Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Plastična čudovišta u ekološkoj kampanji

Autor:

14.04.2009. 22:00
Plastična čudovišta u ekološkoj kampanji

Foto: Vedran SITNICA



Dijelimo informativne materijale koji pojašnjavaju koliki su problem plastične vrećice. Svake godine stotine tisuća životinja umiru zbog plastičnih vrećica, guše se u njima, zapetljaju u njih ili truju njima. Samo to bi nam trebalo biti dovoljno da ih odbacimo, kaže Luka Oman, predsjednik Udruge za prava i zaštitu životinja


Na Narodnom trgu jučer je bio postavljen informativni štand Prijatelja životinja na kojemu su građani potpisivali peticiju za zabranu plastičnih vrećica, a do sada je diljem Hrvatske skupljeno preko 20.000 potpisa. Interesantne materijale o štetnosti upotrebe plastičnih vrećica dijelila su “plastična čudovišta”, članovi udruge obučeni u vrećice.
Povratak košarama
Uz informiranje i potpisivanje peticije građani su dobivali edukativne tiskane i videomaterijale. Predsjednik Udruge za prava i zaštitu životinja Hrvatske Luka Oman kaže da se godišnje u svijetu potroši preko 500 milijardi plastičnih vrećica, od kojih velika većina na kraju završava u prirodi.
– Danas je veliki interes građana koje pozivamo na potpisivanje peticije za zabranu plastičnih vrećica. Dijelimo informativne materijale koji pojašnjavaju koliki su problem plastične vrećice. Svake godine stotine tisuća životinja umire zbog plastičnih vrećica, guše se u njima, zapetljaju u njih ili truju njima. Samo to bi nam trebalo biti dovoljno da ih odbacimo. Zbog vrećica se troše veliki prirodni resursi, one se raspadaju jako dugo, a kada se i raspadnu, još vrlo dugo ostaju kao plastični prah koji je, naravno, nepoželjan u okolišu, kaže Oman, dodajući da je rješenje jednostavno. Treba se vratiti starim običajima i koristiti platnene torbe i košare.
O akcijama trgovačkih centara koji zbog ekološke svjesnosti počinju naplaćivati plastične vrećice, Luka Oman kaže da ih Prijatelji životinja podržavaju.
– Dio naše kampanje je u tome da se ukinu besplatne plastične vrećice i svakako podržavamo svaki centar koji to radi. U Hrvatskoj se akciji pridružilo nekoliko centara i ovim putem im zahvaljujemo jer su to učinili, kaže Oman, dodajući da čim se cijena vrećica poveća, dio građana će odustati od kupnje i sa sobom će ponijeti košaru ili platnenu vrećicu.
O direktnim štetama koje plastične vrećice čine u Hrvatskoj, Luka Oman kaže da su one u turizmu.
Protiv zagađenja
– Smatramo da je u Hrvatskoj razlog više da ukinemo te vrećice to što smo mi turistička zemlja i svakako nam nije u cilju da plastične vrećice plutaju morem, a ono ih nanosi na plaže. Znači, vrećice nisu prihvatljive ni za estetski izgled Hrvatske, kaže Oman dodajući da je recikliranje neučinkovito.
– Recikliranje vrećica pokazalo se neučinkovitim u svijetu. Jedini način za rješenje ovoga problema je drastično smanjivanje korištenja plastičnih vrećica. Irska je uvela porez na plastične vrećice, sada one dosta koštaju i to je natjeralo građane da upotrebu plastičnih vrećica smanje do čak 90 posto. Ljudi možda ne razmišljaju koliki je to problem i svaki građanin tijekom svog života upotrijebi izrazito puno vrećica, a većina njih završi u okolišu, rekao je Oman.
Kina, Izrael, Kanada, Južna Afrika, San Francisco i Los Angeles zabranili su plastične vrećice ili će to uskoro učiniti. Kada bi samo svaki peti građanin Hrvatske prestao koristiti plastične vrećice, sljedeća generacija bi u prirodi zatekla 199.588.400.000 vrećica manje, piše u letku Udruge za zaštitu i prava životinja. Ovim putem Prijatelji životinja željeli su apelirati na građane da prestanu koristiti jednokratne plastične vrećice i potpišu peticiju za njihovu zabranu, jer će to rezultirati spašavanjem mnogih životinja od bolne smrti, a prirodu poštedjeti zagađivanja i nagrđivanja. Za kraj su poručili i da okoliš čuvamo kupujući stvari koje se mogu više puta koristiti, razvrstavanjem otpada za reciklažu i pravilnim odlaganjem opasnog otpada.