Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Od 1. lipnja besplatni internet na Narodnom trgu

Autor: Vanja Mirčeta

14.04.2010. 22:00
Od 1. lipnja besplatni internet na Narodnom trgu

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadarski gosti, ali i sami Zadrani od 1. lipnja konačno će ipak moći koristiti uslugu bežičnog interneta na području Narodnog trga, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Darko Kasap. Još u srpnju 2007. godine tadašnji član poglavarstva zadužen za gospodarstvo i gospodarenje gradskom imovinom, Kristijan Magaš najavljivao je projekt modernog bežičnog sustava Gradske uprave. Tim projektom se najavljivao sustav koji bi pokrivao više bežičnih uređaja nego što ih se u Gradskoj upravi koristilo te se sukladno s time isticalo kako će se «višak» podijeliti s turistima i Zadranima koji bi tu uslugu koristili na području Narodnog trga. Govorilo se tada da je u tu svrhu iznad gradonačelnikova ureda postavljena i dodatna antena koja je trebala pojačati signal te njegov domet.
 Za korištenje usluge trebalo je biti dovoljno imati uređaj koji podržava primanje bežičnog signala, a takvih je danas mnogo.  No, kako doznajemo, tadašnja usluga sa kojom je malo tko u Gradskoj upravi upoznat, ipak je bila dostupna na navedenom prostoru otprilike godinu dana dok u konačnici pristup mreži ipak nije na kraju onemogućen postavljanjem širokim masama nepoznatog passworda, odnosno lozinke.
Nedavno je zamjenik gradonačelnika, Darko Kasap najavljivao ostvarenje navedenog projekta u nešto širim okvirima do početka ove turističke sezone što će se, kako navodi, zaista i ostvariti u razdoblju od 1. lipnja do otprilike 1. studenog, naime dok za tim projektom bude pojačan interes, no za sada ipak samo na području Narodnog trga.
 Iako je zbog što lakšeg konkretnog sistema funkcioniranja projekta Grad još u uvijek u dogovorima sa Turističkom zajednicom grada Zadra, Kasap najavljuje kako će i to ubrzo biti riješeno te će Zadar u ovu turističku sezonu konačno zakoračiti sa svojom HOTSpot lokacijom.
– Još uvijek nismo do kraja razradili način kako će korisnici usluge dolaziti u posjed potrebite lozinke za pristup bežičnom internetu, no to još dogovaramo s TZ-om i uskoro će to biti riješeno. Usluga će funkcionirati na način da podatke zanteresirani turisti, a i naši sugrađani, podignu vaučer u info centru TZ-a na Narodnom trgu. Temeljem tog vaučera budući korisnici će dobiti potrebiti kod, odnosno lozinku s kojom će se moći registrirati, dobiti pravo korištenja besplatnog interneta nekih 15-ak dana. Po isteku tog vremena može se ponovno doći do info centra po novi vaučer te opet dobiti lozinku za nesmetan nastavak korištenja ove besplatne usluge. Taj dio još nije do kraja razrađen s TZ-om, no za koji dan će kako sam već naveo i to biti riješeno, kaže Kasap.
– Što se tiče tehnike i potrebite opreme, sve je u fazi razrade i izrade. Sva potrebna oprema je naručena te će kroz nekih mjesec dana, do 1. lipnja biti i instalirana. Postavljanjem te opreme ovo ljeto će besplatno surfanje internetom biti omogućeno na Narodnom trgu, s intencijom da se to područje slijedećih godina i proširi na neke udarnije točke u gradu, kao što su Forum, područje ispred Sveučilišta, itd. S vaučerima se želi postići da to bude jedna korist i Turističkoj zajednici jer će onaj dio turista koji bude koristio tu uslugu morati biti registrirani. No usluga nije rezervirana samo za turiste, uz predočenje osobne iskaznice vaučer će moći dobiti te koristiti uslugu i naši sugrađani. Vaučeri su, moram naglasiti, besplatni! Oni služe samo za konačnu registraciju korisnika. Svi oni će vjerojatno morati popuniti određeni formular kako bi se dobila povratna informacija o kategorijama korisnika, dakle, koji sloj ljudi najviše koristi tu uslugu, kako bismo sljedeće godine mogli prilagoditi uslugu upravo takvim najčešćim korisnicima. Ovim projektom želimo obogatiti turističku ponudu grada, a u skladu sa svjetskim trendovima, naglasio je Kasap.
Projekt HotSpot lokacije na Narodnom trgu financiran je iz gradskog proračuna te će stajati okvirno oko 20 tisuća kuna. Navedeni projekt bi trebao zaživjeti do 1. lipnja te će tada kao dodatni dio turističke ponude grada biti prezentiran kako na web stranicama Turističke zajednice, tako i na web stranicama Grada. Ova usluga besplatnog bežičnog interneta za sada će biti dostupna samo za vrijeme trajanja turističke sezone, dakle, negdje do studenog, za što je navedeni novac iz proračuna i rezerviran.
Dakle, zadarski gosti, ali i sami Zadrani uskoro će uz jutarnju kavu moći surfati internetom te tako besplatno popratiti najnovije vijesti kod nas i u svijetu, ali i slati i primati e-mail poruke te tako na Narodnom trgu biti u kontaktu s cijelim svijetom.