Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Produžuju se postojeće mjere u Hrvatskoj, moguće su i nove: “Brojevi nam ne padaju, ali nećemo odustati od ovog pristupa”

15.04.2021. 12:25


Završena je sjednica Znanstvenog savjeta vlade, koja je održana nakon dva mjeseca.
Nacionalni stožer i Vlada će odlučivati o produljenju, ublažavanju ili pooštravanju epidemioloških mjera, u čemu će važnu ulogu igrati i stav Znanstvenog vijeća.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izašao je pred novinare nakon sastanka.
– Upravo je završio sastanak Znansvenog savjeta RH. S članovima uz predsjednika Vlade smo bili ministar Beroš, Capak, profesorica Markotić, kolega Frka Petešić i moja malenkost.
Razgovarali smo o trendu ove bolesti danas u svijetu. Važno je za cjelokupnu javnost da shvati ovo je pandemija ne samo po značenju te riječi nego doslovno jer je zahvatila svaki kutak svijeta.
Danas je istek mjera na nacionalnoj razini i produžit ćemo ih u izričaju u kojem jesu na snazi. Postoji mogućnost dodatnog angažiranja s nacionalne razine. Članovi savjeta su danas i pohvalili taj pristup prema županijama.
Znamo da je situacija po županijama različita. Imamo iskustva s primjenom mjera lokalno, po županijama, mislim da ćemo s ovim pristupom, uz stalni nadzor nacionalnog stožera, pronaći i održati balans, rekao je Božinović i nastavio:
“Mi već imamo u nekoliko županija vrlo stroge mjere.
Županijski stožeri će pratiti situaciju po županijama i ovisno o epidemiološkoj situaciji će se one donositi.  Opcija strožih mjera nije isključena. Možda jest trenutno na nacionalnoj razini, ali imate županije koje same donose mjere i nema puno logike  da se donosi nacionalna mjera koja će biti stroža tamo gdje ne treba. Mislim da nema razloga da se odluka o nastavi u školama mijenja, jer brojevi nam ne padaju, odnosno brojevi nam rastu od trenutka kad se krenulo s modelom C, rekao je Božinović” i zatim najavio kako je Hrvatska praktično riješila problem nedostatka cjepiva.
“Nakon što je premijer osigurao 740 tisuća dodatnih doza Pfizera, čuli ste dobri vijesti iz Bruxellesa o dodatnih 50 milijuna na razini EU za 2. tromjesečje, broj cjepiva neće biti upitan kad govorimo o procjepljivanju hrvatskog stanovništva.
Kad govorimo o brojevima i semaforima, mislim da su ti semafori doveli do toga da su u nekim situacijama sami sebi vezali ruke. Ako kažete incidencija 100 uvodimo ovo, a onda bude 101, što onda? Mi govorimo o trendovima, situaciji pratimo na dnevnoj bazi. Mislim da nećemo odustati od ovog pristupa”, kazao je i komentirao zatim stanje u PGŽ-u i pitanje ingerencija u odlučivanju o mjerama.
“Sve odluke lokalne potpisuje Nacionalni stožer. Što je tu loše? Uzmite Primorsko-goransku županiju koji ima vrlo poznate liječnike, zašto mislite da oni ne bi bili u stanju predložiti mjere za područje u kojem žive. Ne vidim nikakav razlog da ne uvažavamo njihovo mišljenje. Čak mislim da bi to bilo pogrešno”, rekao je Davor Božinović i odgovorio zatim na upit o sigurnosti cjepiva AstraZenece.
“Mislim da je to jedan problem na EU razini, mi ćemo naravno, pitate to u zgradi vlade gdje se premijer cijepio Astrom, to je najbolji pokazatelj što mislimo o tom cjepivu”, zaključio je.