[FOTOGALERIJA] Bez kvota za ulov tune i bez posla ostaje 200 ljudi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Prosvjed tunolovaca u zadarskoj luci
Novi Pravilnik predviđa raspodjelu kvota samo onim brodovima koji su u protekle četiri godine imali ulove, a kako mi nismo zbog premalenih kvota po brodu koje su nam dodjeljene prošlim Pravilnikom bili u prilici ići u ulov sada smo u situaciji da ostajemo bez posla, naglasio je Boško
Arif SITNICA/Marin GOSPIĆ
Novi Pravilnik predviđa raspodjelu kvota samo onim brodovima koji su u protekle četiri godine imali ulove

Novi će Pravilnik o ribolovu plavoperajne tune, za koji je  savjetovanje otvoreno još svega tjedan dana, ugroziti egzistenciju preko  200 ljudi, naglasio je danas u gradskoj luci predsjednik Udruge plivaričara tunolovaca Edison Boško. Kolege i on okupili su se kako bi, kako  je nastavio u svom obraćanju novinarima, upoznali javnost s izmjenama spomenutog Pravilnika, sljedom kojeg će od stupanja na snagu velik broj tunolovaca izgubiti svoje dozvole za ribolov i ulovne kvote.

- Novi Pravilnik predviđa raspodjelu kvota samo onim brodovima  koji su u protekle četiri godine imali ulove. A kako mi nismo u tom  proteklom razdoblju zbog premalenih kvota po brodu koje su nam  dodjeljene prošlim Pravilnikom bili u prilici ići u ulov, jer je trebalo sakupiti kvote od 5-6 brodova s obzirom da su bile malene kako bi mogli  isploviti, mi smo te svoje kvote ustupali drugima što nas je dovelo u  ovu situaciju da ćemo ostati bez kvota. Kako bi iznijeli svoje viđenje  stvari tražili smo sastanak s ministrom Tolušićem još prije osam mjeseci, no do njega nije došlo, a sve je u njegovim rukama jer on odlučuje  tko će izaći, a tko ne na more, rezimirao je Boško i dodao kako Ministarstvo treba uzeti u obzir i to da su njihovi brodovi rađeni i na temelju državnih potpora.

- Nakon ovog pravilnika naši brodovi neće moći na more i vrijediti će  i 50 posto manje. Mislim da je trebalo imati više sluha za ovu situaciju,  zaključio je Boško. 

Udrugu plivaričara tunolovaca čini 19 brodova od Zadra do Korčule i  do sada su imali 35 posto ukupne kvote Hrvatske, a po novom Pravilniku, spomenuto, neće imati nikakav udio u ovogodišnjoj kvoti od 870  tona tune. Ta će se kvota raspodijeliti proporcionalno udjelu u ulovu u  protekle četiri godine ribarima, konkretno tvrtkama "Kali tuna”, “Jadran  tuna”, “Pelagos net farma”, “Sardina” i “Teši tunolov”. Novi Pravilnik  predviđa i pooštrene uvjete za ustupanje kvota s jednog broda na drugi,  odnosno samo u slučaju teške havarije ili kvara, što se mora i dokazati  Upravi za ribarstvo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno