Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Škola koja privlači arheologe, geografe i biologe

Autor: Ante Vidović

14.04.2010. 22:00
Škola koja privlači arheologe, geografe i biologe


Iskustva iz prethodnih godina pokazala su da naša škola privlači studente arheologije, geografije i biologije jer novostečena znanja mogu kasnije koristiti u svom poslu i istraživačkom radu, kaže pročelnik Speleološkog odjela “Liburnija” Ljubo Majica


Jedanaest polaznika speleološke škole Speleološkog odsjeka “Liburnija”  PD Paklenica savladali su tehnike spuštanja tijekom vježba  na otvorenom i sada su spremni za spuštanje u jame. Radi se  o desetoj školi koju organizira  spomenuti odsjek, odnosno  društvo, a četvrtoj po redu.
– Za vrijeme trajanja škole  polaznici se spuštaju u poznate špilje i jame, a nakon što  je uspješno završe mogu se  baviti istraživanjem, ulaziti u  špilje i jame u koje još nitko  nije ulazio. Iskustva iz prethodnih godina pokazala su  da naša škola privlači studente  arheologije, geografije i biologije jer novostečena znanja  mogu kasnije koristiti u svom  poslu i istraživačkom radu.  Ove godine u školi imamo  jednog studenta geografije i  dva studenta arheologije, a u  samom odsjeku imamo dva  diplomirana arheologa, tri  studenta arheologije, tri biologa i tri profesora geografije,  kaže pročelnik Speleološkog  odjela Liburnija Ljubo Majica.
U sklopu škole polaznici su  već bili u Modrić špilji, špilji  Jatara i Vaganačkoj pećini.  Sada će se spuštati u jame  Golubinka kod Vinjerca,  Hraščevu špilju u predjelu Zatona obrovačkog i zadnji vikend u Golubinku kod Bjeline  vertikale četrdeset i pet metara na čijem dnu se nalazi  špilja dugačka 200 metara.  Zadnjeg vikenda će se polagati i praktični dio ispita, a  nakon njega slijedi teoretski  dio koji se održava u prostorijama PD Paklenica.
Polaznici škole savladat će  kroz teorijski i praktični dio   praktične vještine potrebne za  kretanje po špiljama te tehnike spuštanja i penjanja po  užetu. Naučit će osnove speleologije, sve o planinarskoj i  speleološkoj opremi, orijentaciji, čvorovima i crtanju speleoloških objekata te o bivakiranju u prirodi. Tu su i povijest speleologije, arheološki  i paleontološki nalazi te živi  svijet u podzemlju, osnove geologije, krša i krških fenomena, speleomorfologija, klima  podzemlja, alpinističke tehnike, zaštita speleoloških objekata, opasnosti u planinama i  speleološkim objektima, prva  pomoć i spašavanje.
Nakon uspješno položenog  završnog ispita polaznici  stječu naziv speleolog-pripravnik.