Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prisjetili se bojnika Nenada Mataka Mehe

15.03.2021. 10:17


U povodu 28. godišnjice pogibije bojnika Nenada Mataka Mehe na području Starigrada, Velebita i u Zadru upriličen je Dan sjećanja. Zajednički su ga organizirali Zapovjedništvo specijalnih snaga OSRH, Općina Starigrad Paklenica i Udruga ratnih veterana 84. gardijske bojne Termiti.
Pok. bojnik Matak je poginuo 14. ožujka 1993. na predjelu Račabuša na Velebitu od neprijateljske mine prilikom zadaće izviđanja. Bio je među prvim dragovoljcima koji su se prijavili i stali u obranu domovine iz baze Rakitje pored Zagreba. Bio je i sudionik povijesnih događanja tijekom Krvavog Uskrsa na Plitvicama, kada je poginuo pripadnik MUP-a Josip Jović, prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu.
Obilježavanje 28. godišnjice pogibije bojnika Nenada Mataka Mehe počelo je svetom misom na Velikom Rujnu, nakon čega je upriličena tradicionalna hodnja pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga OSRH i braniteljskih udruga s Velikog Rujna do mjesta pogibije na Račabuši.
Obilježavanje je nastavljenog sljedećeg dana odavanjem počasti na groblju Belafuža u Zadru gdje se nalazi grob pokojnog Mataka. Uz obitelj pok. bojnika nazočili su i izaslanik ministra hrvatskih branitelja, general zbora u miru Josip Lucić, župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, izaslanstvo Zapovjedništva specijalnih snaga OSRH te udruge proizašle iz Domovinskog rata sa zadarskog podrucja.