Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Bagatovci traže novu priliku

Autor: Teuta Babajko Jamičić

14.05.2009. 22:00
Bagatovci traže novu priliku

Foto: Vedran SITNICA



U očekivanju prijema u Uredu za socijalno partnerstvo, Koordinacijski odbor bivših djelatnika Bagata d.d. Zadar, pokreće novu inicijativu za formiranje novog Bagata, za što im nedostaje inicijalni kapital


Bivši djelatnici Bagata d.d. Zadar, njih 800-tinjak, još jednom su potpisali peticiju za isplatu novčane odštete zbog gubitka radnih mjesta i dionica uslijed stečaja tvrtke s likvidacijom, u iznosu od 20 milijuna, koja će ovih dana biti upućena Vladi RH, Ministarstvu gospodarstva i Uredu za socijalno partnerstvo. Tim povodom, Koordinacijski odbor bivših djelatnika Bagata d.d. Zadar, uz podršku dijela bivših zaposlenika, jučer je ispred Bagata održao prosvjedni skup, na kojemu je pravni zastupnik SSSH-a Vedran Uranija, istaknuo kako Bagat nikaka nije smio biti likvidriran u stečaju i da je, prema svim ekonomskim parametrima, mogao opstati.
Stečaj s likvidacijom odnio je radna mjesta, zbog čega su radnici nakon godina mukotrpne borbe dobili 32 milijuna kuna na osnovi nagodbe između Bagata i OTP banke, što je rekordna, najveća radnička isplata u Hrvatskoj.
– Nakon što je 400-tinjak bagatovaca prošle godine dobilo rekordnu isplatu u Hrvatskoj od čak 32 milijuna kuna s osnova plaća i otpremnina, sada njih 800-tinjak od države traži novčano obeštećenje zbog gubitka radnih mjesta i dionica uslijed stečaja Bagata s likvidacijom jer smatraju da ta tvrtka nikada nije smjela biti likvidirana, govori Vedran Uranija, te nastavlja kako bagatovci očekuju isplatu odštete u iznosu od 20 milijuna kuna od države jer je Bagat, neposredno pred stečaj, bio u većinskom vlasništvu Fonda za privatizaciju.
Iako takva praksa vezana za odštete radnika zbog gubitka radnih mjesta u Hrvatskoj još ne postoji, Uranija smatra da pravna osnova za isplatu spomenutih potraživanja postoji u europskom zakonodavstvu s kojim je usklađen i hrvatski Zakon o radu te da je realno je očekivati da će bivšim zaposlenicima Bagata d.d. biti isplaćene odštete koje potražuju zbog gubitka radnih mjesta.
 U očekivanju prijema u Uredu za socijalno partnerstvo, Koordinacijski odbor bivših djelatnika Bagata pokreće novu inicijativu za formiranje novog Bagata, za što im nedostaje inicijalni kapital u iznosu od 30 milijuna eura te će se obratiti Ministarstvu gospodarstva, a pisma namjere uputiti investitorima iz Hrvatske i inozemstva.