Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U listopadu druga faza obnove rive

Autor: Ivana Burica

14.05.2008. 22:00
U listopadu druga faza obnove rive


Potpisani ugovor odnosi se samo na armirano-betonske radove te na kamene okapnice. Općina će drugi dio rive eventualno naknadno polopčati, kao što smo to učinili i s prvim dijelom, kaže načelnik Klapan
Prošlog je tjedna ministar Božidar Kalmeta s desetak ravnatelja lučkih uprava, odnosno načelnika otočnih i priobalnih općina, u Zadru na brodu “Juraj Dalmatinac” potpisao 21 ugovor kojim Ministarstvo mora, prometa i razvitka, odnosno Vlada RH osigurava 82,7 milijuna kuna za investicije u županijske luke. Ukupna vrijednost radova za koje su osigurana ova sredstva državne potpore prelaze 200 milijuna kuna.
Najvrjedniji ugovor Najvrjedniji ugovor potpisao je načelnik Novigrada Joso Klapan kojim se preko projekta EIB-2 (Europske investicijske banke) osigurava 15 milijuna kuna za rekonstrukciju drugog dijela novigradske rive (u dužini od 460 metara) koja je devastirana tijekom Domovinskog rata. U prvoj je fazi, realiziranoj tijekom 2002. i 2003. godine, rekonstruirano prvih 560 metara obalnog zida u što je uloženo 6,5 milijuna kuna. Kao važan preduvjet nastavku obnove rive, u cijeloj njenoj dužini već je ranije postavljen i obalni kanalizacijski kolektor, a u sklopu istog projekta, koji su zajednički s 2,9 milijuna kuna financirali Ministarstvo mora, Hrvatske vode i Općina Novigrad, izgrađena je i crpna stanica I. te privremeni kanalizacijski ispust. – Sanacija drugog dijela rive izuzetno je skupa te značajno skuplja od prvog dijela iz razloga što je cijeli taj dio rive napravljen na nasipu. Čvrsta stijena je dosta duboko, na nekih 15 do 20 metara pa će se riva graditi na sustavu bušenih pilota. Riječ je o armiranim betonskim stupovima koji će se bušiti u stijenu kako bi nosili arimirano-betonsku konstrukciju rive. Riječ je, dakle, o geotehnički vrlo nestabilnom terenu, pojašnjava načelnik Joso Klapan.
Naknadno popločavanje On ističe da se suprotno nekim tumačenjima u sklopu istog projekta neće raditi i kameno opločenje rive.– Poptisani ugovor odnosi se samo na armirano-betonske radove te na kamene okapnice. Općina će drugi dio rive eventualno naknadno popločati, kao što smo to učinili i s prvim dijelom. No, o tomu za sada još ne razmišljamo, kaže Klapan.Novigradski načelnik nada se da će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture natječaj za izvođača radova uskoro rapisati te da će realizacija projekta započeti najkasnije do 1. listopada. Projektna dokumentacija je spremna, pa će ako sve bude išlo prema planu, novigradska riva biti obnovljena do sljedećeg proljeća ili ranog ljeta.– Vrlo smo zadovoljni što ovaj zahtjevan i dugotrajan projekt lagano ide svojem kraju. Obnovom rive Novigrad će kao jedno slikovito ribarsko i turističko mjesto konačno zasjati u svojem punom sjaju, zaključuje novigradski načelnik Joso Klapan.