Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Naslov prvaka nakon 19 godina

15.04.2019. 12:43
Naslov prvaka nakon  19 godina


Bilo je jasno da će nakon objave UO kluba – "Nismo zadovoljni rezultatima i plasmanom u ovoj sezoni" – doći do promjena. Najprije "na katu" mjesto direktora dobit će Pino Gjergja, što je automatizmom značilo  da će i klupa Zadra biti potpuno drugačija. Ova odluka bila bi sigurno  OK, da je Pino uz direktorsku fotelju dobio i radnu knjižicu, postao profesionalac koji će donositi, ali i potpisivati sve odluke. Ali znamo da neće  biti tako, prvi operativci u klubu bit će i dalje Birkić – financije, Košta –  tehnički dio.
No, prvo iznenađenje, klupu Zadra dobio je Rudolf Jugo, Riječanin.  Treba odmah rješavati igrački roster, jer samo su Banić, Vladović i  Špralja, konstanta u posljednje tri godine. Prvo pojačanje je Jullius Juby  Johnson, odlični mladi Amerikanac koji je u Zadar stigao preko Mirka  Miličevića, bivšeg igrača C. zvezde i Cibone. Siniša Štemberger i Pankracije Barać, na poziciji bek-šutera, Todor Gečevski, na poziciji centra, još  jedan povratak Naglića, pa se uz traženje još jednog centra, roster polako  zatvara. Međutim, pozvani centri Earl i Long, ne zadovoljavaju, pa u Zadar stiže sjajni američki razigravač, Kyle Hill, potpisuje ugovor na godinu  dana.
U pripremnom dijelu, u Zadar dolazi Real Madrid, utakmica je posvećena Kreši, nije bilo teško, jer je Božidar Maljković, trener Reala, velki  Krešin štovatelj. Pobjeda Reala, 87:72.
U prvom dijelu sezone, Zadar igra na dva fronta, Goodyear ligu, koja je  proširena na 16 klubova i ULEB Kup.
Nije počelo sjajno, porazi od Cibone, u Zadru i u Širokom, ali trener i  momčad su novi, potrebno je malo vremena i uigravanja do prvih pobjeda.
Već nakon nekoliko kola, postaje jasno da Hill postaje glavni oslonac  momčadi, pokazuje nevjerojatnu lakoću igranja košarke, što znači da je  ekstra talent. Svoju prvu veliku igru, Gečevski pruža protiv Partizana, 26  p., 6 trica, pa Zadar nakon te pobjede i pobjedama protiv Budućnosti i  Union Olimpije, na gostovanjima, završava prvi dio, omjerom 10-5, i  trećim mjestom na tablici.


Krešin trofej
U ULEB Kupu, protivnici su: Gran Canaria, Maroussi (Grčka), Cholet  (FRA), Oostende (Belgija), MPL Capitals.
Zadar je igrao dobro kući, u Jazinama, ali nije ostvario nijednu pobjedu na gostovanjima. Utakmica odluke je: Oostende – Zadar, 87:83, to je  oproštaj od ULEB Kupa, omjerom 5-5, i četvrtim mjestom u grupi.
U drugom dijelu Goodyear lige, Zadar je posložio svoje redove i igru, i  nakon 19. kola je prvi na ljestvici. Počinju razmišljanja o trofeju.
Još jedno pojačanje je Damir Tvrdić, koji je imao veliki doprinos u osvajanju Kupa K. Ćosića i Goodyear lige, 2003. g., međutim, pravilnik  HKS-a ne dopušta mu igranje u Kupu Kreše Ćosića, čiju je završnu organizaciju, kao i prošle godine, dobio Zadar.
U polufinalu, Zadar je pobijedio Split, 78:65, a najveće iznenađenje  natjecanja u Kupu, Borik-Puntamika namučila je i Cibonu, pa zamalo  nismo u finalu gledali dva zadarska kluba. Ipak, pobjeda Cibone, 76:70, a  da ne štima sve u redovima Cibone, potvrđuje i odlazak Josipa Sesara, jednog od udarnih igrača.
Finale, Zadar – Cibona, 94:89! Pala je i Cibona, Krešin trofej se vraća  kući.
Jazine, 5 tisuća gledatelja, Zadar: Štemberger, 19, Vladović 14,  Stipčević, Barać, Johnson 10, Čiklić, Špralja 3, Gečevski 10, Hill 14, Banić  19, Lalić 3, Naglić 2.
Prvi trofej je osvojen, još jedna "luda" večer i noć, u  Zadru.
Završnica Goodyear lige, nažalost, nije bila uspješna, Zadar je prepustio visok plasman, iako je angažiran još jedan američki centar, Randle,  učinak Zadra je 19:11, sedmo mjesto. Nije kraj, jer će se ove godine igrati  Final-Eight, u Beogradu.
Četvrtfinale, Partizan – Zadar, 99:72, nitko nije očekivao ovako visok  poraz Zadra, i to je oproštaj od Goodyear lige.


