Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SAMO HRVATSKO Promocija domaćih proizvoda, ali i rehabilitacija braniteljske populacije

15.04.2019. 13:47
SAMO HRVATSKO Promocija  domaćih  proizvoda,  ali i  rehabilitacija  braniteljske  populacije


Bogat ponudom autohtonih hrvatskih proizvoda braniteljsko-kolekcionarski sajam pod nazivom "Samo hrvatsko", koji se četvrti  put organizira u Zadru, izazvao je i ovoga puta veliki interes građana. Devetodnevni sajam domaćih proizvoda i rukotvorina, koje izlažu predstavnici braniteljskih udruga, zadruga i obiteljskih gospodarstava iz cijele Hrvatske, održava se na šetnici ispred Arheološkog muzeja do srijede,  17. travnja.
Glavni organizator sajma, koji se i ovog puta održava uz potporu Grada Zadra, je Udruga branitelja veterana vojne policije 72. bojne Split, a  suorganizatori brojne braniteljske udruge.
Sajam „Samo hrvatsko“ pokrenut je 2016. godine i do sada je, osim Zadra, obišao brojne gradove – od Nina do Dubrovnika, a nastao je, kako  objašnjava njegov inicijator i voditelj Josip Milić, s namjerom promicanja domaćih autohtonih proizvoda, ali i rehabilitacije braniteljske populacije.


Sajam je i mjesto  sklapanja poslova
– Namjera nam je bila da okupimo branitelje i članove njihovih obitelji  koji se bave proizvodnjom domaćih proizvoda i da tako promoviramo  njihov rad, ali i da pomognemo pri rehabilitaciji braniteljske populacije.  Osim želje da pridonesemo što boljem plasmanu autohtonih proizvoda  koje proizvode naši branitelji i njihove obitelji, cilj sajma je i promoviranje domaćih zdravih namirnica i podizanje svijesti kupaca o važnosti  zdrave prehrane. Također, želimo potaknuti ljude da što više rade i proizvode u Hrvatskoj, da ovdje stvore uvjete za život kako ne bi morali odlaziti u inozemstvo, kaže Josip Milić, rodom iz sela Utore Gornje u šibensko-kninskoj Općini Unešić, i jedan od najmlađih hrvatskih dragovoljaca  koji se u Domovinski rat uključio sa samo šesnaest godina, a u mirovinu  otišao kao pripadnik 4. gardijske brigade.
– Otkako je sajam "Samo hrvatsko" pokrenut 2016. godine, obišli smo  mnoge gradove i mjesta na području Dalmacije, a u planu nam je i organizacija sajma u Zagrebu. Sajam se u pravilu održava od Uskrsa do listopada i ove godine smo ga "otvorili" u Zadru, a u Zadru ćemo održati i posljednji ovogodišnji sajam u listopadu, kaže dalje Milić i navodi kako se  na sajmu predstavlja 30 izlagača iz svih krajeva Hrvatske s mnoštvom  najraznovrsnijih proizvoda – od meda, likera, džemova, maslinova ulja,  smokava do suhomesnatih proizvoda, kozmetike, rukotvorina i dr. gastronomskih ili uporabnih proizvoda.
– U Zadru ćemo gostovati i kroz ljeto – krajem lipnja i u kolovozu, a  ukupno godišnje održimo 10 do 15 sajmova. Sajam je i prodajnog i  izložbenog karaktera, a to je i mjesto gdje se sklapaju poslovi, i gdje poduzetnici mogu vidjeti ili kušati proizvode, te dogovoriti suradnju sa svojim restoranom, ugostiteljskom objektom, trgovinom ili suvenirnicom,  ističe dalje Milić i naglašava da je odaziv Zadrana uvijek odličan, a posebno se zahvaljuje vodstvu Grada Zadra na velikoj podršci u organizaciji sajma.


Unikatni nakit, uskrsna vinska košara…
– Zadar se pokazao kao vrhunska destinacija za održavanje sajma, te  se ovom prigodom posebno zahvaljujem zadarskom gradonačelniku  Branku Dukiću, pročelniku Tomislavu Koroni i Tihomiru Bakariću, kaže  Milić i ističe da se na sajmu mogu pronaći i različiti vrijedni antikviteti,  poput starih gramofonskih ploča, te da građani kod kolekcionara mogu  donijeti i neke od svojih starinskih predmeta na procjenu ili otkup.
Među širokom lepezom sajmenih proizvoda je i unikatni nakit od različitih prirodnih materijala, pa se tako na štandu supružnika Masiv, koji  su „potegnuli“ čak iz srednje Bosne, nudi nakit izrađen od drva i kamena.
– Prvi put smo na sajmu, a i prvi put smo u Zadru. Oduševljeni smo  gradom, iako je kišno vrijeme malo pokvarilo ugođaj na sajmu, kaže ovaj  bračni par koji vjeruje da će se u Zadar vratiti.
Malo dalje na prodajnom štandu vina najviše je turista kojima kišno  vrijeme ne smeta. Zorica Tandara, jedna od najpoznatijih kutjevačkih vinarki prodaje vina vrhunske kvalitete, a kako se približava Uskrs kupcima je pripremila i posebnu uskrsnu vinsku košaru.
Zaljubljenici u glazbu mogu razgledati i štand s pločama, gdje po povoljnim cijenama mogu pronaći brojne svevremenske klasike, ali i druge  svjetske i domaće glazbenike.
Zadrani imaju prilike razgledati proizvode hrvatskih branitelja do srijede, a novu priliku za kupovinu nekih od „samo hrvatskih“ proizvoda  imat će opet u lipnju.
 
 
— Slika
 
 
— Slika
Devetodnevni sajam domaćih proizvoda i rukotvorina izazvao veliki  interes Zadrana
Zvonko KUCELIN
 
— Slika
Sajam je na šetnici ispred Arheološkog muzeja do srijede, 17.  travnja
Zvonko KUCELIN