JEDAN ČLAN, JEDAN GLAS Koronavirus nije uspio zaustaviti članove HDZ-a Zadarske županije da izađu na izbore

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Unutarstranački izbori HDZ-a
U Zadarskoj županiji od 34 lokalnih jedinica, unutarstranački izbori se nisu održali jedino u Općini Tkon na otoku Pašmanu. Usprkos koronavirusu od 12.300 članova HDZ do 17 sati na birališta je izašlo njih preko 30 posto. Najatraktivnije biračko mjesto svakako je bilo u Povljani na otoku Pagu, gostionica Mornar
Velimir BRKIĆ
Biračko mjesto u Zemuniku Donjem

Na unutarstranačkim izborima HDZ-a oko 200.000 članova u nedjelju, 15. ožujka, biralo je predsjednika koji će voditi stranku u naredne četiri godine. Birali su između aktualnog predsjednika stranke i Vlade RH Andreja Plenkovića sa svojim timom "Odvažno za Hrvatsku" te Mira Kovača koji predvodi tim "Opcija za promjene". Obje opcije imale su svoje izborne promatrače.

- Osim predsjednika stranke bira se i novi zamjenik predsjednika stranke te četiri potpredsjednika i to po prvi puta po načelu jedan član – jedan glas, kazao je prvi operativac Plenkovićeva stožera, Ante Babić, zamjenik zadarskog gradonačelnika i tajnik Županijskog odbora HDZ-a.

U Zadarskoj županiji ima oko 12.300 registriranih članova HDZ-a koji su danas od 8 do 19 sati imali pravo glasovati za svoje kandidate. Jedan od važnih elemenata je izlaznost članova na izbore.

- Usprkos koronavirusu odaziv je zadovoljavajući. S terena stižu informacije o tome da na izbore izlaze i mlađi i stariji članovi, rekao je Babić, u trenutku kad u Zadru nije bilo novih sumnjivih slučaja o zaraženosti koronavirusom, a dok je u Hrvatskoj bilo 49 službeno bolesnih.

Bez značajnijih nepravilnosti

Glasovanje se odvija strogo, kaže on, po preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Središnjeg izbornog povjerenstvo HDZ-a.

- Iskreno, bio bih zadovoljan kad bi na izbore izašlo oko 35 posto članova HDZ-a iz naše županije, oko 4.000 od preko 12.000 registriranih članova HDZ-a, rekao je Babić.

Osim zbog zebnje i straha od zaraze koronavirusom svakako je na odaziv utjecao i broj biračkih mjesta. Iako nije za usporedbu, na proteklim predsjedničkim izborima u Zadarskoj županiji bilo je 263 biračkih mjesta, a na unutarstranačkim izborima HDZ-nalaze u Zadarskoj županiji tek 33, po jedan u svakoj lokalnoj jedinici.

- Kod ostalih izbora biračko mjesto vam je blizu kuće, primjerice u Benkovcu je 31 biračko mjesto a sad samo jedno. Zadar ima čak 71 biračko mjesto, a sad tek jedno na zadarskom Poluotoku u središnjici HDZ-a u Medulićevoj ulici. Nije članovima HDZ-a baš jednostavno doći u centar Zadra ako ste iz primjerice iz Petrčana, Kožina ili s otoka. Najvažnije je ipak da se izbori zasad održavaju bez nekih značajnijih problema, naglasio je Babić.

Zadarska županija ima 34 lokalnih jedinica, šest gradova i 28 općina.

- Unutarstranački izbori se održavaju u svim lokalnim jedinicama osim u Općini Tkon na otoku Pašmanu, istaknuo je prvi operativac Kovačevog stožera Gašpar Begonja, načelnik Privlake.

Birački odbori nisu imali obvezu objave o izlaznosti, prvi rezultati su se trebali znati u nedjelju oko 23 sata.

- Neslužbeno, do 17 sati na glasovanje se na razini Zadarske županije odazvalo preko 30 posto članova HDZ-a, rekao je Begonja.

Donesi olovku, dezinficiraj ruke, glasuj

Zbog prijetnje od širenja korona virusa unutarstranački izbori u HDZ-u održavaju se uz posebne mjere. Na glasovanju su osigurana dezinfekcijska sredstva, biračkom odboru je ograničen pristup a članovi glasuju svojim olovkama.

- Osim udaljenih biračkih mjesta jedan dio članova HDZ-a svakako je zaustavio koronavirus iako su provedene sve mjere u zaštiti od koranavirusa, dezinficiranje ruku pri ulasku na biračkom mjestu gdje je maksimalno ulazilo po dva birača, glasovanje s vlastitom kemijskom olovkom, izbjegavanje rukovanja i zadržavanja u prostoriji, održavanje razmaka od barem jednog metra kod razgovora, čestog provjetravanja prostorija, kazao je Begonja.

- Unutarstranački izbori se održavaju u svim lokalnim jedinicama osim u Općini Tkon na otoku Pašmanu, naglasio je Begonja.

Najviše biračkih mjesta je u prostoru općinskih uprava i mjesnih odbora te u prostorima osnovnih škola, domovima kulture i stranačkim prostorijama. Izdvojimo kako su u Benkovcu članovi HDZ-a glasovali u Vatrogasnom domu, u Preku u Pučkom otvorenom učilištu, u Sukošanu u Domu mladeži.
Na otoku Pagu glasalo se na tri biračka mjesta, u Pagu u Gradskoj čitaonici, u Kolanu u Uredu Turističke zajednice, a u Povljani ne bilo gdje već u kultnoj gostionici Mornar.

Na biralištu i (ne)članovi HDZ-a

Usprkos preko 200.000 članova koji imaju člansku iskaznicu HDZ-a na nivou Hrvatske i preko 12.000 članova u Zadarskoj županiji, najveći problem bili su birački popisi. Naime, određeni broj (ne)članova na biračkom mjestu je htjelo ostvariti biračko pravo, ali su na biralište došli bez članske iskaznice HDZ-a, a nije ih ni bilo na biračkom popisu.

- Oni (ne)službeni članovi bez članske iskaznice i bez da ih ima u biračkom popisu nisu mogli glasovati. Sve takve smo popisali kako bi mogli obnoviti članstvo i birački spisak. Na biračkom mjestu u Sukošanu imali smo 20-ak neregistriranih birača, koji nažalost nisu mogli glasovati, kazao je Neven Kezmić Car, predsjednik Općinskog povjerenstva HDZ-a Općine Sukošan, dodavši kako je od 583 članova HDZ na glasovanje do 17 sati izašlo njih 38 posto.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)