EKOLOGIJA, REKREACIJA, TURIZAM Iznad Sukošana niče pet vidikovca vrijednih 3,5 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Projekt u punom iznosu financira EU
Tri vidikovca su na području Sukošana, a po jedan u Debeljaku i Glavici. Ovim će se projektom razviti novi edukativni sadržaj, kao i dodatna turistička infrastruktura kojom će se motivirati novi i veći dolazak posjetitelja u prirodu, kazao je sukošanski načelnik Ante Martinac
Velimir BRKIĆ
Vidikovac na Tustici bit će zapadnije od trim staze

Općina Sukošan provodi EU projekt izgradnje pet vidikovca s uređenjem prilaznih puteva, solarnom rasvjetom i edukativno-informativnim pločama te sa spravama za rekreaciju.
- Riječ je projektu vrijednom 3,5 milijuna kuna, koji u 100-postotnom iznosu financira EU, ističe zamjenik načelnika Filip Dražić dodajući kako će se tri vidikovca izgraditi na području Sukošana.
- Prvi vidikovac izgradit će se na brdu iznad marine i Krešanovih, a drugi na brdu iznad igrališta Dešenj, oko 150 metara uzbrdo od željezničke pruge koja će imati pješački prijelaz. Treći vidikovac je pri vrhu Tustice, u ravnini Puta Tustice i nekadašnje prosike. Lokacija četvrtog vidikovca je u Debeljaku na brdu Glavica, dok je peti vidikovac u Glavici, na brdu Vrčevo, navodi Dražić.

Vidikovac, staze, urbana oprema

Radove na vidikovcu iznad igrališta Dešenj izvodi tvrtka Diklo gradnja d.o.o. Zadar, vidikovce na Glavici u Debeljaku i na Vrčevu u naselju Glavica, tvrtka Konektor d.o.o. Sukošan, a vidikovac u Tustici tvrtka Lagoon natura iz Šibenika.
- Za vidikovac na brdu iznad marine, s Hrvatskim šumama za manju česticu u tijeku je imovinskopravni spor koji bi se uskoro trebao riješiti, kaže Dražić.
Vidikovci visine četiri metara se grade po projektu arhitektonsko-projektantske tvrtke Blok A3 d.o.o. Zagreb, a odnose se na uređenje postojeće pješačke staze, postavljanje vidikovca i urbane opreme.
- Shodno arhitektonskim projektima izvršit će se popravak i uređenje postojećih pješačkih staza. Uz pješačke staze postavit će se solarna rasvjeta, edukativno informativne ploče, info tablice, smjerokazi, klupe, koševi za otpatke i vidikovci. Uz sve navedeno izgradit će se sprave i elementi za rekreaciju, otkriva Dražić.

Turistička funkcija šume

Nakon završetka projekta općina će biti obogaćena poučnim stazama koje će uz rekreacijsku imati i poučno edukativnu ulogu.
- Cilj projekta je promicanje i korištenje rekreacijskih, zdravstvenih i turističkih funkcija šume uz aktivnosti edukacije i informiranja o šumskom području i krajoliku općine Sukošan, ali i šire. Planirano ulaganje će biti namijenjeno za javnu upotrebu i uvelike će pridonijeti životu u ruralnim područjima. Ovim će se projektom razviti novi edukativni sadržaj, kao i dodatna turistička infrastruktura kojom će se motivirati novi i veći dolazak posjetitelja u prirodu, naglašava sukošanski načelnik Ante Martinac.
Dodatnim sadržajem na stazi povećat će se naglasak na šumu. Osim većeg broja zadovoljnih posjetitelja, ulaganje će imati pozitivan utjecaj i na lokalno stanovništvo, kao i na civilno društvo koje će kroz nove sadržaje na stazi graditi odgovorniju svijest o važnosti zaštite i očuvanja šumskog područja svoga kraja.
- Jedan od ciljeva je i funkcionalno urediti lokaciju ulaganja radi postizanja kvalitetnijeg življenja lokalnog stanovništva i mladeži u vidu sporta i rekreacije. Ovim projektom ne samo da se doprinosi zaštiti šuma i promicanju istih, nego i poboljšanju zdravstvenog stanja ljudi, a istovremeno će se educirati o važnosti šuma, kaže Martinac.

Posve novi doživljaj

Projektom će rekreacijske, turističke i zdravstvene koristi šume postati vidljivije.
- Projekt će uvelike pridonositi povećanju javne dobrobiti i rekreaciji i važnosti šuma, a time i povećati javnu svijest o važnosti očuvanja i održivog upravljanja šumskim ekosustavom, ističe Martinac.
Gradnja vidikovaca s popratnim sadržajima je od velikog značenja za sve posjetitelje jer će se na pješačkoj stazi nalaziti informativne ploče koje će educirati javnost o ekosustavu.
- Pažljivim i promišljenim krajobraznim oblikovanjem, lokalnoj zajednici, školskoj djeci i svim posjetiteljima vidikovci će podariti posve novi doživljaj šume, zaključuje Martinac.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
Iz 1 strane to se meni ne sviđa kako se Sukošan promjenio. A iz druge... hm...sve za turiste...novce...

Monika

Slika korisnika monika
Žao je i šumi u Maloj Makarskoj!!! Za što prodali terenu? Za što ovdije te kuče gdije bio igralište za boce? Ne sviđa mi se.... Žao...

Monika

Slika korisnika Debeljak197
Velimire Brkicu- preko grafita koji je u Debeljaku najavljuješ vidikovce iznad SUKOŠANA? Sjedi 1.