Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Bio bi mi stvarno gušt ostati u Zadru!

15.04.2020. 09:36


Peti asistent ABA lige, MVP finala Krešinog kupa i drugi najkorisniji igrač Zadra poslije Domagoja Vukovića. To je tek mali dio onog što je Dominik Mavra doprinio u tek četiri mjeseca svoje prisutnosti na Višnjiku. Potpisao je konačno za svoj matični klub polovicom studenog prošle godine i to nakon čak 10 godina lutanja provedenih u isto toliko klubova potvrdivši potom da se jako dobro snalazi »u svom dvorištu«. Zato je prava šteta što se sve moralo naglo zaustaviti jer su Mavra i društvo bez obzira na nepovoljni rasplet ABA lige bili na pravom putu da uz Krešin kup vrate i trofej prvaka Hrvatske u Zadar. I tako umjesto početka razgovora na temu doigravanja HT Premijer lige koje je trebalo po rasporedu započeti u ovo vrijeme 25-godišnjem zadarskom organizatoru igre servirano je ono najmanje popularno pitanje, o financijama. Finaliziraju se pregovori igrača s klubom oko ugovornih obveza jer košarka je što se tiče ove sezone završena priča i trebalo je doći do konačnog rješenja po ključu »i vuk sit i koze na broju«.


Na pola puta
– Općenito što se tiče rješavanja ugovornih obveza, po informaciji koju imam, većina nas je postigla dogovor s klubom. Našli smo se na pola puta, i mi igrači prema klubu i klub prema nama. Sklopili smo dogovor koji je dobar za obje strane. Bilo bi glupo da je tu bilo tko od nas tražio nešto više jer je ova situacija s koronavirusom došla praktički preko noći, a i ne igramo tako da mislim da smo se našli na nekoj sredini koja je u redu i za jedne i za druge – komentar je Dominika Mavre na tekuće pregovore s klubom. Ipak, priznat će da mu puno teže od gubitka očekivanih primanja »sjeda na želudac« činjenica da se već mjesec dana nije aktivno bavio onim što najviše voli. Košarkom.
– Umire se uglavnom od dosade. Uspio sam nabaviti neke rekvizite za tjelovježbu kako bi mogao odraditi kvalitetan trening plus odradim trčanje u šumi ili na nekom drugom mjestu gdje nema doticaja s ljudima. Što se tiče treninga sam čak i zadovoljan. Uspijem dosta toga napraviti, a »baluna« nema jer su sve dvorane i igrališta zatvoreni, tu se nema što improvizirati. Evo, već preko mjesec dana nisam uputio loptu na koš i to je stvarno previše, ali mora se nekako izdržati – požalio se Mavra da mu najviše nedostaje lopta, a baš je naglo ukidanje loptanja pod obručima zbog koronavirusa nekako se pokazalo najboljim rješenjem za njegov klub. Da se igrala ona zadnja protiv C. zvezde teško bi Zadar do ostanka u ABA ligi.
– Sezona je bila turbulenta čitavim svojim tijekom, ali na kraju nam je ova »korona« malo dala i ruku. Izgleda da ćemo ipak ostati u ABA ligi kako trenutačno stvari stoje. Sumnjam da će se nastavljati sezona, a na temelju ovoga dosad odigranog ne mogu nas izbaciti. To je moje nekakvo subjektivno mišljenje.
Ispada da se malo na terenu, malo izvan terena sve ciljeve zadane prije početka sezone na kraju uspjelo ostvariti. Ostanak u ABA ligi, domaći trofej…
– Kad se podvuče crta gledajući iz današnje perspektive napravilo se sve što se i trebalo napraviti. Definitivno je ABA liga za Zadar najvažnije natjecanje u sezoni i ono je nekakvo mjerilo i tu nismo ove sezone briljirali, ali kažem sve je na kraju ispalo više nego dobro po nas


Uživa u Zadru
Dojam je da ste uistinu uživali igrati u dresu Zadra nakon toliko godina čekanja. Je li želja ostati na Višnjiku i sljedeću sezonu?
– Od trenutka kad sam došao u Zadar bilo mi je sve prva liga. Uživao sam u svakom provedenom danu i u činjenici da sam se nakon 10 godina konačno našao u svom klubu. Stvarno mi je ove sezone bilo jako lijepo bez obzira na rezultate, uspone i padove. Bez nekog uvijanja bio bi mi stvarno gušt ostati ovdje sljedeće sezone. Hoće li se to dogoditi prvenstveno će ovisiti o klubu i njihovoj spremnosti da se dogovorimo. A što se tiče moje želje nastaviti karijeru u Zadru, ona je apsolutno prisutna.
Potvrdit će tu posebnu privrženost svom klubu i gradu finalna utakmica Krešinog kupa protiv Cibone u kojoj ste odigrali ključnu ulogu. Svaki koš se proslavljao kao da je postignut gol, sa stisnutim šakama i u sinergiji s navijačima. Puno je emocija uloženo u osvajanje trofeja kojeg se čekalo toliko dugo u Zadru.
– Istina, vidjela se ta jaka emocija po mom ponašanju na terenu u finalu Kupa. Svaki naš koš sam proslavljao i bio sam tada posebno sretan što nosim dres Zadra. Ipak je malo drukčije kada si odavde i kada znaš da se na taj trofej čeka 12 godina i kada znaš koliko to ljudima znači – kazao je za kraj Mavra.
 
 




Ovaj klub ne zaslužuje da budem sebičan u igri


Koliko je Dominik Mavra bio bitna poluga u momčadi Danijela Jusupa potvrdit će i brojke koje govore da je u ABA ligi u 14 utakmica bio na prosjeku od 11.6 poena, 3 skoka i 5.6 asistencija. Posebno je inspiriran bio u dodavanjima. Završio je kao peti asistent lige, a rekordan je bio u svom debiju u dresu Zadra na gostovanju kod Mornara kada je upisao 12 asistencija.


– Poseban mi je gušt asistirati. Ali, malo mi je teško gledati sezonu sa statističke strane. Teško je to tako gledati jer zapravo otkad sam došao nama je svaka utakmica u ABA ligi bila na nož. I onda u takvim utakmicama gleda se svaka sitnica. Svaki faul, svako dodavanje, svaka izgubljena lopta i nema se vremena ni pomišljati na nekakvu osobnu statistiku. Iako treba biti iskren i reći da svaki igrač u biti živi od statistike koja mu daje nekakvu reputaciju, no ova sezona je bila specifična baš po tome što je svaka utakmica bila kvalifikacijska i moje je razmišljanje da ovaj klub i ovi navijači ne zaslužuju da budem sebičan i gledam svoje brojke. Zato mi je kad sam potpisivao jedini bio cilj da Zadar uspije izvući opstanak u ABA ligi.


Timski rad u reprezentaciji


Uz afirmaciju u svom Zadru Mavra je ove sezone uspio po drugi put doći do dresa hrvatske reprezentacije. Nakon debija u kvalifikacija za SP u Kini 2019. godine izbornik Veljko Mršić ga je uvrstio u sastav koji je izborio dvije bitne pobjede nad Švedskom i Nizozemskom u kvalifikacijama za predstojeći EuroBasket.
– Zadovoljan sam da sam ponovno uvršten u reprezentaciju nakon kvalifikacija SP i mogu reći da su ove dvije pobjede koje smo ostvarili na početku kvalifikacija za Euro pokazatelj da smo na pravom putu i da je najbitniji timski rad bez kojeg nema ni rezultata.