Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Očekujemo najbolje, optužnica nepravedna

14.04.2011. 22:00
Očekujemo najbolje,  optužnica nepravedna


Uoči današnje presude generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču razgovarali smo s našim sugrađanima o tome kakvu presudu očekuju.
Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture:
 – Očekujem oslobađajuću presudu jer je to jedino pravedno i pošteno što mogu dosuditi. Ne razmišljam o drugoj opciji, kratko je odgovorio ministar.
Ivica Kapitanović, predsjednik Udruge specijalaca Domovinskog rata Poskoci:
 – I ja, kao i svi članovi udruge nadamo se oslobađajućoj presudi. No bojimo se da presuda neće biti takva. Ipak, nećemo se pridružiti najavljenim prosvjedima braniteljskih udruga, već ćemo sudjelovati na svetoj misi za generale u zagrebačkoj katedrali.
Stipe Zrilić, župan Zadarske županije:
 – Očekujem pravednu presudu, a to znači slobodu za sve naše generale.
Zvonimir Vrančić, gradonačelnik Zadra:
 – Moram reći da je sama optužba nepravedna i stavke optužbe su iskrivljavanje povijesnih činjenica. Mi smo samo htjeli slobodnu, samostalnu i suverenu državu, a napadnuti smo pobunom iznutra i agresijom izvana. Domovinski rat i njegovi ljudi vodili su pošten oslobodilački rat, a optužnica je iskrivljavanje povijesnih činjenica. Mislim da su odvjetnici generala uspješno oborili optužnice i dokazali nevinost. Zbog toga gajim nadu u oslobađajuću presudu, ali s obzirom na već uočene manipulacije sudom imamo i dozu opreza. Molim sugrađane da presudu shvate kao prvostupanjsku i bez obzira kakva bila da je prime dostojanstveno, rekao je Vrančić.
Nebojša Mirković, službenik:
 – Ne znam što bih očekivao, ali čim spominju prvi i drugi stupanj očekujem da će se presuda rješavati na drugom stupnju. Nadam se najboljem, ali ne znam kakva će presuda biti.
Zrinka Ivković, fotograf:
 – Očekujem da će osloboditi sve generale, zato jer mislim da optužnica nema nikakve osnove. Ako ne oslobode generale mislim da se će se žaliti na presudu, pa ćemo vidjeti što će biti. Ipak, nadam se da će osloboditi generale.
Josip Mikulić, kuhar:
 – Mislim da će izricanje presude generalima proći dobro i da će biti oslobođeni svih optužbi jer nisu krivi za ono za što ih se optužuje.