Grobari se žale da vlastoručno otvaraju grobove jer tvrtka nije popravila bager

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
MUKA OKO UKOPA Djelatnici Nasada tvrde da motikama i lopatama rade na groblju
Možda se jednom dogodilo da su kopali motikama i krampovima kada su išli u Zemunik u neko selo gdje smo preuzeli pogreb, a nema smisla voziti bager do tamo dva sata i natrag za 20 minuta kopanja, kaže Lenko Ugrinić, direktor Nasada
Zvonko Kucelin
Od početka pandemije koronavirusa na Gradskom groblju se provode mjere zaštite

Iz zadarske gradske tvrtke Nasadi dobili smo dojavu o tome kako njihovi djelatnici koji rade na ukopima moraju grobove otvarati vlastoručno s lopatama, motikama i krampovima samo zato što rukovodstvo tvrtke još uvijek nije popravilo bager koji služi u te svrhe. Ovakva se situacija, prema riječima grobara, jako odražava na njihovo zdravlje te dio njih navodno razmišlja o odlasku. Kažu kako je za popravak ovog bagera potrebno 50.000 kuna, što je u postojećoj situaciji u Nasadima velika svota s obzirom da i oni snose gubitke zbog pandemje koronavirusa.

Naime, ukopi se obavljaju u krugu najuže rodbine s maksimalno 20 ljudi, a vijenci i cvijeće nisu dozvoljeni radi sprječavanja mogućeg prenošenja virusa. Time su Nasadi ostali bez važnog dijela zarade s obzirom da su zatvorili i svoje cvjećarnice. Međutim, na pitanje je li istina da njihovi grobari vlastoručno otvaraju grobove umjesto da se to radi bagerom, direktor Lenko Ugrinić kaže kako se to dogodilo samo jednom, i to zato što nisu mogli bager prevesti u Zemunik gdje je njihova tvrtka obavljala pogreb.

Popravljamo bager

- Bageri i strojevi se kvare, kao i auti na cesti. Bager je sada na servisu koji je jako skup, pa smo malo čekali, ali je taj bager zamijenjen drugim. Možda se jednom dogodilo da su kopali motikama i krampovima kada su išli u Zemunik u neko selo gdje smo preuzeli pogreb, a nema smisla voziti bager do tamo dva sata i natrag za 20 minuta kopanja jer se ne kopa cijela grobnica, nego samo vrata. Kod ukopa na drugim grobljima, primjerice Belafuži, taj mali bager prevezemo do groblja, kaže Ugrinić, a na pitanje je li točno da servis ovog pokvarenog bagera stoji 50.000 kuna, odgovara:
- Ma tko bi dao 50.000 kuna za popraviti bager ako novi košta 150.000, a polovni se može nabaviti za 60.000?! Sada smo to sa 50.000 sveli na samo najnužniji popravak i bit će 20.000 kuna jer smo malo pregovarali, pojašnjava Ugrinić s kojim smo, s obzirom na specifičnost pogreba u doba pandemije, razgovarali i o načinu ukopa osoba preminulih od koronavirusa.
Naime, poznato je da je 5. travnja i Zadar, nažalost, imao jedan smrtni slučaj od korone, nakon kontakta sa Ortopedskom bolnicom Biograd koja je bila žarište pandemije u našoj županiji. Pogrebna poduzeća u ovakvim situacijama imaju posebne uvjete ukopa koji podrazumijevaju stroge mjere zaštite.

Ukop preminulih od koronavirusa

- Pokojnici se odmah stavljaju u transportne plastične vreće, prekrivaju plahtom i dezinficijensom kako bi se zatvorile sve tjelesne šupljine. Nakon što ih se u bolnici zatvori u vreću dolaze naši pogrebnici koji preuzimaju tijelo i stavljaju ga u još jednu vreću. Pritom su, naravno, zaštićeni maskama, a imaju i jednokratno odijelo, odnosno posebnu opremu, nakon čega pokojnika stavljaju u dodatnu plastičnu vreću te u limeni lijes kojega se zalemi. Tako se i dosad radilo u slučaju zaraze kada je tijelo pokojnika moralo prelaziti granicu ili kod ukopa u slučaju zaraze. Nakon toga ga se stavlja u lijes i ukapa ili ide na kremiranje, pojašnjava Ugrinić.
U Zadru smo već naviknuli vidjeti osmrtnice bez navođenja datuma i mjesta pokopa, stoga smo direktora Nasada pitali prigovaraju li Zadrani zbog ovakvog propisa.
- Ne, prihvatili su takvu praksu. U početku je bilo prigovora, ali su kasnije shvatili da je pametnije ostati doma i saučešće dati telefonom ili na drugi sličan način umjesto prisustvovanja pokopu. Nema ni vijenaca, što nam je veliki gubitak jer je donesena odluka da se ne nosi cvijeće jer da se virus može i dodirom putem cvijeća prenijeti. No, naši vrtlari rade non-stop na održavanju zelenila grada na način da ipak nisu zajedno, već svatko radi u svojoj zoni, zaključuje Ugrinić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)