Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U doba korone teže do droge

15.04.2020. 09:11


Zatvaranjem granica i postroženim kontrolama, prijenos svih roba je otežan i pod većom kontrolom te su se s time posredno zatvorili i neki koridori krijumčarenja drogom. Prema informacijama s terena, a i sudeći po primjerima iz drugih zemalja, u ovim posebnim uvjetima življenja i samoizolacije, potražnja za drogom je veća, a robe je manje pa se na crnom tržištu ili podižu cijene ili je do droge puno teže doći. Kako kažu, ovo se posebno odnosi na marihuanu s obzirom da je ima zasađene i po selima i po otocima, a za to propusnicu ipak nije moguće dobiti.


Okupljaju li se i dalje ovisnici?
Osim toga, ovisnici spadaju u rizičnu skupinu što se tiče koronavirusa – opasno im se razboljeti, a zbog svog stila života, okupljanja, razmjene pribora za drogiranje, dijeljenja jointa…, veći su prijenosnici.
Teško je zamisliti da se u ovakvim prilikama i dalje ne okupljaju po skrovitim otvorenim i zatvorenim prostorima, a to je moguće zaključiti i po povremenim tulumima po stanovima na koje se žale građani, kao i po infektivnom otpadu koji se i dalje skuplja na određenim mjestima.
Oni ovisnici koji se ipak ne okupljaju s drugima, već stoje doma ili do svoje doze ne mogu doći, upadaju u krize. Dr. Slavko Sakoman, poznat po liječenju ovisnika, izjavio je da će ovo za neke od njih možda biti prilika da se preispitaju i zapitaju što im to u životu uopće treba.
U Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Zadar zasad nemaju saznanja o posebnim krizama kod njihovih korisnika.
– Ukoliko bi do toga došlo i u slučaju bilo kakve iznimne potrebe, svi naši korisnici se mogu javiti na brojeve telefona 314-783 i 302 273 ili e-mailom [email protected], govori dr. Stela Klepac-Erstić, voditeljica Službe.


Supstitucijska terapija osigurana
Dr. Klepac-Erstić kao i njena kolegica iz Službe dr. Marija Pupić-Bakrač, su obje epidemiologinje pa su u ovim prilikama obje aktualno uključene u aktivnosti Službe za epidemiologiju. Rad Službe za prevenciju ovisnosti je organiziran u jutarnjoj smjeni. Radi samo psihijatrica dr. Belinda Vukasan, dok su ostali psihijatri vanjski suradnici te su zbog radne obveze u svojim matičnim ustanovama i sada ne dolaze u Službu za prevenciju ovisnosti.
Psiholozi s korisnicima koji su već od ranije uključeni u tretman mentalnog zdravlja rade telefonski, a otvoren je i telefon za sve ostale građane za psihološku pomoć vezanu za zabrinutost sa situacijom s koronavirusom, samoizolacijom i slično. Besplatni telefon 0800 8442 za psihološku pomoć radi svakim radnim danom od 8 do 20 sati.
– Mi smo još 16.03. poslali preporuku liječnicima obiteljske medicine da pacijente na supstitucijskoj terapiji drže i dalje na aktualno propisanim dozama supstituta i drugih psihofarmaka. A vezano za izdavanje terapije dobili smo i takav naputak od prof.dr.sc. Zorana Zoričića, voditelja Referentnog centra MZ RH za droge, Predsjednika Hrvatskog društva za ovisnosti HLZ-a. Pacijenti na supstitucijskoj terapiji i dalje moraju ići osobno kod svog liječnika, bilo po recept bilo po pripravak supstituta sukladno farmakološkim smjernicama, kazuje dr. Klepac-Erstić, dodajući da neki od njih imaju problema za doći do lijekova jer su npr. sad na otoku, a prebivalište im je inače u Zadru.




Izazovi za aktivne i liječene ovisnike
Siniša Kabić Peters, predsjednik Udruge za resocijalizaciju ovinsika Porat, kaže da su ovo izazovna vremena i za one ovisnike koji još uzimaju droge, kao i one u resocijalizaciji.
– Dobili smo upute o postupanju jer se radi o rizičnoj skupini. Uglavnom im je narušeno zdravlje, često imaju bolesti jetre, srca, slab imunitet i slično, tako da bi se trebali posebno paziti, a znamo da zbog stila života to i nije za očekivati. Za liječene ovisnike je u ovim prilikama samoizolacije i gospodarske krize, resocijalizacija, uključivanje u društvo, pronalaženje posla… vrlo vrlo otežano. Psihički je za svih teško bivanje u kući, višak slobodnog vremena, nedostatak obveza, a ovisnicima to posebno teško pada. Mi ih pozivamo da nam se jave u bilo kojem trenutku. Ili na mobitel 095 902 1749, a i u jutarnjim satima je najčešće netko od nas i dalje u prostorijama udruge. Posebno pozivamo da nam se jave ukoliko im je potreban čisti pribor zbog sprječavanja širenja bilo kakavih infekcija, a tako i koronavirusa, govori Kabić Peters.
Udruga Porat i u ovoj situaciji prikuplja infektivni otpad te su ljudi pozvani da im se jave ukoliko naiđu na odbačene šprice i igle ili slično kako bi ih na siguran način uklonili.
– Prije nekoliko dana smo imali dojavu o špricama u jednom grmu na Putu Petrića uz cestu. Možda je bilo i pedeset komada. To sam sve uklonio s našim posebnim priborom za sigurno uklanjanje infektivnog otpada, a pozivam i druge da nas zovu ako primijete odbačeni infektivni otpad, na broj mobitela 095 902 1749, kazao je Siniša Kabić Peters.
 


Ovisnici zaraženi koronavirusom imaju veći rizik od predoziranja


Europska agencija za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) je krajem ožujka razvila novu mrežnu stranicu vezano uz epidemiju COVID-a i izazova koji su postavljeni za službe koje djeluju u području suzbijanja zlouporabe droge i za osobe koje koriste drogu.
Istaknuto je kako su ovisnici pod rizikom zbog više stvari, prvenstveno zbog stila života.
– Rizici se povećavaju s visokom razinom somatskog i psihičkog komorbiditeta koji je prisutan kod nekih konzumenata droge, činjenicom da su problemi s drogom češći u marginaliziranim zajednicama i onim sa stigmatizacijom. Kronična zdravstvena stanja povezana su s nekim oblicima konzumacije droga i povećavaju rizik od razvoja teških bolesti. Rizik od predoziranja može biti veći kod konzumenata droga koji su zaraženi koronavirusom. Glavni životno ugrožavajući učinci bilo kojeg opioida, poput heroina, usporavaju i zaustavljaju disanje. Zbog toga što COVID-19 (poput svake teške infekcije pluća) može uzrokovati poteškoće s disanjem, kod konzumenata opioida može doći do povećanog rizika od predoziranja.
Nadalje, dijeljenje pribora za drogu može povećati rizik od infekcije, a rizik se povećava i ukoliko je prekinut pristup službama za liječenje ovisnosti te pristup čistom priboru za droge i vitalnim lijekovima te se zadarske službe i dalje trude imati isti nivo usluge za korisnike, samo uz dodatne mjere opreza.