Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Znanstveni doprinos prostornom planiranju i očuvanju prostora

14.04.2011. 22:00
Znanstveni doprinos prostornom planiranju i očuvanju prostora


Uvodnim službenim otvorenjem i prvim nizom predavanja u Svečanoj  dvorani Sveučilišta u Zadru u  četvrtak su započeli međunarodni znanstveni skup i radionica pod nazivom “Easy-going krajolici”. Riječ je o  jednom od brojnih znasntvenih događaja koji se tijekom  godine odvijaju na zadarskom sveučilištu, a ovaj je  znanstveni skup rezultat suradnje i organizacije Odjela  za geografiju Sveučilišta u  Zadru, Zavoda za prostorno  planiranje Zadarske županije, Društva arhitekata Zadar,  te niza partnerskih sveučilišta  u sklopu skupine “European  Master on Planning and Policies for the City, the Environment and the Landscape”.
Na skupu sudjeluje niz domaćih i stranih znanstvenika  koji svojim spoznajama i izlaganjima daju svoj doprinos  sagledavanju svih problema  prostornoga i regionalnog  planiranja i uređenja, kao i  studenti koji će zajedno sa  zadarskim studentima geografije sudjelovati u nekoliko  praktičnih radionica na zadarskom Odjelu za geografiju. U uvodnom svečanom  otvorenju u četvrtak prisutnima su se obratili u ime  organizatora dr. sc. Anica  Čuka s Odjela za geografiju  Sveučilišta u Zadru, zatim  prorektor zadarskog  sveučilišta dr. sc. Vladimir  Skračić, ravnateljica Zavoda  za prostorno planiranje Zadarske županije Nives Kozulić, i drugi.
– Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas svih, a naročito  naše goste iz inozemstva. U  ovoj prigodi uvjerena sam da  će ovaj skup poslužiti svima  vama da što bolje upoznate  ljepote zadarskog područja, a  sigurna sam i da ćete znanstvenim izlaganjima i praktičnim radionicama doprinijeti očuvanju prostora u našoj  županiji, istaknula je među  ostalim ravnateljica Kozulić.
Izlaganja na znanstvenom  skupu održavaju se na engleskom jeziku zbog međunarodnog karaktera simpozija,  a prvoga dana održavanja  izložen je niz zanimljivih predavanja. Svojim izlaganjima  tijekom prvoga dijela znanstvenog skupa nazočili su  Vlatka Colić s uvodnom temom o ciljevima skupa i  radionica, dr. sc. Damir Magaš s prezentacijom o istraživanom području kroz  pregled prirodno-geografskih  i sociogeografskih značajki  Zadarske županije, te Nives  Kozulić i Dolores Barić s  povijesnim pregledom i mogućnostima urbanog razvoja  Zadra i prostornog planiranja  u Zadarskoj županiji. U poslijepodnevnoj shemi znanstvenoga skupa svojim su izlaganjima sudjelovali i arhitekt  Nikola Bašić (s izlaganjem  “In search of authenticity”),  te Tomislav Žepina (“Development of Zadar Airport  and the introduction of  low-cost airlines – overview  and future plans”), a za strane goste i sudionike upriličen  je i edukativni obilazak grada.
Znanstveni skup nastavlja  se danas cjelodnevnim programom izlaganja, a subota i  ponedjeljak rezervirani su za  terenske obilaske zadarskog  zaleđa i akvatorija (otok Ist)  prilikom kojih će se održati i  praktične radionice, koje su  također predviđene i tijekom  nedjelje i utorka u učionicama Odjela za geografiju  Sveučilišta u Zadru.