Infrastrukturni projekti i demografska obnova - za procvat Privlake

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Privlački gaz, odvodnja, vrtić, igrališta, nogostupi, luke
Projekt proširenja i produbljenja plovnog kanala Privlački gaz iznosi 21,4 milijuna kuna. Za vrtić vrijedan 10,7 milijuna kuna izabran je izvođač radova, tvrtka Međimurje PMP d.o.o. iz Čakovca. Vrijednost projekta izgradnje lučice Loznica iznosi 30 milijuna kuna, a sanacija mula u Starom portu u Selu 3,5 milijuna kuna. Projekt uređenja pomoćnog igrališta NK Sabunjar s umjetnom travom iznosi 1,25 milijuna kuna, kazao je privlački načelnik Gašpar Begonja
Velimir BRKIĆ
Krešimir Laštro, Gašpar Begonja, Nina Škibola, Božidar Longin, Šime Vicković

Općinu Privlaka posjetio je zadarski župan Božidar Longin sa svojim zamjenikom Šimom Vickovićem i pročelnikom Upravnog odjela za pomorsko dobro more i promet Krešimirom Laštrom. Privlački načelnik Gašpar Begonja na radnom sastanku je iznio problematiku s kojima se svakodnevno nosi te predstavio općinske projekte.
- Pred nama je 10,7 milijuna vrijedna izgradnja dječjeg vrtića na lokaciji nasuprot osnovne škole. Proveden je javni natječaj, a za izvođača radova je izabrana tvrtka Međimurje PMP d.o.o. iz Čakovca, istaknuo je Gašpar Begonja Gajo.

Rad, obitelj, djeca

Općina je zakonski osnivač dječjeg vrtića i sve troškove održavanja, plaće zaposlenika te 60 posto naknade za boravak pojedinog djeteta plaća upravo Općina koja na godišnjoj razini za vrtić izdvaja oko 1,5 milijun kuna.
- U sklopu demografske obnove glavni cilj je stvoriti uvjete da ljudi ostanu živjeti u općini, da rade i zasnivaju obitelji. Briga o djeci je dio tog našeg opredjeljenja, naglasio je Gašpar Begonja.
Privlaka ne zaboravlja one koji su u prošlosti hranili njihove obitelji, svoje sabunjare.
- Privlaka ima bogatu povijest i kulturnu baštinu, osjećao sam potrebu iskazati počast našim sabunjarima pa sam dao izraditi lijevani kip od bronce koji u prirodnoj veličini prikazuje našeg privlačkog sabunjara. Kip je završen koncem prošle godine, te je pohranjen u našem skladištu, navodi Gašpar.

Stari porat u Selu

Kip će se postaviti na lokaciji s koje je sve i krenulo, a to je svima znan Stari porat u Selu.
- Kako je riva oštećena i dotrajala sa Županijskom lučkom upravom smo postigli dogovor, te smo prije mjesec dana i potpisali ugovor o sanaciji mula u vrijednosti 3,5 milijuna kuna, rekao je načelnik Begonja.
Vrijednost projekta izgradnje lučice Loznica iznosi 30 milijuna kuna.
- Očekujemo da resorno ministarstvo vrlo skoro dade suglasnost za izradu glavnog projekta, istaknuo je Begonja.
U tijeku je javni natječaj za izvođača radova na nogostupu od predjela Begonjići do škole financiran od strane ŽUC-a i Općine Privlaka.

Nadstrešnica, zvonik, nogomet, tenis

- Na mrtvačnici u mjesnom groblju u tijeku je izgradnja nadstrešnice, a pred nama je i obnova zvonika župne crkve Rođenja BDM u iznosu od 250.000 kuna, najavio je Begonja dodajući još kako je putem Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, na javni poziv u iznosu od 1.250.00 kuna apliciran projekt uređenja pomoćnog igrališta NK Sabunjar s umjetnom travom.
- Kad je riječ o sportu i rekreaciji na sportsko-rekreacijskom centru u Sabunikama izgradit će se dva teniska igrališta, najavio je Begonja.
Aglomeracija Nin-Privlaka-Vrsi na području Privlake sastoji se od 14 crpnih stanica, a u tijeku su radovi na području Bilotnjaka, prilaznim ulicama i županijskoj cesti koja se asfaltira. Izvode se i radovi na postavljanju gravitacijskih i tlačnih cjevovoda, kućnih priključaka te sanacije vodovoda.

Projektiranje i izgradnja

- Izgrađen je podmorski ispust ukupne dužine 4,4 kilometra, od čega je samo podmorski dio dug 3,2 kilometra i završava u virskom moru na dubini od 30 metara, naglasio je Begonja dodajući kako je u tijeku javna nabava za izvođenje radova na uređaju za obradu otpadnih voda.
- Riječ je o projektu čija je vrijednost veća od 346 milijuna kuna bez PDV-a. Bespovratna europska sredstva čine 70,80%, odnosno 225 milijuna kuna, a nacionalna komponenta 29,20%, odnosno 101 milijun kuna, od čega se na Općinu Privlaka odnosi 2,68%, rekao je Begonja, koji je potom istaknuo poteškoće kod punjenja općinskog proračuna uzrokovane pandemijom koronavirusa te zahvalio županu Longinu i djelatnicima Županije na suradnji u proteklom mandatu.
- Županija nas je pratila kroz sve projekte, uz stručnu i financijsku podršku, zaključio je Begonja, izrazivši nadu kako će isti sastav nastaviti daljnju suradnju u nadolazećem mandatu.

Projekt Privlačkog gaza ide dalje

Projekt proširenja i produbljenja plovnog kanala Privlački gaz vrijedan je 21,4 milijuna kuna. Ministarstvo i Plovput projekt sufinanciraju s 18 milijuna kuna, Zadarska županija s dva milijuna kuna, a Vir, Vrsi i Privlaka s ukupno 1,4 milijuna kuna.

- Zahvaljujući potpisu sporazuma ministra Olega Butkovića s predstavnicima tvrtke Plovput d.o.o. Split, Zadarske županije, općina Privlaka, Vir i Vrsi te s predstavnicima Grada Nina, prije godinu dana je izabran izvođač radova, ali je pandemija koronavirusa, nažalost, sve zaustavila, požalio se Begonja.
​- Prije dva mjeseca sugerirali smo kod Plovputa da se projekt ponovno pokrene, što će se uskoro i ostvariti, istaknuo je s optimizmom Begonja.

Punkt za brzi covid test

Osim Gašpara Begonje na radnom sastanku su bile zamjenica načelnika Nina Škibola, pročelnica Barbara Glavan, voditeljica financija Katarina Šango te direktorica TZ-a Iva Zorić Sarađen.

Direktorica TZ-a znijela je ukratko problematiku u vidu naplate boravišne pristojbe te se razgovaralo o pripremi punkta za brzi covid test koji bi se lokacijom smjestio u grad Nin za ovaj dio županije, a sredstva bi osigurala Zadarska županija kako bi se što spremnije dočekala nadolazeća neizvjesna turistička sezona.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)