Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Invalidi rada ne traže sažaljenje

14.04.2011. 22:00
Invalidi rada ne traže sažaljenje


Udruga nije uvrštena u Proračun Zadarske županije za 2010. godinu, jer nisu na listi udruga čije su programske aktivnosti od interesa za Zadarsku županiju. Odnosno, u gradskom proračunu zadarska Udruga invalida rada svrstana je u udruge koje mogu računati na novčanu pomoć od maksimalno pet tisuća kuna


Invalidi rada ne traže sažaljenje već ostvarivanje svojih prava, istaknuo je u svom uvodnom slovu Mile Marić, predsjednik Udruge invalida rada grada Zadra na Godišnjoj skupštini održanoj jučer u Domu sindikata.
Što se tiče financiranja udruge, nadodaje Marić, prestali su svi oblici financiranja.
– Nažalost, naša udruga nije uvrštena u Proračun Zadarske županije za 2010. godinu, jer nismo na listi udruga čije su programske aktivnosti od interesa za Zadarsku županiju. Odnosno, u gradskom proračunu zadarska Udruga invalida rada svrstana je u udruge koje mogu računati na novčanu pomoć od maksimalno pet tisuća kuna. 
S tako malo novčanih sredstava invalidi rada ne mogu održati ni tzv. “hladni pogon”. Nažalost, u posljednje vrijeme pomoći nema ni otkud, pa ni od solventnih zadarskih tvrtki.
Sredstva od Ministarstva branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti ne mogu se dobiti putem programa-projekta, jer projekti nisu prilagođeni za hrvatske invalidne udruge. Isti je slučaj i sa sredstvima iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.
Kako se čulo na Skupštini, njihovi jedini izvori financija su članarine, uplate najmova za bankomate OTP banke i HPB-e.
Prema ovoj spoznaji, kaže predsjednik Marić, može se zaključiti da su invalidi rada koji su stvarali Lijepu našu, te dugogodišnjim radom i njena bogatstva, na koljenima, bez nužno potrebnih novčanih potpora. Smanjuju im se povlastice koje su do sada ostvarivali na temelju stupnja tjelesnog oštećenja i članstva u Udruzi invalida rada. Također, ugrožena im je egzistencija smrzavanjem mirovina. 
– No, raduje nas, kaže Marić, što je 183 člana prošle godine uplatilo članarinu, sigurno najviše od početka rada udruge. Našu humanost, solidarnost, zajedništvo prepoznali su mnogi građani pa nam je tako ove godine pristupilo novih 120 članova, što znači da nam je struktura starije upisnine dopunjena novim članovima.
Na pitanje u čemu se sastojao rad udruge, predsjednik Marić pojašnjava kako je njihova udruga pristupila mreži udruga za borbu protiv ovisnosti od droge, alkohola i drugih pošasti.
Surađuju s Maticom umirovljenika Grada Zadra u organizaciji izleta i hodočašća, zajedničkog druženja za Valentinovo, blagdana sv. Luce…
Nazočili su zajedničkom druženju udruga invalida rada Hrvatske na Jarunu, te na Simpoziju udruga Hrvatske u Zagrebu. Podijelili su u 2010. godini novčanu pomoć od 200 kuna njihovim najstarijim članovima i najtežim bolesnicima, kao i pomoć bolesnicima u vrijednosti od 100 kuna za boravak u bolnici preko tri dana. Isplatili su posmrtnu pomoć za tri člana koja su preminula u prošloj godini.
– Nažalost, bez obzira što smo jedna od najstarijih humanitarnih gradskih udruga nismo uspjeli uspostaviti zajednički susret s gradonačelnikom dr. Zvonimirom Vrančićem, kaže Marić, te pojašnjava: 
– Kako naša udruga nije uvrštena u programske aktivnosti od interesa za Zadarsku županiju i Grad Zadar, nije ni u mogućnosti obavljati statutornu humanitarnu djelatnost. To je suprotno s člankom o Nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti osobe s invaliditetom od 2007.-2015. godine, što zorno prikazuje stavak 4. Naime, prema ovom načelu samo sustavno financiranje udruge osoba s invaliditetom omogućuje njihovo djelovanje u cilju unapređenja kvalitete života osoba s invaliditetom, pojasnio je Mile Marić.