Ženama otvorena vrata Prospera

Slika korisnika admin
Slavica Miličić i Greta Drlja

Vrata Udruge Prospero na adresi Hrvatskog proljeća 1 u Gračacu danas su praktično jedino mjesto gdje žene iz Gračaca mogu pokucati u nadi da pronađu posao i barem privremeno osiguraju primanja kojima će prehraniti svoje obitelji.

Iako ova činjenica djeluje pohvalno za samu Udrugu, žalosno je da u prostorom najvećoj općini Zadarske županije nezaposlene žene sve nade polažu u entuzijazam volontera Prospera koje vodi predsjednica Slavica Miličić.

Njihova aktivnost je potrebna u općini gdje prema nekim procjenama radi svega deset posto od ukupnog broja radno sposobnog stanovništva.

Prospero djeluje od 2003. godine i broji četrdesetak članova. U okviru svog djelovanja organiziraju radionice i tečajeve, zapošljavaju ljude na javnim radovima, provode projekte na kojima žene usvajaju nova znanja i vještine. U dva posljednja projekta koja su radili s udrugom Cenzura plus iz Splita, Udrugom Nit iz Korenice, Tara iz Ličkog Petrovog Sela i Ženskom grupom Donji Lapac sudjelovalo je 400 ljudi.

- Kroz te projekte žene dobivaju novo znanje, usavrše svoje vještine. Mi na taj način radimo na njihovom osnaživanju kako bi one našle posao ili se samozaposlile, kaže Miličić.

- Riječ je o dva projekta. Jedan se zvao "Zajedno ka zapošljavanju", a drugi "Zajedno ka socijalnom uključivanju i zapošljavanju". Dio žena koje su sudjelovale u projektu zaposlile su se kao njegovateljice, neke su počele raditi honorarno kod nas u udruzi, a ima i onih koje su počele raditi nešto u kućnoj radinosti, kaže tajnica Udruge Greta Drlja.

Uskoro kreću novi projekti u suradnji sa splitskom Cenzurom na kojima će se žene obučavati za zanimanje tkalac i za oblikovanje keramičkih figura. To je prvi korak na dobro zamišljenom putu koji završava s izrađenim kanalom koji će proizvode žena plasirati na tržište.

- Sa Cenzurom plus osnovali smo zadrugu kroz koju ćemo plasirati na tržište proizvode naših žena koje one izrađuju kod kuće. Sada ćemo zajedno s partnerima iz Splita raditi na novim proizvodima. Ženama će se dati skice kako bi oni trebali izgledati i materijal. Mislimo da je to jedan dobar način da žene zarade novac za svoju obitelj. One super reagiraju na cijelu ideju i jedva čekaju da cijeli projekt krene, kaže Miličić.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno