Čulina: Kad je pala prva žrtva to je bilo teško

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U "Nazoru" otvorena izložba o 112. brigadi
Autor: 
Prva žrtva brigade pala je 13. rujna 1991. u obrani Islama Latinskog. Kad je pala prva žrtva to je bilo teško. Mi smo do međunarodnog priznanja Republike Hrvatske imali 35 poginulih. Rat prouzroči nešto što je jako teško, rane, traume od logora itd. Izložba govori slikom i riječju što se događalo za vrijeme Domovinskog rata, kazao je Čulina
Zvonko KUCELIN
Učenici su ratni put 112. brigade upoznavali kroz fotografije, dokumente i novinske članke

U organizaciji Zadarske županije i Državnog arhiva u Zadru jutros je u Gimnaziji Vladimira Nazora otvorena izložba "Fotografije i dokumenti 112. brigade HV". Nastavak je to putovanja ove izložbe po školama Zadarske županije u kojem se učenike upoznaje s djelovanjem ove brigade. 

Okupljene je na samom početku u ime domaćina pozdravio Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije, kazavši, među ostalim, kako se mora znati istina o Domovinskom ratu.

Marko Čulina podsjetio je kako je brigada djelovala od lipnja 1991. do prosinca 1995. godine.

- O ratnom putu bi se moglo puno govoriti. Izložba govori o ratnom putu kroz fotografije, dokumente i novinske članke. Mi u Zadru možemo biti ponosni na sve što smo napravili. Ali, ne možemo reći da nije bilo teško, u jednom trenutku je bilo 22 tisuće prognanika, što je gotovo četvrtina grada, a krenulo se od Jasenica, Kruševa pa dublje. I baš ravnatelj Šimičević bio je zapovjednik satnije u Jasenicama. Prva žrtva brigade pala je 13. rujna 1991. u obrani Islama Latinskog. Kad je došla prva žrtva to je bilo teško. Mi smo do međunarodnog priznanja Republike Hrvatske imali 35 poginulih. Rat prouzroči nešto što je jako teško, rane, traume od logora itd. Izložba govori slikom i riječju što se događalo za vrijeme Domovinskog rata. Sudbonosni dani za obranu grada su bili od 3. do 6. listopada 1991. Ova brigada je najstarija na zadarskom području, najbrojnija u Hrvatskoj. Dala je ogroman doprinos u Domovinskom ratu, u obrani Dubrovnika, ali i u borbama u BiH. Broj 112 je bitan u našem životu, a naša brigada je bila spasilac, kazao je pukovnik Marko Čulina.

Izložbu je otvorio Ivan Šimunić, pročelnik za društvene djelatnosti Zadarske županije. Podsjetio je kako je izložba nastala 2016., u vrijeme kad nije bilo nastave.

- Odlučili smo se za jedan malo drugačiji koncept, kako bi sve škole mogle vidjeti ovu izložbu. Zašto se dogodio rat? Uzroci nisu nastali 1989., već još u 19. stoljeću, a riječ je o velikosrpskoj hegemonističkoj ideologiji opisanoj u djelu Načertanije Ilije Garašanina 1844. Htjela se realizirati ta ideja otada pa do 1989.-1990. Što se tiče hrvatskog naroda ona je propala.

112. brigada je jedna od najvažnijih u Domovinskom ratu, kazao je Šimunić otvarajući izložbu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)