Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Uz pjesmu se uče solidarnosti, zajedništvu, kreativnosti i volonterstvu

15.03.2020. 09:27


U Tjedniku za kulturu Hrvatsko slovo, Zagreb objavljen je nedavno u rubruci »Susreti« članak, autorice zamjenice glavnog urednika Mire Čurić, o Zboru mladih župne crkve Presvetog Srca Isusova na Voštarnici u Zadru, koji zbor već 23 godine vodi Iva Grubić, profeorica u zadarskoj Glazbenoj škole Blagoje Bersa. U nastavku prenosim dijelove tog članka po mojem izboru uz moje dodatke.
Župa Presvetog Srca Isusova osnovana je 12. prosinca 1933. godine kada je u zgradi, na današnjoj Obali kneza Trpimira 12, uređena kapela i kojom je u prvo vrijeme upravlljavljao dijacezennski kler, a od veljače 1951. godine povjerena je Provinciji sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru. Od 1980 godini zadarski Samostan sv. Frane poduzima potrebne radnje za renostrukciju zgrade i proširenje djelatnosti župne crkve, pa nakon velikog rada i snažne upornosti tadašnjeg župnika fra Berdardina Škunce kroz naredne tri godine, tadašnje komunističke vlasti napokon su odobrile unutrašnju rekonstrukciju zgrade, prema projektu arh. Ive Novaka, koja je izvedena tijekom 1983. i dijelom 1984. godine i koja je crkva svečano posvećena 11. ožujka 1984. godine. U prostoru zgrade proširena je postojeća kapela u prostranu crkvu, koju iza oltara krasi veliki vitraž akad. slikara Josipa Boterija Dini iz Splita. U prostoru zgrade je pastoralni centar u kojem djeluju zadarski franjevci Franjevačke provincije sv. Jeronima, te sestre milosrdnice Provincije Navještenja Marijna sa sjedištem u Splitu.


Od 1986. godine
Zbor mladih župe Presvetog Srca Isusova na Voštarnici započinje svoje djelovanje 1986. godine. Tijekom tog dugog razdoblja od preko 34 godine, Zbor mladih kontinuirano animira svetu misu svake nedjelje u 12 sati, koja je namijenjena studentima, srednjoškolcima i ostalim mladima, ali ima dosta osnovoškolaca i nas starijih. Današnji sastav zbora, kojeg od 1997. godine vodi profesorica Iva Grubić, djeluje u instrumentalnom sastavu klavijatura, jedne klasične i jedne akustične gitare, bas gitare i violine. Uz izvanredno specifično ugodnu instrumentalnu pratnju, posebno u tome bas gitare, vokalni sastav mješovitog zbora obogaćuju ugodni ženski soprani i alti, te muški tenori i baritoni/basi. Članove zbora čine 25-oro iz zadarske studenske, srednjoškolske i radničke mladeži. U toj raznolikosti članova zbora, dolazi do razmjene iskustva, znanja i ideja, ali rađaju se i sklapaju iskrena prijateljstva za cijeli život. Pokusi se odvijaju u vjeronaučnoj dvorani, svake subote. Ovaj simpatičan Zbor mladih bogat je raznolikim talentima. U šali se vole nazivati »Božja olovčica« i »Božji gardelin«. Kroz te darove, kako vele, koje im je Bog udijelio, niknule su i autorske pjesme, koje su pjevali na Susretima zborova mladih Franjevačke provincije sv. Jeronima. I baš je u tijeku nastajanje autorskih pjesama kojima se puno raduju.
Uz nastupe u župnoj crkvi, Zbor mladih održao je niz samostalnih koncerata, koji su se priredili ne samo u župnoj crkvi, već i u Franjevačkom samostanu crkve Male braće u Dubrovniku, zatim crkvi sv. Frane u samostanu sv. Frane u Zadru, te u župnoj crkvi Gospe od ružarija u Zadru. Osim toga nastupali su i na Susretu zborova mladih Franjevačke provincije sv. Jeronima, na kojima su sudjelovali pjevanjem punih trinaest godina, koji to nisu samo susreti pjevanja, već su to i sureti veselog i ugodnog druženja, kao i duhovne obnove.


Karitativne akcije
Uz ljepotu i užitak koje pružaju glazba i pjevanje, druženja u zboru obogaćena su i zajedničkim putovanjima. Tako su u studenome 2019. godine na poziv fra Marina Karačiča posjetili Humac u Hercegovini, gdje su pjevali na misi u župnoj crkvi sv. Ante i na obredu primanu mladih framaša u bratsko Franjevačke mladeži. Članovi zadarskog Zbora mladih više puta su bili u Međugorju, a pohodili su i Susrete hrvatske katoličke mladeži koji su se održali u Puli, Varaždinu, Dubrovniku i Vukovaru, na kojim sudjelovanjima tih susreta i putovanjima raste ljepota njihova zajedništva, te se još više produbljuje i učvršćuje.
Članovi Zbora svake godine sudjeluju i u karitativnim akcijama svoje župe na kojima se prikuplja i dijeli hrana za potrebite, te u volunterskoj akciji »72. sata bez kompromisa«, međunarodnom projektu koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Ta ljepota darivanja, ispunjava im srce plemenitošću i i suosjećanjima.
Svaki crkveni pjevački zbor ima svojeg duhovnika, a Zbor mladih župne crkve Presvetog Srca Isusova može se pohvaliti da ih ima četvoro, koji svako od njih na svoj poseban način doprinosi blagoslove i milosti Zboru. Župnik fra Bojan Rizvan stalno ih potiče na ustrajnost nesebičnog darivanja, žrtve za druge i ukorjenjuje ih u Božjoj Riječi.. Fra Nikica Devčić svojom tihom, nenamjetljiom nazočnošću i molitvom prati i podupire rad Zbora. Posebno mjesto u Zboru imaju duhovne majke, časna s. Beatriče Bakić i časna s. Celina Gelo, koje s puno majčinske ljubavi uvijek bdiju nad članovima Zbora, te ih potiču, ohrabruju i uče kako se život gradi na međusobnoj ljubavi i žrtvi. Uz njih četvoro, duhovni život članova Zbora neprestano raste i sazrijeva.




Crkva na Voštarnici
Za tu crkvu posebno sam vezan, jer sam bio u timu dr. fra Bernardina Škunce u vrijeme radova na unutrašnjoj rekonstrukcije zgrade i proširenja kapele u prostranu crkvu. U toj su se crkvi moji sinovi vjenčali i neki unuci krstili. Kako stanujem na Voštarnici, gdje se u blizini nalazi župna crkva Presvetog Srca Isusova, redovito sam nedjeljom i zapovjedanim blagdanom na misi namijenjena zadarskoj mladeži, koja počinje od 12 sati. Volim biti na toj misi, koju većinom vodi mladi župnik fra Bojan Rizvan uz ministrante, sudjelujući u tom misnom slavlju, slušajući njegovu uvijek interesantnu homiliju i uživajući u lijepom, skladnom i pobožnom pjevanju Zbora mladih uz pratnju glazbenog sastava. (Roman SEGARIĆ)