Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

NEIZRAVNA DISKRIMINACIJA Zadranki odbijen kredit jer je trudna?!

15.04.2019. 09:19
NEIZRAVNA DISKRIMINACIJA Zadranki odbijen  kredit jer je  trudna?!


Redakciji Zadarskog lista obratila se Zadranka koja kaže kako je ogorčena činjenicom da u svojoj banci nije mogla podići stambeni  kredit. Navodi kako su joj rekli da, iako je zaposlena, i to na neodređeno  vrijeme, nije kreditno sposobna budući da uskoro ide na porodiljni dopust. No, ona tvrdi kako njena primanja pokrivaju ratu kredita te ovaj  slučaj smatra diskriminatornim samo zato što je trudna.
Razgovarajući sa više osoba, ali i analizirajući stranice na kojima trudnice i rodilje izmjenjuju iskustva o podizanju kredita za vrijeme porodiljnog dopusta, istražili smo je li ovo uobičajeno iskustvo hrvatskih rodilja  ili pak samo jedan dio njih nailazi na odbijenice pri podizanju kredita.
Naime, problem nije u slučajevima kada trudnica nije solventna jer je  poznato kako u takvim situacijama banke moraju odbiti davanje kredita,  kao i općenito kod klijenata koji nisu kreditno sposobni. No, ova Zadranka tvrdi suprotno, a slične smo slučajeve pronašli i na stranicama udruga  trudnica i rodilja.


Kreditna sposobnost
Tako na web stranici pravobraniteljice za ravnopravnost spolova jasno  stoji da su joj u banci, od koje je zatražila odgovor za jedan ovakav slučaj,  naveli kako osobe na dužem bolovanju ili rodilje nemaju primanja dostatna za podizanje kredita. Pravobraniteljica je o tome izvijestila javnost  objavljujući "Priopćenje vezano za diskriminaciju trudnica kod ododbravanja kredita" u kojemu se navodi kako je proveden postupak po zaprimljenoj pritužbi jedne građanke koja u pritužbi navodi da, usprkos  tome što je imala sve uvjete za odobravanje stambenog kredita, a po saznanju o njenoj trudnoći, bila je izravno odbijena od strane službenice  banke s riječima da ne odobravaju kredite trudnicama jer su takva pravila banke".
Pravobraniteljica dalje navodi da je pribavila očitovanje i dokumentaciju banke, koja je u svom očitovanju navela da osobe na dugotrajnom  bolovanju ili rodiljnom dopustu, u pravilu, imaju primanja koja nisu dostatna da udovolje kriterijima kreditne sposobnosti:
– U konkretnom slučaju, računajući kreditnu sposobnost klijentice  (pritužiteljice), djelatnica Banke uočila je na računu iste klijentice priliv  Državnog proračuna RH te je od nje informirana da se nalazi na dugotrajnom bolovanju radi komplikacije u trudnoći. S obzirom na činjenicu  dugotrajnog bolovanja, pri izračunu kreditne sposobnosti utvrđeno je da  je odobrenje kredita moguće samo uz kreditno sposobnog sudužnika,  navodi se na stranicama pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, koje daje i jedan uznemirujući zaključak:


Zahtijevaju dodatna osiguranja
– Nakon što je razmotrila spomenuto očitovanje i dokumentaciju, Pravobraniteljica je zauzela stav da postupanje navedene banke kod odobravanja kredita trudnicama predstavlja oblik neizravne diskriminacije  na temelju spola. U svom obrazloženju Pravobraniteljica je ukazala na  utvrđenu spornu praksu banke – stoji u propćenju Povjerenstva o  slučaju, očito sličnom ovome kojega je doživjela trudnica iz Zadra:
– U izračunu kreditne sposobnosti trudnim klijenticama uzima se u  obzir njihove naknade koje ostvaruju na temelju bolovanja zbog čuvanja  trudnoće i naknade koje ostvaruju kao korisnice rodiljnih potpora, umjesto da pri izračunu kreditne sposobnost uzimaju u obzir primanja prije  odlaska na rodiljni dopust odnosno primanjima iz redovnog radnog odnosa. Na taj način prilikom odobravanja kredita primjenjuju se nepovoljniji uvjeti za trudnice koje se nalaze na bolovanju radi komplikacije u  trudnoći ili na rodiljnom dopustu, i time realno smanjuju njihovu kreditnu sposobnost – navodi se u zaključku pravobraniteljice, uz napomenu kako banke od trudnica zahtijevaju dodatna osiguranja u vidu sudužnika ili jamaca koji su potpuno kreditno sposobni. Na taj način tretman trudnica je izjednačen s osobama koje nemaju redovita primanja  jer pod tim uvjetima i osobama bez prihoda se može odobriti kredit –  upozoravaju u uredu pravobraniteljice.




Tretirane kao rizične skupine osoba
No, tu je i jedan poražavajući zaključak koji pojašnjava zašto je dijelu  trudnica u našoj državi odbijen zahtjev za kreditom iako njihova primanja jamče kreditnu sposobnost:
– U navedenom slučaju pravobraniteljica je utvrdila da je podnositeljica pritužbe neopravdano tretirana kao osoba koja pripada pretjerano rizičnoj skupini osoba, odnosno skupini s povećanim kreditnim rizikom.  Drugim riječima, zbog njene trudnoće stavljen joj nerazmjeran preveliki  teret – stoji u priopćenju koje upozorava na neravnopravnost trudnica.
Predsjednicu županijskog Odbora za ravnopravnost spolova, SDP-ovu  Milu Butić, stoga smo pitali jesu li imali sličnih pritužbi te kako komentira ovakve slučajeve?


Žene u nepovoljnijem položaju
– Zaista ne mogu reći da nam se itko obratio s ovakvim ili sličnim problemom. Znamo da za različite vrste kredita u različitim bankama vrijede različita pravila. Nažalost, žene su često u nepovoljnijem položaju od  muškaraca zbog toga što su im primanja manja za iste poslove koje obavljaju, što nam govore statistički podatci. Samim time i kreditna sposobnost je drugačija. Naš zadatak je da osvijestimo javnost o postojanju  ovakvih problema i da se plaće, a jednom i mirovine žena izjednače s  onima koje primaju muškarci. Oštro osuđujemo svaki postupak koji ciljano diskriminira žene, te ćemo u budućnosti problematiku ovoga tipa  staviti u fokus našega rada – poručuje predsjednica Odbora.


Finka: Treba vidjeti imaju li banke  poseban naputak za trudnice
Za slučaj ove Zadranke pitali smo i Dubravku Finku, predsjednicu Povjerenstva za  zaštitu pacijenata Zadarske županije, na što ona kaže kako im se dosad nitko nije  obraćao sa ovakvim problemima:
– Diskreciono je pravo banke da procijeni hoće li nekome odobriti kredit ili ne, pri  čemu može doći do diskriminacije. Međutim, treba vidjeti imaju li banke poseban  naputak što se tiče trudnica, ponajprije zbog manjih primanja na porodiljnom, odnosno je i osoba solventna. Mnogo tu stavki ima, a na kraju je isključivo u ingerenciji  banke hoće li vam odobriti kredit ili ne, kaže Finka.