Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zabrana posjeta i samostalnih izlazaka, najviša razina higijene

15.03.2020. 09:36


Zaraza koronavirusom najopasnija je i najfatalnija za stariju populaciju, te one koji pate od kroničnih bolesti. Naime, prema podacima kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CCDC) pokazuju da je preko 80% slučajeva zaraze povezano s bolesnim i starijim ljudima. Osim toga kod osoba starijih od 70 godina smrtnost je 8 posto.
Upravo zbog ovih podataka provjerili smo kakva je situacija u zadarskim domovima za umirovljenike.
– Mi već neko vrijeme imamo ograničenje posjeta koje smo prvotno uveli kako bismo zaštitili naše korisnike od gripe. Sada, pojavom i širenjem koronavirusa kompletno smo zabranili posjete svima. Osim toga, obavijestili smo i zamolili korisnike da ne izlaze vani kako bi se zaštitili od moguće zaraze i kako ne bi viruse unijeli u dom, rekao nam je u razgovoru Marko Buljat, ravnatelj Doma za stare i nemoćne osobe Zadar. Istaknuo je kako imaju ukupno 350 korisnika – 320 u domu te još 30 u depadansi.


Dodatne higijenske mjere
– Za sada nam je stanje dobro, ali moram priznati da se ljudi boje i da se ne osjećaju ugodno. Naime, čitaju što se događa i to zasigurno utječe na njih. Mi smo spremni i imamo dovoljno zaliha lijekova te ostalih potrepština koje nam trebaju za normalno funkcioniranje, rekao je Buljat. Istaknuo je kako su također uveli bolje mjere higijene kako bi se dodatno zaštitili.
Slična je situacija i u Domu za odrasle osobe sv. Frane gdje smo razgovarali s ravnateljicom Vesnom Dujić.
– Pratimo situaciju i u skladu s naputkom Ministarstva zdravstva zabranili smo posjete u dom. Također, korisnici više ne mogu samostalno izaći iz doma već to mora biti u pratnji nekog od djelatnika, a sve kako bismo izbjegli neželjeni eventualni kontakt i zarazu. Isto tako, oni su prije mogli sami u trgovinu, sada to rade naši djelatnici umjesto njih, pojasnila nam je situaciju ravnateljica Vesna Dujić.
Naglasila je kako oni i inače jako paze na dezinfekciju, ali od pojave koronavirusa su higijenu podigli na još višu razinu. Po domu su postavili sredstva za dezinfekciju, a pojačano dezinficiraju kvake, prozore te sve ostale površine.


Rizik su korisnici izvan Doma
– Mi smo se na vrijeme osigurali maskama i ostalim potrebnim artiklima koji su nam poželjni u ovim situacijama. Naši djelatnici su i prije prilikom interakcije s korisnicima koristili i rukavice i maske jer je riječ o korisnicima koji su u osjetljivom zdravstvenom stanju, rekla je Dujić dodavši kako Dom ima 60 korisnika. Istaknula je kako prate preporuke i mole Boga da se netko od djelatnika ne zarazi i ne razboli. Pojasnila je kako osim stalnih korisnika imaju i korisnike o kojima brinu, a koji ne žive u domu. Dodaje kako su oni svojevrstan problem jer predstavljaju dodatan rizik.
– Naši djelatnici i kod njih rade u rukavicama i s maskicama, ali svejedno je potrebno biti iznimno oprezan. Ovo nije lako jer imamo jako mnogo korisnika koji su bolesnici s teškim dijagnozama te moramo povesti velik oprez. Ipak, za sada se dobro nosimo sa situacijom i nadamo se da će tako i ostati, zaključila je Dujić.