Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dodatne linije u srpnju i kolovozu

14.04.2011. 22:00
Dodatne linije u srpnju i kolovozu


Podsjećamo da se proteklih godina događalo da su brodski kapaciteti na liniji iz Zadra gotovo uvijek bili nedostatni, događalo se nerijetko da su cijele obitelji s djecom ostajale na zadarskoj rivi i spavale u autima po Muraju! To su nam potvrdili u Mjesnome odboru Silba, pa i jedna obitelj iz Zagreba kojoj se upravo to dogodilo prošloga ljeta


Upravno vijeće  Agencije za obalni linijski pomorski promet prihvatilo je  prijedlog da Silba ovoga ljeta  bude bolje povezana s kopnom  nego što je bila zadnjih nekoliko godina. Predstavnici Silbe su opetovano tražili da se  njihov otok u turističkoj sezoni  bolje poveže sa Zadrom, ali i s  Pulom, Malim Lošinjem i Rijekom i ovoga puta su napokon  naišli na razumijevanje i u nadležnim županijskim gospodarskim komorama i u Agenciji za obalni linijski pomorski  promet u Splitu. Tamo je  odlučeno da se u samome srcu  turističke sezone od 8. srpnja  do 27. kolovoza pojača brzobrodski promet sa Silbom.
Nedostatni kapaciteti
U tome razdoblju će brzi  brod “Bišovo” splitskoga privatnog brodara, koji inače plovi na sjevernom Jadranu, pristajati i na otok Silbu. Taj brod  plovi između Pule i Zadra, a  pristaje i na Mali Lošinj, na  Unije i Ilovik. Na Silbu će u  navedenome vremenu pristajati ponedjeljkom, petkom i subotom, jer su to dani kada ima  i najviše putnika.
Podsjećamo da se proteklih  godina događalo da su brodski  kapaciteti na liniji iz Zadra gotovo uvijek bili nedostatni, događalo se nerijetko da su cijele  obitelji s djecom ostajale na  zadarskoj rivi i spavale u autima po Muraju! To su nam  potvrdili u Mjesnome odboru  Silba, pa i jedna obitelj iz Zagreba kojoj se upravo to dogodilo prošloga ljeta.
Inače, iz Zadra za Silbu ljeti  plove trajekti uvijek popunjeni, kao i brzi brod “Princ Zadra” zadarske agencije Miatrade, koji je također ljeti u pravilu prebukiran. Uvijek je više  putnika nego mjesta. Zato će  ovoga ljeta i “Princ Zadra” imati jednu dodatnu liniju u ljetnoj  sezoni. Bit će to samo nedjeljom, kada i ima najviše putnika, ali ne i subotom i petkom,  kako je bilo lanjske godine.
Slijepo crijevo
Nedjeljom će i to od početka  lipnja do kraja kolovoza, kako  nam je rekla direktorica Miatradea Mirjana Šarin, brzi brod  “Princ Zadra” polaziti iz Zadra  za Silbu u 14.30 sati, vraćati se  odmah i ponovo kretati za Silbu u 18 sati. Ovaj brod inače  prima 300 putnika.
Da se bolje shvati, ova priča  valja reći da je Silba otok sa  zimskih tristotinjak stanovnika, a ljeti ih se tamo nađe i do  sedam tisuća! Do prije nekoliko godina iz Zadra, odnosno  iz Pule je do Silbe redovno  plovila poznata stara “Marina”,  a od njezinoga odlaska u zasluženu mirovinu Silba je postala slijepo crijevo, za čije potrebe činovnici nisu imali razumijevanja. Jer, događao se  pravi apsurd. Brod koji plovi iz  Pule preko Maloga Lošinja i  usputnih otoka prolazio je pored Silbe, nekad i poluprazan,  a na Silbi je istodobno bilo  putnika koji bi se ukrcali ili u  jednome ili drugome pravcu.  Ali sve je ostajalo na željama.  A otočani sa Silbe i Premude  su sami predlagali da im zimi  ne treba puno linija, ali da im ih  se nadoknadi ljeti, no nitko ih  nije slušao. Čak ni oni koji su u  isto vrijeme tvrdili da nam je  turizam na prvome mjestu, da  je jedini koji donosi novac u  blagajne ove osiromašene zemlje.