Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Palme su zdrave i bit će vraćene na parking ispod “Ljepotice”, ukoliko Grad i Nasadi ne odluče drugačije

15.04.2019. 12:30
Palme su zdrave i bit će vraćene na parking ispod “Ljepotice”, ukoliko Grad i Nasadi ne odluče drugačije


Sve palme koje su izvađene tijekom rekonstrukcije dijela  Branimirove obale, bit će vraćene na staro mjesto.
Izvođač radova tvrtka Akropolis d.o.o. iz Splita ima ugovornu obvezu vratiti palme, naravno, osim onih koje su bolesne. Tako je glasio odgovor ravnatelja Županijske lučke uprave Davora Škibole o sudbini izvađenih palmi što je na  društvenim mrežama prilično zabrinulo javnost.
Škibola u ovom trenutku nije mogao reći jesu li palme, koje su inače poznate po tome,  učinile nekakvu štetu u strukturi obale jer radovi još nisu dospjeli do  tih slojeva. Škibola kaže da su palme na zelenoj površini i da će konačnu odluku o  njihovom vraćanju donijeti Grad Zadar i struka komunalnog poduzeća Nasadi.
Međutim, imamo različita mišljenja. Dio struke kaže kako su već primijećene dvije zaražena palme u blizini Veslačkog doba, dok drugi dio  kaže kako su iste već uklonjene jer su zaražene Palminom pipom. To je  bolest koja je poharala europske palme diljem Mediterana i za koju nema lijeka. Crvena palmina pipa, koja napada vrste iz roda Phoenix,  počela se širiti prema zapadu velikom brzinom sredinom 1980-ih godina, zahvaljujući pojačanoj međunarodnoj trgovini zaraženim sadnim  materijalom. Pojavila se 1992. u Egiptu, a potom 1994. u Italiji i Španjolskoj, 1999. u Izraelu i Jordanu, 2005. u Turskoj, 2006. na Cipru, u  Grčkoj i Francuskoj 2008. u Maroku i 2009. u a potom i Gruziji i Sloveniji. Na lokalitetima na kojima su nađeni štetni organizmi jako zaražene palme uništavane su piljenjem, umatanjem otpiljenog dijela u  plastičnu foliju i zakopavanjem na dubinu od najmanje dva metra na  za to dopuštenim odlagalištima.
No, dio struke koji je želio biti anoniman ipak ukazuje da postoje suvremeni tretmani koji mogu spasiti ovo drvo.


Palme ispod zgrade "Ljepotice" nisu zaražene
Pomoćnica direktora Nasada, Zrinka Prusac, nam je rekla kako su palme (Phoenix canariensis) ispod zgrade  Ljepotice, 15 komada,  u dobrom zdravstvenom stanju.
– Nisu zaražene palminom pipom, odnosno ne pokazuju simptome  zaraze. Tvrtka Nasadi liječe, odnosno tretiraju  palme nekoliko godina  preventivno i kurativno, metodom injektiranja (ubrizgavanja) i folijarnom metodom (putem lišća). Što će biti s njima kada se izvade  neznamo jer taj posao ne rade Nasadi. Dobrom organizacijom posla izvođači  radova mogu izvaditi palme na pravilan način i ponovo ih vratiti na  slično mjesto gdje su i bile, naravno ako se na mjestu gdje su privremeno zbrinute ne zaraze nametnikom, rekla je Zrinka Prusac.