Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Umjesto vlakića panoramski autobus

Autor: Anamarija Bilan

14.04.2010. 22:00
Umjesto vlakića panoramski autobus


Tri rute na kojima će panoramski autobus voziti zamišljene su na način da se turistima prikaže što više znamenitosti grada pa autobus prolazi kroz brojne kvartove, a u sve tri vožnje je zamišljeno zaustavljanje na vidikovcu na Ulici Hrvatskog sabora kako bi turisti mogli uživati u panoramskom pogledu na grad i arhipelag


Brojne turiste ove godine u razgledavanje grada neće voditi turistički vlakići već panoramski autobus.
Naime, velik broj građana prošle je turističke sezone negodovao zbog turističkih vlakića koji su vozili gradom na dvije rute – manji po Poluotoku, a veći oko grada. Razlog za nezadovoljstvo u slučaju većeg vlakića bila je prespora vožnja zbog koje se usporavao promet na gradskim cestama, dok je manji vlakić građanima smetao zbog buke koju je proizvodio. Zbog toga je u Gradskoj upravi odlučeno da će se taj segment turističke ponude ukinuti.
Tri rute
Ipak, izgleda da turistima neće biti uskraćeno razgledavanje prirodnih i spomeničkih znamenitosti grada, već će to moći učiniti sjedeći u panoramskom autobusu.
 – Upravo smo pred zaključenjem ugovora o poslovnoj suradnji s obrtom koji ima autobus na kat s panoramskim krovom, a koji bi putnike vozio na panoramsku vožnju gradom. Mislimo da bi do 1. svibnja sve trebalo biti spremno za potpisivanje ugovora te bi početkom turističke sezone autobus započeo s radom, rekao je Edvin Šimunov, direktor Liburnije. Dodao je da je planirano da bi autobus turiste prevozio na tri rute po gradu, a početna stanica za sve bi bila kod volta kod gradskog mosta. Šimunov je rekao da su tražili suglasnost tvrtke Obale i lučice da na tom mjestu naprave početnu stanicu za panoramski autobus.
 – U autobusu će turistima na raspolaganju biti stručni vodič, koji će ih upoznavati s gradskim znamenitostima, a turistima će na raspolaganju biti i slušalice preko kojih će čuti prijevod onoga što vodič govori, najavio je Šimunov. Zamišljeno je da će se karte za vožnju autobusom moći kupiti već pri rezervaciji aranžmana, ali i u turističkim agencijama po gradu, kao i pri ulasku u autobus. Prijedlog je da cijena karte za odrasle bude oko 70 kuna, za djecu do 12 godina 35 kuna, a za djecu do tri godine je besplatna.
Tri rute na kojima će panoramski autobus voziti zamišljene su na način da se turistima prikaže što više znamenitosti grada pa autobus prolazi kroz brojne kvartove, a u sve tri vožnje je zamišljeno zaustavljanje na vidikovcu u Ulici Hrvatskog sabora, gdje će biti stanka od pet do deset minuta kako bi turisti mogli uživati u panoramskom pogledu na grad i arhipelag.
Vidikovac i barka
Prema prvoj ruti, panoramski autobus bi vozio od mosta prema dvorani Jazine, Ulicom Marka Marulića, pored bolnice, uz hotel Kolovare, kroz Arbanase, preko Autobusnog kolodvora, uz Tvornicu kruha, preko Relje, uz zgradu Ljepotice, Putem Stanova, Ulicom Marka Oreškovića do Dvorane Krešimira Ćosića, Putem Biliga do Ulica Hrvatskog sabora gdje će se na vidikovcu zaustaviti. Nakon stanke od pet do deset minuta autobus bi se preko Borika spustio na Obalu kneza Trpimira te bi uz Vitrenjak došao do zgrade Maraske. Tamo bi se putnicima ponudila vožnja barkom ili se autobusom mogu vratiti na mjesto polaska.
Druga ruta prema kojoj će panoramski autobus prevoziti turiste kreće od mosta uz staru Tehničku školu, preko Foše, uz Elektru i hotel Kolovare, preko Relje na Ulicu Franje Tuđmana, uz Tvornicu kruha, Ulicom Ante Starčevića do Veletržnice te na Ulicu Hrvatskog sabora, gdje je također zamišljena stanka na vidikovcu. Nakon stanke autobus bi vozio do Borika te u Diklo, a potom se vraća uz more do Maraske, gdje će se također turistima nuditi mogućnost povratka na Poluotok ili barkom ili autobusom.
Treća ruta će voziti uz Liburnsku obalu prema Obali kneza Branimira, oko Vrulja, na Put Dikla, Ulicom A. G. Matoša, prema Boriku, uz hotele i Vitrenjak, Ulicom Ivana Mažuranića, Franje Tuđmana te na vidikovac. Potom će autobus voziti Putem Biliga, Ulicom dr. Franje Tuđmana, Ulicom Ante Starčevića, preko Relje i do Foše. Tu će se putnike upućivati na šetnju preko rive do Morskih orgulja ili se autobusom mogu vratiti na mjesto polaska.