Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Obogaćivanje knjižničnih usluga za osobe s invaliditetom

15.04.2021. 09:14


U Gradskoj knjižnici Zadar jučer je predstavljen projekt »Uključi se knjigom«. Gradska knjižnica Zadar i Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova, s partnerima Gradom Ninom, općinama Poličnik, Preko i Galovac, te udrugom HVIDR-a Zadar, počinje s dvogodišnjom provedbom projekta, koji za cilj ima proširenje usluga za korisnike Gradske knjižnice Zadar koji posjećuju bibliobusna stajališta, s naglaskom na posebno osjetljive skupine korisnika usluga knjižnice.


Realizator prekrasne priče
– Projektne aktivnosti odnose se na sportske i kreativne radionice osnaživanja i pružanja psihosocijalne podrške osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima, organizaciju kazališta za slijepe i slabovidne i organizaciju klubova čitatelja za korisnike projekta. Kako bi što bolje mogli razumjeti svakodnevicu osoba s invaliditetom, u sklopu projekta zaposlenici knjižnice i suradnici na projektu proći će kroz tečaj učenja znakovnog jezika, poručila je ravnateljica Gradske knjižnice Zadar Doroteja Kamber-Kontić te istaknula kako je u sklopu projekta zaposlen i radni terapeut koji, će pomagati korisnicima projekta.
Cilj projekta je i obogatiti mrežu pokretne knjižnice, koja će uključiti dosad zanemarena mjesta u Zadarskoj županiji.
– U sklopu pokretne knjižnice trenutno djeluju dva bibliobusa koja obilaze 77 stajališta u 65 mjesta diljem Zadarske županije. Kupnjom novoga kombija obogatit ćemo mrežu pokretne knjižnice i uvesti nova stajališta bibliobusa. Novi bibilo-kombi na put bi trebao krenuti u ovo vrijeme sljedeće godine, istaknula je Kamber-Kontić.


Zadra Nova pružatelj tehničke podrške na projektu
Sredstva za pružanje tehničke pomoći osigurana su u sklopu projekta ‘’ZADRA NOVA ZA VAS’’, s ciljem povećanog korištenja sredstava iz EU fondova u Zadarskoj županiji putem jačanja kapaciteta Agencije, te kontinuiranom podrškom u pripremi i provedbi projekata.
– Nakon suradnje u izradi projektne dokumentacije, sada Knjižnici pomažemo u provedbi projekta. Vrlo je važno istaknuti kako se projekt financira sredstvima Europske unije iz operativnoga programa »Konkurentnost i kohezija«. Ovaj projekt dokazuje kako veliki broj dionika u javnom sektoru može zajedno raditi na projektu koji olakšava život ugroženih skupina u društvu, poručila je ravnateljica ZADRE NOVE Marina Dujmović-Vuković.