Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prvenstvo kao prilika za promociju Hrvatske

14.04.2011. 22:00
Prvenstvo kao prilika za  promociju Hrvatske


Prema trenutačnim najavama u Biogradu na Moru se očekuje zasigurno više od 15 tisuća posjetitelja iz Hrvatske, Europe i svijeta, naglasio je dipl. inž. agr. Miroslav Andrić, predsjednik biogradskog Odbora za pripremu i organizaciju 59. svjetskog natjecanja orača


Hrvatska udruga za organizaciju  natjecanja orača (HUONO),  objavila je natječaj za izradu  logotipa za 59. svjetskog natjecanja u oranju koje će se u  rujnu 2012. održati u Biogradu  na Moru. Rok za zaprimanje  prijedloga loga je 18. travnja  do 10 sati. Natjecatelj čiji rad  za logo bude izabran kao najbolji, osvojit će novčanu nagradu od 5.000 kuna.
Pobjednički logotip će se  koristiti na objektima, vozilima, traktorima, službenim  dokumentima, web stranicama i promotivnim lecima i  ostalim promotivnim materijalima, stoji u dopisu koji je  potpisao dr. sc. Ivan Katalinić,  predsjednik HUONO-a.
Poljoprivreda i turizam
Cilj Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača je:  promicanje natjecanja u oranju u općinama, gradovima,  županijama i na državnoj razini, edukacija poljoprivrednika glede obrada tla te poboljšanje tehnike obrade tla  na svim razinama. Udruga je  član World Ploughing Organization (Svjetske oračke organizacije) WPO, navodi se u  dopisu HUONO-a.
WPO danas ima 31 članicu,  a uz njih, organizatori očekuju  da će na Svjetskom natjecanju  u oranju u Biogradu na Moru  sudjelovati i zemlje iz regije,  Bosna i Hercegovina, Srbija,  Kosovo, Rumunjska i Bugarska.
– Organizacijom svjetskog  natjecanja u oranju u Biogradu pruža se iznimna prilika  promoviranja Hrvatske kao  poljoprivredne i turističke zemlje, ističe Katalinić.
59. svjetsko natjecanje u  oranju Biograd na Moru, dosad je organizacijski najzahtjevnije i najmasovnije natjecanje u Zadarskoj županiji, a  održat će se na najpoznatijem  županijskom poljoprivrednom gospodarstvu Vrana  d.o.o. u Jankolovici.
– Prema trenutačnim najavama u Biogradu na Moru se  očekuje zasigurno više od 15  tisuća posjetitelja iz Hrvatske, Europe i svijeta, naglasio  je dipl. inž. agr. Miroslav Andrić, predsjednik biogradskog Odbora za pripremu i  organizaciju 59. svjetskog  natjecanja orača, dodajući da  će se ovogodišnjem 58. svjetskom natjecanju koje će se u  svibnju održati u Švedskoj, na  najbolji mogući način prezentirati Biograd na Moru,  Zadarska županija i Hrvatska.
Izložba traktora
U sklopu priprema za 59.  svjetsko natjecanje u oranju  Biograđani su u općini  Višnjan, smještenoj u unutrašnjem dijelu zapadne Istre  prošli mjesec dogovorili  izložbu 10-ak starih traktora  te prezentaciju oranja drvenim plugom s najpoznatijim  parom istarskih goveda,  Boškarinom (1.150 kg) i Bakinom (1.200 kg).
– Ova organizacijski zahtjevna manifestacija uz slogan  Svjetske organizacije orača  ‘Pax arva colat’ (Neka mir kultivira naša polja) je još jedno  izuzetno priznanje za kraljevski grad Biograd na Moru.  Nismo još ni svjesni koliko je  manifestacija važna za naš  grad, Zadarsku županiju i Hrvatsku, rekao je gradonačelnik  Ivan Knez, ističući uvjerenje  da će Biograd na Moru još  jednom potvrditi svoje tradicionalno gostoprimstvo, ali i  pokazati sposobnost organiziranja velikih svjetskih manifestacija.
Osnovan je i Organizacijski  odbor 59. svjetskog natjecanja  orača 2012., na čelu kojega je  ministar Petar Čobanković.
– U pripremi je i letak s programom 59. svjetskog natjecanja u oranju, a bit će podijeljen  sudionicima i posjetiteljima 58.  svjetskog natjecanja u Švedskoj,  objavio je Andrić.