Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U Domu svetoga Frane – svi negativni

15.04.2020. 08:50
U Domu svetoga Frane – svi negativni


I dok se posljednjih nekoliko dana dogodilo upravo ono od čega su stručnjaci, epidemiolozi, najviše strahovali, a to je pojava koronavirusa u domovima umirovljenika jer je riječ o najrizičnoj društvenoj skupini – starijoj populaciji s nerijetko i težim kroničnim bolestima, u zadarskom Domu za starije i nemoćne na Sfingi, kao što smo već i pisali, za sada je sve pod kontrolom zbog iznimno strogih mjera zaštite i karantene.
Srećom, situacija je za sada pod kontrolom i u zadarskom Domu za psihički bolesne odrasle osobe sv. Frane u Zadru. A, upravo zbog specifičnih potreba svojih korisnika, »ostati negativan« u tom je Domu doista iznimno odgovoran, zahtjevan i iscrpljujući posao.


Priprema na vrijeme, zalihe osigurane…
– Stvarno nam nije lako, ali se držimo i do sada nismo imali niti jednu zaraženu osobu, niti moguću sumnju na pojavu koronavirusa. No, upravo zbog posebnih potreba naših korisnika, mi smo se organizirali i počeli djelovati još puno prije bilo kakvih preporuka i naputaka kako Nacionalnog, tako naravno, i našeg Stožera civilne zaštite. Opskrbili smo se velikim količinama sredstava za dezinfekciju prostora, stvari, ruku, uređaja, svega… Nabavili smo maskice i rukavice. Pomno pratimo sve informacije svakodnevno od ujutro do navečer. U stalnom smo kontaktu s našim liječnikom obiteljske medicine koji i inače, ordinira u našem Domu te s epidemiolozima. Mi inače, redovito i pojačano dezinficiramo naše prostore, a sad – pogotovo. Doista radimo sve što je u našoj moći da ne bi došlo do zaraze, rekla je jučer Vesna Dujić, ravnateljica Doma sv. Frane.
Osim svi poduzetih mjera, kao i u svim ostalim domovima u Hrvatskoj, na snazi je i karantena za sve štićenike. Oni ne smiju izlaziti vani, a ni posjeti nisu dozvoljeni. Oni koji imaju obitelji i mogu, imaju naravno, mogućnost svakodnevnog kontakta putem telefona ili pak, društvenih mreža.


Na snazi totalna karantena
– Bilo je teško u početku, nekim našim štićenicima koji su naviknuli izlaziti vani i prošetati đir po gradu, objasniti da to više nikako ne smiju. U početku su izlazili u strogo kontroliranu šetnju s nekim od djelatnika Doma. Ali, karantena je već dulje vrijeme na snazi, pa sada naši korisnici znaju da je izlazak strogo zabranjen, pa su se i naviknuli, dodala je ravnateljica Dujić.
Naglasila je još kako se cijela ova teška situacija može držati pod kontrolom zahvaljujući nesebičnom radu i zalaganju svih djelatnika Doma koji rade i po 12 sati, a to se u prvom redu odnosi na sveukupno 12 medicinskih sestara i njegovateljica jer radi se u tri smjene i mora se brinuti o 60-ak korisnika, od kojih je 37 u stacionaru, odnosno u Jedinici za pojačanu njegu. Osim toga, tu su i patronažne sestre i njegovateljice koje su sada podijeljene u dvije skupine i koje brinu za 40-ak osoba koje trebaju pomoć i njegu u kući te šest kuharica koje svakodnevno pripremaju obroke u Domu, ali i za 60-ak osoba kojima se obroci dostavljaju kući.