Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zbog radova na podvožnjaku grade pomoćnu rulnu stazu

14.04.2017. 22:00
Zbog radova na podvožnjaku grade pomoćnu rulnu stazu


Pored sletno-uzletne piste Zračne luke Zadar u tijeku su građevinski radovi na pomoćnoj, alternativnoj rulnoj pisti. Radovi su započeli prije mjesec dana, dio pomoćne rulne piste u ograđenom dijelu je već asfaltiran, dok su izvan ograde još teški građevinski strojevi.
– Izgradnjom pomoćne rulne piste tijekom gradnje podvožnjaka omogućit će se normalan rad Zračne luke Zadar, jer će zrakoplovi i dalje moći nesmetano slijetati na pistu, kazao je Ivica Šarić, načelnik Općine Zemunik Donji.
Duljina zahvata za podvožnjak je 444 metara, a vrijednost radova iznosi 26 milijuna kuna bez PDV-a. Investitori su Hrvatske ceste, a rok za izvođenje radova je 18 mjeseci od datuma uvođenja izvođača, varaždinske tvrtke Colas d.o.o., u posao.
– Nama je najbitnije da izvođač prati dinamiku radova po ugovoru i da se za 18 mjeseci projekt dovrši, istaknuo je Šarić.
Općina je tvrtki Colas ustupila ured u prostorijama općine, te svakodnevno razgovaraju na temu podvožnjaka.
– Rulna staza se gradi na strani prema Zemuniku, dok će se podvožnjak ispod fizički prekinute ceste početi kopati sa zadarske strane, govori Šarić.
Prometnica koja presijeca uzletno-sletnu stazu Zračne luke Zadar, a koja se zatvarala kako bi zrakoplovi mogli sletjeti ili uzletjeti sa Zračne luke, za sav promet zatvorena je u travnju 2010.
– Iako su nas drugi bili otpisali, mi u Zemuniku smo vjerovali da će doći dan za gradnju podvožnjaka koji je od životne važnosti za Zemuničane. Hvala svima koji su nam pomogli na bilo koji način, ističe Šarić.
Zemunik je u prošlosti bio tranzitno mjesto, a izgradnjom podvožnjaka, kaže, mnoge će se stvari unaprijediti.
– Izgradnja podvožnjaka je poveznica općine Zemunik Donji s našim najbitnijim gospodarskim objektom u županiji, sa Zračnom lukom Zadar preko koje godišnje prijeđe 500.000 putnika, većinom turista, reći će Šarić.
Pritom dodaje da se trenutačno na području općine više od 20 obitelji bavi turizmom.
– Uvjeren sam da će kroz dvije do tri godine taj broj utrostručiti. Povezat će se naši iznajmljivači i proizvođači poljoprivrednih proizvoda, te će svi imati prihod od turizma, zaključio je Ivica Šarić.