Liga Ožujsko, Liga za prvaka
Igra samo osam klubova, Cibona, Split CO, Zagreb, Šibenik, S. Brod,  Dubrovnik, Zagorje TB i Zadar.
Nakon 10 kola, Zadar je prvi, omjerom 9:1, a Cibona, kao jedinu ozbiljni pratitelj, ima 7-3, porazi od Sl. Broda, Splita i Zagreba.
Da li je to najava prvog naslova Zadra u samostalnoj Hrvatskoj, jer lošu  situaciju u Ciboni (financije), potvrđuju odlasci Amerikanca Fitcha, zatim Žižića, i na kraju ostaju bez Popovića (povreda).
Polufinale doigravanja: Zadar – Split, 90:80, i 84:95, u drugoj (na klupi  Splita je Jusup). Zadar dvokorakom ulazi u finale.
U drugom polufinalu, Zagreb je u prvoj pobijedio Cibonu. 1-1 nakon  druge, i u trećoj, odlučujućoj, Cibona košem B. Longina u posljednjoj sekundi, ulazi u finale.
Finale, Zadar – Cibona, 78:58, u prvoj, 4 tis. navijača u Jazinama skandira: “Hip, hip hura – jedan prema nula“.
88:60 u drugoj? Kako objasniti neobjašnjivo, iako su igrači Cibone objavili, lova kasni od 4 do 6 mjeseci.
71:68, u trećoj, Zadar vodi 2:1, ali igra se na tri dobivene utakmice. Visok poraz Zadra u četvrtoj, 80:57, da li je strah od prvog naslova bio jači?
Peta, odlučujuća, sad ili nikad, svi skupa za isti cilj, za naslov prvaka  nakon 19 godina, grmi Zadrom. San je ostvaren, čekali, načekali se i  dočekali! Zadar – Cibona, 87:82, i Zadar je PRVAK!
Jazine, 4, 5 tis. navijača (mnogi su ostali ispred dvorane) u fenomenalnom ozračju, igrali su: Štemberger, Vladović 16, Barać 3, Johnson 8,  Čiklić, Gečevski 13, Dijan, Banić 21, Lalić, Naglić 13, Tvrdić 13, Randle,  (Hill povrijeđen).
Još jedna nezaboravna večer i noć u Jazinama, pa, po običaju, veliko  slavlje se nastavilo na trgu.
Marko Banić je najbolji igrač Zadra u sezoni, Hill, Gečevski, Vladović,  Štemberger, dali su ponajviše i tako je Zadar, razmišljajući u početku o  jednom, osvojio dva velika trofeja.
U isto vrijeme, u prekrasnoj dvorani Bercy, u Parizu, pred 13 tis. gledatelja, Hrvoje je sa Strasbourgom postao prvak Francuske, kad već nije  mogao sa Zadrom…