Jedina veloiška lončarica otkrila tajne gline (FOTOGALERIJA)

Slika korisnika admin
Autor: 
nika_petrovic
Marin GOSPIĆ

Bilo je potrebno samo malo dobre volje i mašte kako bi svatko na svoj način kreirao i izradio predmet od gline pod vodstvom mentorice Nike Petrović, studentice slikarstva i skulpture na privatnoj umjetničkoj akademiji u Ljubljani.

Riječ je o jednodnevnoj radionici koja se jučer održavala u prostoru Udruge CINAZ na adresi Trg Petra Zoranića 1, udruge koja okuplja mlade u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima i projektima.

Cilj ove radionice bio je povezivanje s energijom zemlje koja se budi u proljeće i izražavanje osobnih osjećaja i doživljaja u glini. Uvodnim razgovorom Nika Petrović kratko je informirala sve zainteresirane polaznike radionice o samom materijalu, a na na raspolaganju su im bile bijela i crvena glina.

Ova mlada umjetnica od oca Predraga Petrovića Pepija, izučila je rad na ručnom lončarskom kolu koje je specifično za otok Iž u Dalmaciji, a on je trenutačno jedini lončar koji održava višestoljetnu tradiciju i koji joj je prenio znanje i tehniku izrade 18 jedinstvenih oblika karakterističnih za veloiško lončarstvo. Također je savladala i tehniku oblikovanja keramičkih posuda na električnom kolu. Od četvrte godine života redovito izlaže radove kao gošća njegovih izložbi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno