Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Počele pripreme za svjetsko natjecanje orača u Biogradu

Autor: Velimir Brkić

14.04.2010. 22:00
Počele pripreme za svjetsko natjecanje orača u Biogradu

Foto: Velimir BRKIĆ



Ova organizacijski zahtjevna manifestacija uz slogan Svjetske organizacije orača “Pax arva colat” (Neka mir kultivira naša polja) dokazuje da ovaj grad, Zadarska županija i Republika Hrvatska imaju ljude koji znaju i imaju hrabrosti organizirati ovako važan događaj, poručio je biogradski gradonačelnik Ivan Knez


U Novom Zelandu započelo je 57. svjetsko  natjecanje u oranju i uz sudjeluje 30-ak najboljih državnih  reprezentacija traje do nedjelje. Sljedeće godine ova najveća svjetska poljoprivredna  manifestacija se održava u  Švedskoj, a za dvije godine  najbolji će svjetski orači doći u  Hrvatsku u Biograd na Moru.  Svjetsko prvenstvo u oranju  bit će dosad organizacijski  najzahtjevnije i najmasovnije  natjecanje u Zadarskoj županiji, a održat će se u mjesecu  rujnu 2012. godine na najpoznatijem županijskom poljoprivrednom gospodarstvu,  Vrana d.o.o. u Jankolovici.
Promocija Biograda
– Osim što će 59. svjetsko  natjecanje u oranju biti jedinstvena svjetska promocija  Biograda na Moru s  okruženjem, Hrvatskoj se  pruža izuzetna prilika da se  promovira kao poljoprivredna  i turistička zemlja, kaže dipl.  inž. agr. Miroslav Andrić, viši  stručni suradnik za ratarstvo  županijskog Područnog odjela  Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu  službu (HZPPS), Ispostava  Biograd, i predsjednik Udruge za organiziranje natjecanja  orača Zadarske županije  “ZUONU”.
Svjetska oračka organizacija – World Ploughing Organization (WPO) osnovana je  1952. godine i danas ima 31  članicu. Hrvatska je član od  2004. godine. Ovo natjecanje  prati tisuće ljudi vezanih uz  poljoprivredu, turista i znatiželjnika.
– Svjetsko prvenstvo za dvije  godine organizira Grad Biograd uz svekoliku pomoć  Svjetske oračke organizacije  (WPO), Hrvatske udruge za  organizaciju natjecanja orača   (HUONO), Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Ministarstva  poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva te Zadarske županije. Ugovor o domaćinstvu tog natjecanja između WPO-a i Republike Hrvatske u mjesecu siječnju u  Zagrebu su potpisali ministar  poljoprivrede Petar Čobanković i glavni tajnik WPO-a  Hans Spieker. Nakon svjetskog prvenstva u Novom Zelandu očekuje se i potpisivanje ugovora između svih navedenih čimbenika na prigodnoj svečanosti u Biogradu na  Moru, govori Andrić.
Zahtjevna organizacija
Pripreme za ovo svjetsko  natjecanje već su počele. Prije  nekoliko dana biogradsko  Gradsko vijeće je imenovalo  Miroslava Andrića za predsjednika Odbora za pripremu  i organizaciju 59. svjetskog  natjecanja orača u RH 2012.  godine, dok su članovi Ivan  Čupić, Željko Domitrović,  Ivana Mikulić, Stjepan  Mišulić, Velimir Brkić i Marijan Stopfer te direktorica  Poljoprivrednog dobra Vrana  d.o.o. Mirjana Škara i njen  prvi suradnik Milivoj Milat.
– Ova organizacijski zahtjevna manifestacija uz slogan  Svjetske organizacije orača  “Pax arva colat” (Neka mir  kultivira naša polja) dokazuje  da ovaj grad, Zadarska županija i Republika Hrvatska  imaju ljude koji znaju i imaju  hrabrosti organizirati ovako  važan događaj, poručio je biogradski gradonačelnik Ivan  Knez.
Zanimljiv je i podatak da  Biograd od 3.698 hektara  ukupne površine ima obradivih 2.190 hektara (59,22 posto) te ukazuje na povijesnu  važnost poljoprivredne proizvodnje kao gospodarske grane, koja osim turizma čini najveći izvor prihoda ovoga kraja. Ovako visok postotak obradivih površina je veliko bogatstvo za priobalni grad i čini  Biograd na Moru drugačijim  od drugih.


 POZIV ORAČIMA




U sklopu 3. sajma poljoprivredne mehanizacije i ribarske opreme od 28. do 30. svibnja održat će se i šesto po redu natjecanje orača Zadarske županije na poljoprivrednom dobru Vrana. Prva natjecanja orača organizirao je županijski Područni odjel Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu (HZPPS), koji je sad suorganizator, dok je organizator Udruga za organiziranje natjecanja orača Zadarske županije.
– Zbog ratnih zbivanja mladi se godinama nisu prihvaćali zemlje, a njihovi roditelji su ostarjeli. Jednostavno je jedna generacija nestala. Mi se moramo vratiti na početak, pričati ljudima da nije sramotno obrađivati zemlju, natjecati se u oranju, da je to jedna normalna pojava, kaže Andrić, dodajući da je pravilna obrada tla najvažnija agrotehnička mjera.
– Očekujemo 10-15 orača natjecatelja. Prvoplasirani krajem mjeseca kolovoza odlaze na državno natjecanje u Suhopolje. Ovom prigodom pozivam sve odvažne poljoprivrednike iz Zadarske županije da se prijave na natjecanje na telefon broj 385-105. Natjecanje je poučno i izuzetno zanimljivo jer unatoč razvoju tehnologije, nije pronađeno ništa što bi zamijenilo oranje i plug, poručio je Miro Andrić, dodajući da se ove godine natjecanja organiziraju u čak 17 županija.


 BIOGRADSKI SAJAM ODSAD I RIBARSKI


U tijeku su intenzivni pripremni radovi za održavanje 3. sajma poljoprivredne mehanizacije i ribarske opreme za Dalmaciju koji će se, kao što  je već poznato, održati od 28. do 30. svibnja na prostoru kampa Sveti  Dominik koji je smješten uz glavnu magistralnu prometnicu Zadar – Split na  ulazu u grad Biograd. Svakako treba napomenuti da će se uz poljoprivrednu  mehanizaciju od ove godine moći razgledati i kupiti najnoviji modeli ribarske  opreme jer je evidentno da Zadarska županija svoj gospodarski razvitak  temelji na turizmu, poljoprivredi, ribarstvu, marikulturi i tek dijelom  industriji.
– Sajam se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede,  ribarstva i ruralnog razvitka, Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Zadarske županije i Grada Biograd na Moru. U ova  recesijska vremena svi dobronamjerni sponzori su itekako dobrodošli,  pozvao je Andrić.