ČUVARI UVALE Na plaži Sakarun prikupljeno 10 kubika otpada

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U eko akciji na Dugom otoku 50-ak ljubitelja prirode
Organizirali smo cjelodnevno čišćenje plaže Sakarun, odnosno skupljanja sitnijeg i krupnijeg otpada, prvenstveno plastike, otpada koji u zadnje vrijeme ugrožava sva mora svijeta, pa tako, nažalost, i naše. Plaža Sakarun pozicionirana je tako da je uvijek otvorena južnom vjetru, pa svako jugo nanese razni otpad, stoga često imamo akcije čišćenja, kazao je Božić
Organizator akcije bila je Natura Jadera, a sudjelovali su učenici srednje škole iz Gračaca i zadarski studenti

U sklopu Županijskih dana 2019., održana je još jedna tradicionalna akcija čišćenja plaže Sakarun na Dugom otoku. Organizator akcije bila je Natura Jadera, javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije, kojoj su se pridružili učenici srednje škole iz Gračaca, smjera tehničar zaštite prirode i studenti Sveučilišta u Zadru, smjera podvodne znanosti i tehnologije.

Pod stručnim vodstvom Morane Bačić i djelatnika Nature Jadere, učenici, studenti i njihovi profesori, njih ukupno 50-tak, uputili su se u petak ujutro brodom Zvijezda Kvarnera put Dugog otoka. U Božavi je čekao autobus Liburnije, koji ih je prevezao do plaže Sakarun.

Otpad je  uglavnom  plastika

Zoran Božić, glavni čuvar prirode u javnoj ustanovi Natura Jadera, kazao nam je kako je riječ o već tradicionalnoj suradnji sa srednjom školom u Gračacu pa su ih i ove godine odlučili pozvati da im se pridruže, posebno zato što je smjer tehničar zaštite prirode vrlo srodan poslu kojeg obavljaju i sami djelatnici Nature Jadere.

- Organizirali smo cjelodnevno čišćenje plaže Sakarun, odnosno skupljanja sitnijeg i krupnijeg otpada, prvenstveno plastike, otpada koji u zadnje vrijeme ugrožava sva mora svijeta, pa tako, nažalost, i naše. Plaža Sakarun pozicionirana je tako da je uvijek otvorena južnom vjetru, pa svako jugo nanese razni otpad, stoga često imamo akcije čišćenja, kazao je Božić dodavši kako se ove godine jedna takva akcija lijepo poklopila sa Županijskim danima.

Božić nam je kazao kako svake godine plažu uvijek zagadi jednaka količina smeća, a dobro pamti famozni bolnički otpad iz Albanije kojeg je prije nekoliko godina također nanijelo jugo, a koji je svih zgrozio. Ali, vrsta otpada koja se nađe na plaži Sakarun uglavnom se svodi na plastične boce, ribarske kašete, stiropor, pokidane ribarske mreže...

Akcija čišćenja plaže Sakarun rezultirala je s 10-tak kubika prikupljenog otpada, što je kazao je Božić, uobičajena količina koja se prikupi na takvim akcijama. Akcije čišćenja često se provode, posebice uoči početka kupališne sezone koja počinje u lipnju.

- Tada prvi gosti počinju dolaziti na Dugi otok kao i naši koncesionari – brodari koji počinju voziti prve turističke ture na Dugi otok. Špica sezone traje 15-tak dana, krajem srpnja i početkom kolovoza. Tada nam je pojačan opseg posla zbog pritiska zaštite područja kada moramo više kontrolirati i nadzirati to područje, istaknuo je Božić.

Smanjenje broja koncesionara brodara

S obzirom na povećan broj posjetitelja za vrijeme ljetne sezone, Božić je kazao kako je trenutno u planu izrada akcijskog plana pritiska gostiju, posjetitelja plaže Sakarun kako bi se već ove godine pokušao smanjiti broj koncesionara brodara koji voze na Sakarun.

- Tako bismo rasteretili samu plažu. Trenutno ih vozi pet, a ove godine ćemo ih nastojati smanjiti na tri. naime, nije samo stvar u brodarima, već i u posjetiteljima iz Zadra i općenito kopna, te stanovnicima Dugog otoka, koji također gravitiraju Sakarunu, posebice za vrijeme spojenih vikenda, praznika, blagdana i sl. Onda se pritisak na plažu najviše osjeti. A Sakarun je proglašen jednom od 30 najljepših uvala na svijetu, i voljeli bismo da tako i ostane, kazao je Božić.

S obzirom na to da se radi o ruralnoj plaži, a ne općinskoj ili gradskoj plaži, uvijek su prisutne reklamacije da nije dovoljno čista.

- Gosti se često znaju žaliti na morsku travu tzv. lažinu koju more nanese. S obzirom na to da je crne boje, izgleda kao prljavština, ali zapravo je riječ o zaštićenoj vrsti koja s naplavinama izlazi na plažu, i stvara sloj koji zapravo služi kao stanište jedne vrste morskih račića. S druge strane, ta trava štiti i samu plažu jer ne dozvoljava jakom jugu da odnosi pijesak, kazao je Božić dodavši kako su uvijek između dvije vatre, ministarstva i turista.

- Ministarstvo nam nalaže da to ne čistimo, a s druge strane, turisti se bune i žele da se to makne. U konačnici se to ne bi smjelo dirati. No, ono što garantiramo je da ćemo s naše strane učiniti sve da Sakarun ostane i dalje ruralan i netaknut, zaključio je Božić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)