Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kapetan iščupao o(p)stanak unatoč prokockanih 16 razlike

15.04.2021. 07:04


Košarkaši Zadra osigurali su ostanak u ABA ligi i to je sigurno najvažnija činjenica koja je proizašla iz petog ovosezonskog ogleda s Cibonom odigranog jučer popodne u Krešinom domu. Iako su igrači Veljka Mršića ponovno uspjeli potpuno iskidati živce svojim navijačima koji nisu mogli valjda vjerovati svojim očima prateći putem tv-prijenosa razvoj događaja u, za njihov klub, sudbonosnoj zaostaloj utakmici 12. kola. Zadar je na odmor otišao sa 16 prednosti, djelovao suvereno u odnosu na krnju zagrebačku momčad koja je na Višnjik stigla s tek osam igrača u zapisniku, no i ovog puta su Mršićevi igrači morali doslovno čupati pobjedu u završnim sekundama. Na sreću u rezultatskoj klackalici, u odlučujućim trenucima, na visini zadatka bio je kapetan Dominik Mavra čijih je 11 poena u završnici presudilo u lovu na tu toliko željenu devetu pobjedu s kojom se potvrdio nastup u regionalnoj eliti i naredne sezone.


 


Napadačka rapsodija




 


Čak 98 koševa na obje strane u prvih 20 minuta utakmice nimalo nije ukazivalo da je posrijedi dvoboj u kojem pobjeda donosi i jednima i drugima potvrdu spasa. Zadar je primjerice demonstrirao u prvom poluvremenu sigurno najbolje šutersko izdanje u cijeloj regionalnoj sezoni. Zabili su Mršićevi igrači nevjerojatnih 57 poena u 20 minuta, pogodivši čak osam trica iz tek 11 pokušaja i unatoč solidnom napadačkom učinku gostujućeg tima na odmor su otišli sa 16 viška (57:41). Tako je prvi dio utakmice umjesto očekivane borbe za svaku loptu i igre tvrdih obrana ispao više revijalnog tipa. Zadrani su na manje probleme tek naišli u prvoj četvrtini kad su na sedam plusa (16:9) Ciboni dopustili preko Novačića i Prkačina preokret (19:21). No, ubrzo se ispostavilo da je taj polet Zagrepčana bio tek optička varka jer je Mršićeva momčad ulaskom Justicea i Planinića na otvaranju druge četvrtine doslovno poletjela na raketni pogon. Ključnom se pokazala tricaška serija Zadra polovicom četvrtine, s kojom se probila dvoznamenkasta granica (42:31). Dvije je trice u nizu stavio Justice, nadovezao se Mavra, a nakon ubačaja Prkačina šutersku inspiraciju potvrdio je i Palokaj. Rastvorila je ta domaća šuterska partitura Ciboninu obranu pa su brojne pukotine u njoj do odlaska na odmor bez većih problema iskoristili Bursać, Mavra i Justice. Ipak, ispostavilo se da je ulazak u nastavak s velikih 16 plusa zavarao domaće igrače koji su valjda pomislili da je posao zgotovljen, ali je dobro znano da ove sezone Mršićeva momčad ne zna kako zadržati stečenu prednost. Cibosi su naravno taj podatak negdje u podsvijesti sigurno imali pa su u drugo poluvrijeme ušli s potpuno drugačijim pristupom. U prvih pet minuta treće četvrtine napravili su gosti seriju 17:7, s kojom su se primakli na dva posjeda zaostatka (64:58). U tom zamašnjaku Zagrepčana posebno se istaknuo njihov kapetan Prkačin s čak 11 ubačaja i iz jedne lagodne situacije Mršićevi su igrači pomalo nenadano ušli u nervozu. Valjda nisu očekivali da će se Cibosi uopće trsiti iščupati iz velikog jaza u kojeg su upali u prvom dijelu. Srećom, tu strmu zadarsku nizbrdicu pred ulazak u odlučujućih 10 minuta zaustavio je Carter s četiri koša u nizu, ostavivši tako osam viška na domaćoj strani (70:62).


Triler završnica


 


Ali, ponovno se sve uspjelo pokvariti katastrofalnim otvaranjem četvrte četvrtine kada je Cibona nanizala sedam poena, približivši se domaćem sastavu na samo pola koša (70:69). Nije pomogla potom ni trica Justicea za 74:71 jer gosti su se definitivno našli u uzlaznoj putanji te su na tri i pol minute do kraja preko Prkačina i Novačića odlepršali na četiri plusa (77:81). Sveukupno, od povratka iz svlačionica, u manje od 17 minuta, za čistih 20 razlike su uspjeli nadmašiti Mršićevu momčad. Ali, da baš sve ne ode kvragu pobrinuo se potom s dvije trice Mavra dok je doprinio i Justice s košem i dodatnim bacanjem, pa se u završnih sto sekundi nakon svih peripetija ušlo s minimalnim vodstvom Zadra (86:85). Zadnju minutu su pak tricama otvorili Mavra s jedne i Prkačin s druge strane, što je ostavilo na snazi isto odstojanje (91:90), ali je Mavra u tom dvoboju kapetana ipak odnio prevagu s pogođenim floaterom na 30 sekundi do kraja, vrativši tako svojem sastavu ugodnih tri viška (93:90). Cibosi su potom tražili tricom poravnanje, no pokušaj Drežnjaka nije bio uspješan, a točku na i ove uistinu triler partije stavio je zatim Carter, s linije za bacanja (95:90). Do teško stečene, ali i vrlo vrijedne pobjede Zadrane je predvodio Mavra s 33 ubačaja, pogodivši šest trica iz sedam pokušaja, a tom iznimnom učinku je pridodao i po pet skokova i asistencija. Justice je ubacio 18 koševa dok je kod Cibone dominantan nastup ostvario Prkačin koji je utakmicu završio s "double-double" učinkom od 38 poena i deset skokova.
ZADAR 97 – CIBONA 92
(24:21, 33:20, 13:21, 27:30)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Bez gledatelja. Suci: Ilija Belošević, Ivan Stefanović i Vladimir Vesković.
ZADAR: Carter 10, Justice 18, Palokaj 8, Brala, Vuković 5, Bursać 12, Junaković, Mavra 33, Onuaku 5, Planinić 6. Trener: Veljko Mršić.
CIBONA: Radovčić, Marić 8, Novačić 21, Prkačin 38, Gnjidić 9, Branković 5, Drežnjak 11, Nakić. Trener: Vladimir Jovanović.
Šut za dva: Zadar 20-37 (54%); Cibona 22-35 (63%).
Šut za tri: Zadar 13-20 (65%); Cibona 12-22 (55%).
Slobodna bacanja: Zadar 18-22 (82%); Cibona. 12-16 (75%)
Skokovi: Zadar 26 (18+8); Cibona 26 (19+7).