Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Brzu izgradnju zadarskog azila koči spora dokumentacija

Autor:

14.05.2008. 22:00
Brzu izgradnju zadarskog azila koči spora dokumentacija


Natječaj je u tijeku, a riječ je o urbanističkom planu uređenja koji je potreban prema novom zakonu i on je detaljniji plan od dosadašnjeg detaljnog plana uređenja
Priče o nedostatku primjerenog smještaja za pse i mačke na području Zadra odavno su poznate, no projekt Grada Zadra radi rješenja ovog dugogodišnjeg problema odvija se u pozitivnom smjeru.
Podsjetimo, naime, već nekoliko godina na Žmirićima postoji takozvani “divlji” azil, odnosno sklonište za pse i mačke koje je u najboljoj namjeri te prvenstveno iz ljubavi prema životinjama organizirala zadarska Udruga za zaštitu životinja, čiji se volonteri u njihovoj skromnoj moći brinu o napuštenim životinjama.
S obzirom da je riječ o azilu s krajnje neadekvatnim uvjetima za život pasa čija posljedica nije samo smrad koji se uokolo širi, nego i psi koji zbog, između ostalog, i slabe ograde oko azila redovito bježe na cestu te ometaju vozače, negodovanja građana nisu rijetkost.
Poznato je, također kako se u posljednje dvije godine i Grad Zadar angažirao u cilju konačnog rješenja ovog problema, smatrajući kako je nužno da i Zadar dobije dostojno sklonište za pse i mačke, primjereno mjesto u kojem bi životinje mogle boraviti, a samim time i čistoća grada dosegla bi viši nivo.
Dražen Grgurović, zamjenik gradonačelnika Grada Zadra, pojasnio je kako najveću kočnicu u realizaciji ovog projekta prije svega predstavlja veoma kompleksan proces dobivanja potrebne prostorno-planske dokumentacije.
Prema njegovim riječima, osnovni razlog ovolikog čekanja je dobivanje građevinske i lokacijske dozvole koju je moguće dobiti na osnovi prostorno-planske dokumentacije, a ona se dobiva nakon javnog uvida.
– Natječaj je tijeku, a riječ je o urbanističkom planu uređenja koji je potreban prema novom zakonu i on je detaljniji plan od dosadašnjeg detaljnog plana uređenja. Taj će plan biti usvojen na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća koja će se održati 28. svibnja, a nakon toga ćemo od Središnjeg državnog ureda zatražiti pravo gradnje, točnije građevinsku dozvolu, pojasnio je Grgurović, napomenuvši kako je svjestan iznimno spore birokracije kada je riječ o ovom slučaju no, nažalost, drugačijim putom nije moguće ići.
– Točan vremenski rok u kojem bi se prikupljanje spomenute dokumentacije trebalo okončati još uvijek ne mogu definirati, no nadam se da bi i prije jeseni gradnja mogla započeti. S obzirom da su sredstva za ovaj projekt u gradskom proračunu odavno izdvojena, izgradnja će sigurno biti brzo završena, kazao je Grgurović.
Podsjetimo, naime, kako je iz gradskog proračuna za 2008. godinu za novi azil izdvojeno čak 800 tisuća kuna, od čega 550 tisuća otpada na funkcioniranje samog skloništa, odnosno hranu, usluge veterinara i ostale prijeko potrebne stvari, a preostala svota na početnu fazu izgradnje, odnosno potrebnu dokumentaciju.
Također, prema procjenama bi cijeli azil trebao koštati oko 1,5 milijuna kuna, a u gradskoj upravi očekuju pomoć donatora, ljubitelja životinja i svih građana koji žele pomoći u konačnom rješenju ovog kroničnog problema.
Proces pronalaženja prihvatljive lokacije, koja bi udovoljila svim uvjetima za smještaj životinja, a opet bila dovoljno udaljena od kuća te ulazila u prostorni plan, veoma je složen proces koji zahtijeva mnogo truda.
Naime, nova lokacija za smještaj skloništa za napuštene životinje prostornim je planom određena na području 2,6 km sjeveroistočno od ruba naselja Bokanjac te oko 70 metara istočno od ceste Zadar-Ražanac.
Površina lokacije iznosi oko 52.500 četvornih metara, a novi bi azil trebao biti izgrađen po pravilniku te udovoljavati svim uvjetima zakona o azilu, odnosno imati prostranije i natkrivene boksove, infrastrukturu, struju, vodu, grijanje te adekvatan prostor gdje bi se psi mogli istrčati.