPIĆ
Na radionici se okupio velik broj polaznika

Na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru danas su  održane radionice pod nazivom "Biofeedback u tretmanu psihičkih poremećaja" i "Neurofeedback u terapijske svrhe". Radionice, namijenjene  studentima psihologije, lječnicima psihijatrima i zainteresiranoj široj  javnosti organizirane su u povodu organiziranja 18. Tjedna mozga, a  održali su ih klinička psihologinja Vesna Biondić, mag. psych. i klinički  psiholog Nikola Babić, mag. psych. iz Psihijatrijske bolnice Rab.

Što je to točno Biofeedback, kako se provodi i koje koristi ima za klijenta, polaznike radionice upoznala je klinička psihologinja Vesna Biondić.

- Na radionicama polaznike upoznajemo s dvije tehnike koje posljednjih pet godina provodimo u Psihijatrojskoj bolnici Rab s pacijentima u  terapeutske svrhe, kaže klinička psihologinja Vesna Biondić, te ističe kako se ove dvije tehnike provode s pacijentima različitih dijagnoza - od  psihoza, do ovisnika o alkoholu i drogama, te pacijentima oboljelima od  PTSP-a itd. Tretman ovim tehnikama provodi se individualno, a krajnji  cilj je smanjiti stres kod pacijenata i osvijestiti promjene koje su nastale  uslijed bolesti, te razviti kod pacijenata kritički uvid u njegovo zdravstveno stanje, navela je još voditeljica ovih radionica.

- Stresni događaji proizvode snažne emocije, koje zatim pobuđuju  određene reakcije našeg tijela. Ukoliko se stanje stresa produlji ili poraste intenzitetom, tjelesna se stresna reakcija može „poremetiti", postati  preosjetljiva i aktivirati se i kad to realno nije potrebno ili predugo ostati  pobuđena - s visokom cijenom po naše mentalno i tjelesno zdravlje, istaknula je još klinička psihologinja Vesna Biondić.

Biofeedback je zapravo neinvazivan proces vježbanja koji pomaže  naučiti kako kontrolirati odgovore tijela na tjelesnu napetost, anksioznost i stres. Koristi vrlo osjetljivu elektronsku opremu kako bi se pratile  promjene u različitim fiziološkim procesima usko vezanima za stresnu  reakciju (disanje, varijabilitet srčanog ritma, mišićna napetost, temperatura…) i u realnom vremenu prikazuje njihovu aktivnost na ekranu. Osvještavanjem ovih procesa klijent, odnosno pacijent uz početnu terapeutovu uputu može pronaći vlastiti način kako utjecati na ove procese i  promijeniti tjelesnu reakciju na stres, a time umanjiti i simptome i štetne  utjecaje stresa na naše ukupno zdravlje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno